Σαράντα χρόνια «ζωής» και δράσης συμπληρώνονται φέτος για τον Σύλλογο των Απανταχού Κιζαριωτών «Ο Πόντος», ο οποίος ξεκίνησε την λειτουργία του το 1985 με στόχο την διατήρηση των παραδόσεων που «κουβαλούσαν» μαζί τους οι κάτοικοι του ομώνυμου οικισμού.
Σήμερα, κυρίως οι επόμενες γενιές των τότε πρώτων μελών, αλλά και νέα μέλη συνεχίζουν το έργο του παραμένοντας πιστοί στον στόχο της δημιουργίας του, αλλά και σε αυτόν της εξέλιξής του.
Η φετινή χρονιά είναι επετειακή και βρίσκει τον σύλλογο και με ένα νέο Δ.Σ. τα μέλη του οποίου επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο και για την επικοινώνηση του έργου του Συλλόγου, δεδομένο στο πλαίσιο του οποίου η Πρόεδρος κ.Βούλα Ελευθεριάδου αλλά και Χοροδιδάσκαλος και Μέλος του Δ.Σ. κ.Γιάννης Παγκοζίδης μίλησαν στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» παρουσιάζοντας τις επόμενες δράσεις αλλά και στόχους τους.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο αμφότεροι ξεχώρισαν την αφιερωματική στην επέτειο θανάτου του «αηδονιού του Πόντου» Χρύσανθου Θεοδωρίδη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης ν.Ροδόπης. Μια εκδήλωση, που όπως εξήγησε ο κ.Παγκοζίδης αποτελούσε επιθυμία τόσο των μελών του Δ.Σ. όσο και πολλών Κιζαριωτών. Η προετοιμασία της διοργάνωσης έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και όπως έκανε γνωστό ο ίδιος θα αφορά τη ζωή και το έργο του, την καλλιτεχνική του αξία κ.α., δεδομένα που αναμένεται να αναδειχθούν μέσα από σχετικές ομιλίες και συζητήσεις.
Ο κ.Παγκοζίδης στάθηκε στην προσωπικότητα του Χρύσανθου Θεοδωρίδη, υπογραμμίζοντας πως το έργο του έγινε αποδεκτό από το σύνολο των Ποντίων, αλλά και εκτός αυτών, δεδομένου ότι «έκανε βήματα και στο έντεχνο τραγούδι», με δισκογραφία που περιλαμβάνει ονόματα όπως οι κ.κ.Χριστόδουλος Χάλαρης, Νίκος Ξυλούρης, Δήμητρα Γαλάνη, τους Αποσπερίτες και τον «δικό μας» Θανάση Γκαϊφύλλια.
Ο ίδιος γνωστοποίησε πως ανάμεσα στους συμμετέχοντες θα είναι και 5-6 εκ των τελευταίων λυράρηδων που έπαιξαν στο πλευρό του, όπως οι Μιχάλης Καλιουντζίδης, Δημήτρης Πιπερίδης, Ηλίας Πετρόπουλος, Γιώργος Δημαρίδης, Ανδρέας Κουγιουμτσίδης, καθώς και ο Παύλος Ταϊγανίδης, συγχωριανός του Χρύσανθου που θα βοηθήσει στην παρουσίαση των βιογραφικών του στοιχείων, καθώς και ο Θεόδωρος Βεργιώτης προκειμένου να γίνει κατανοητό το πλαίσιο από το οποίο ξεκίνησε.
«Ο Χρύσανθος συνεχίζει έως και σήμερα να είναι επιδραστικός και αποτέλεσε έναν εκ των κύριων διαμορφωτών της ποντιακής κουλτούρας στην Ελλάδα» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά εξηγώντας πως μέσα από τις τοποθετήσεις ανθρώπων που δεν έχουν συνηθίσει να μιλούν, αλλά να παίζουν, λυράρηδες και λοιποί καλλιτέχνες, θα αποτυπώσουν την προσωπικότητα και το έργο του Χρύσανθου Θεοδωρίδη και φυσικά ακολούθως θα παίξουν.
Βούλα Ελευθεριάδου: «Σε μια κοινωνία που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς η παράδοση αποτελεί το πάτημά μας στο παρόν και το μέλλον»
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε. Όταν δεν ξεχνάμε – είτε αφορά την ιστορία, είτε την παράδοσή μας- τότε παραμένουμε ζωντανοί και εμείς και οι επόμενες γενιές» ανέφερε σχετικά η κ.Ελευθεριάδου για να τονίσει πως «ο ορισμός της ταυτότητας του καθενός είναι πολύ σημαντικός, όχι μόνο για το γενικότερο καλό, αλλά και για τον καθένα από μας. Για το ποιοι είμαστε, πού ήμασταν και πού θέλουμε να πάμε».
«Πολύ δε περισσότερο σε μια κοινωνία που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς η παράδοση αποτελεί το πάτημά μας στο παρόν και το μέλλον» πρόσθεσε υπογραμμίζοντας την αξία της εν λόγω διοργάνωσης.
Στα πρώτα του βήματα το Τμήμα Λαϊκού Πολιτισμού
Πέραν της διοργάνωσης αυτής όπως έκαναν γνωστό ο Σύλλογος έχει ήδη ξεκινήσει τις προσπάθειες για την δημιουργία ενός τμήματος Λαϊκού Πολιτισμού οι συμμετέχοντες στο οποίο θα συγκεντρώνονται κάθε Παρασκευή 7 με 9 στο 1ο ΚΑΠΗ της Κομοτηνής, με πολλαπλές δραστηριότητες. «Μαθαίνουμε χορούς, συζητάμε και επιδιώκουμε να γίνει ένα στέκι τόσο των απανταχού Κιζαριωτών, όσο και λοιπών συμμετεχόντων».
Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής δεν είναι μεγάλη, δεδομένης της χρονικής περιόδου που αυτό ξεκίνησε, ωστόσο πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στοχεύουν να ενισχυθεί αλλά και να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε όπως εξήγησε ο κ.Παγκοζίδης «ο νεοέλληνας και δη εδώ στην Κομοτηνή, που επιθυμεί να ασχοληθεί με την παράδοση έχει αρκετές διεξόδους και αφιερώνει ήδη χρόνο σε άλλους συλλόγους και σωματεία, χορευτικά και μη». «Εμείς δεν απευθυνόμαστε μόνο σε αυτούς που θέλουν να συμμετέχουν σε κάποιο χορευτικό, αλλά σε κάθε ενδιαφερόμενο που μέσα από τις συνευρέσεις αυτές μπορεί να κατανοήσει καλύτερα το πώς λειτουργεί ο συμμετοχικός λαϊκός πολιτισμός» ανέφερε για να προσθέσει πως «πρέπει όλοι να έχουμε το δικαίωμα στο γλέντι, στο τραγούδι, στον χορό, αλλά και να ενημερωνόμαστε και για τα ιστορικά στοιχεία και γεγονότα του Πόντου, αλλά και γενικά για τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην νεοελληνική κοινωνία».
«Είναι ένα νεοσύστατο τμήμα, το οποίο ελπίζουμε και φιλοδοξούμε και μέσα από κάποιες άλλες δράσεις να προσελκύσουμε περισσότερους» πρόσθεσε.
Ως προς τις υπόλοιπες δράσεις του Συλλόγου η κ.Ελευθεριάδου αναφέρθηκε και στον ετήσιο χορό του που έχει προγραμματιστεί ήδη για τις 12 Ιουλίου στο Κίζαρι, για να τονίσει πως έπονται και άλλες δράσεις που αφορούν το ίδιο το χωριό, καθώς επιδιώκουν να δώσουν μια προοπτική επισκεψιμότητας σε αυτό ευρύτερα από Θρακιώτες και όχι μόνο. Άλλωστε όπως τόνισε πρόκειται για έναν τόπο υπέροχης φυσικής ομορφιάς, ενώ με την λίμνη διαμορφώνονται και άλλες προοπτικές στην περιοχή μας. « Έχουμε και έναν ορίζοντα ως προς την ενίσχυση της επισκεψιμότητας» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά γνωστοποιώντας πως έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, προκειμένου από κοινού να δουλέψουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλωστε απομένουν να γίνουν πολλά, όπως σημείωσε, και σε επίπεδο υποδομών που θα προσδώσουν έναν διαφορετικό αέρα στην περιοχή.
«Εμείς σαν σύλλογος και σαν άτομα θα πασχίσουμε, θα ενοχλήσουμε τους αρμοδίους και μπορεί κι εμείς σαν σύλλογος να διεκδικήσουμε κάποιο ευρωπαϊκό ίσως πρόγραμμα, προκειμένου να αναβαθμίσουμε την έδρα μας και τον περιβάλλοντα χώρο» πρόσθεσε ο κ.Παγκοζίδης για να υπογραμμίσει κλείνοντας πως «έχουμε ιδέες, έχουμε και εμπειρία και κάποιοι από εμάς όπως και η κ.Ελευθεριάδου και άλλα στελέχη του Δ.Σ. μπορούμε να τις υλοποιήσουμε».
Πηγή: paratiritis-news.gr