Τιμώντας την καταγωγή του για ακόμα μια φορά, ο 25χρονος Πόντιος αθλητής της ακαδημίας «BG», Αλέξανδρος Μαυροματίδης, μπήκε στο ρινγκ —αυτή τη φορά στο πλαίσιο του «Komodo Fight Night» που έγινε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στο κλειστό γήπεδο Μετς— υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας και του νταουλιού με τον κόσμο να αποθεώνει την είσοδό του, ενώ στη συνέχεια κατατρόπωσε τον Τούρκο αντίπαλό του, Φουρκάν Καραμπάγ.
Ο αθλητής του Γιώργου Χαλκίδη και Μπάμπη Παπαδόπουλου, με καταγωγή των προγόνων του από τα Κοτύωρα (Ορντού) και τη Σαμψούντα του Πόντου, εκμυστηρεύτηκε στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ότι ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας και πρώτη φορά αντιμετώπιζε Τούρκο στο ρινγκ. «Μπορεί να ήταν και ο πιο δύσκολος αγώνας μέχρι στιγμής στην καριέρα μου», αναφέρει ο Αλέξανδρος Μαυροματίδης. Χαρακτηρίζει δε τον Τούρκο αθλητή, Φουρκάν, ποιοτικό, ο οποίος στο ενεργητικό του έχει μεγάλες διακρίσεις. «Δεν τον είχα πολυμελετήσει, δεν είχα δει τι είχε κάνει πριν παίξουμε», μας λέει. «Είχαμε μια εικόνα για το πως παίζει, αλλά αργότερα όταν είδα τις διακρίσεις του, πρόσεξα ότι ήταν δύο φορές φιναλίστ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του WAKO (Παγκόσμια Ομοσπονδία Κικ μπόξινγκ) —πολύ μεγάλη διάκριση— και τρίτη θέση στην IFMA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Μουάι Τάι)», και καταλήγει λέγοντας ότι αυτή η νίκη έχει σίγουρα πολλά οφέλη για τους επόμενους αγώνες, καθώς ήταν μια πολύ έντονη και δυνατή εμπειρία.
Είδα τον Τούρκο σαν αντίπαλο αθλητή, δεν κρατούσα μίσος
«Σίγουρα ότι έπαιζα με Τούρκο επηρέασε την ψυχολογία μου», αναφέρει ο 25χρονος αθλητής. Είχε στο μυαλό του καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα ότι παίζει με Τούρκο αντίπαλο, παίζει μπροστά στο κοινό του, την ποντιακή καταγωγή αλλά και τις ιστορίες των παππούδων του από τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό. «Προσπαθώ βέβαια να μην κρατάω μίσος γιατί είναι αθλητισμός», τονίζει. «Ότι και να έχει γίνει δεν πρέπει να υπάρχει μίσος στον αθλητισμό, τον βλέπω καθαρά σαν αντίπαλο» συμπληρώνει και καταλήγει λέγοντας ότι «αυτό που έχουμε μέσα μας, με αυτά που έχουν οι πρόγονοί μας, δεν ξεχνιούνται».
Ο αγώνας ξεκίνησε με προβάδισμα στον Αλέξανδρο (καθώς ο Τούρκος αθλητής ήταν κατά 3 περίπου κιλά βαρύτερος από τον Έλληνα αθλητή, οπότε αντί να επισύρουν ποινή στον Τούρκο, έδωσαν προβάδισμα στον Έλληνα οι διαιτητές). Στον πρώτο γύρο και παρά το προβάδισμα του Αλέξανδρου, ο Τούρκος μπήκε πολύ δυνατά και κέρδισε στα σημεία τον Έλληνα αθλητή. Ο δεύτερος γύρος βγήκε σε ισοπαλία. «Ο τρίτος γύρος ήταν ξεκάθαρος δικός μου. Ήξερα ότι πρέπει να πιέσω για να πάρω το παιχνίδι. Κουράστηκε ο αντίπαλος και κέρδισα το παιχνίδι», επισημαίνει μεταξύ άλλων.
Αλ. Μαυροματίδης: Πάντα όταν παίζω με ξένο αθλητή, μπαίνω με ποντιακή μουσική για να τιμώ την καταγωγή μου και να αισθάνεται ο κόσμος περηφάνια για την καταγωγή μας.
Οι πρόγονοι του Αλέξανδρου Μαυροματίδη εξορίστηκαν από τα βορειοανατολικά παράλια της Μικράς Ασίας πριν από περίπου εκατό χρόνια (προηγήθηκε γενοκτονία στην περιοχή) από τους Νεότουρκους, εξορίστηκαν στη συνέχεια, επί Στάλιν, στο Καζακστάν, όπου και γεννήθηκαν οι γονείς του, οι οποίοι ήρθαν με το τρίτο κύμα προσφύγων, τη δεκαετία ’80-’90, από τις χώρες τις πρώην ΕΣΣΔ στην Ελλάδα. Ο αθλητής είναι γεννημένος στις Αχαρνές Αττικής και από την ηλικία των 7 ετών ασχολείται με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το κικ μπόξινγκ. Μερικές από τις διακρίσεις του είναι η πρώτη θέση —τέσσερις φορές— σε πανελλήνιο πρωτάθλημα, η πρώτη και τρίτη θέση σε διοργανώσεις της WAKO σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
Στόχος του είναι να παίξει στα καλύτερα σαλόνια με κορυφαίους αθλητές και να πάρει μια διάκριση στο επαγγελματικό επίσημο πρωτάθλημα της WAKO, ώστε όλα αυτά να λειτουργήσουν σαν μια «πρακτική άσκηση» για την προπονητική που θέλει να ασχοληθεί.
Βασίλης Καρυοφυλλίδης / βίντεο: Αποστόλης Λαζαρίδης