Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου —ο Μουσταφά Κεμάλ πασάς οργάνωσε στη Σαμψούντα μέσω του Τοπάλ Οσμάν και άλλων μακελάρηδων τη δεύτερη φάση της γενοκτονίας στις 19/5/1919 κι έτσι ορίστηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης— οι εκδόσεις «Ψυχογιός» προχώρησαν σε μια συλλεκτική έκδοση του μυθιστορήματος Σέρρα — Η ψυχή του Πόντου. Το περιεχόμενο του βιβλίου παραμένει το ίδιο, έχει χοντρό εξώφυλλο, σελιδοδείκτη, τα αντίτυπα (2.000) είναι αριθμημένα και υπογεγραμμένα.
Στο μυθιστόρημα αναφέρεται η φράση: «Κοιτάς μπροστά όταν δεν ξεχνάς από πού έρχεσαι». Αυτός είναι και ο σκοπός την εν λόγω έκδοσης, να μην ξεχάσουμε.
«Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πρέπει να αναγνωριστεί παγκοσμίως για να καταγραφεί η ιστορική αλήθεια, για να μην ξανασυμβούν τα ίδια και για να τιμηθεί η μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών. Επίσης για να συμφιλιωθούν οι ίδιοι οι Τούρκοι με την ιστορία τους και να γκρεμίσουν στην Κερασούντα το άγαλμα του Τοπάλ Οσμάν, του μεγαλύτερου μακελάρη του ελληνισμού του Πόντου. Εάν στόχος μας μέσω της αναγνώρισης είναι να υψώσουμε το μίσος απέναντι στον τουρκικό λαό, τότε τραβάμε σε λάθος πορεία. Αυτό φαίνεται και μέσα από το «σέρρα-Η ψυχή του Πόντου», το οποίο πάνω απ’ όλα είναι ένα ανθρωπιστικό και ουμανιστικό βιβλίο» αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου Γιάννης Καλπούζος.
Ενώ συνεχίζει και λέει ότι αυτή του η πτυχή συμπυκνώνεται σε μια από τις τελευταίες παραγράφους: «Ο Φεϊζέλ Κιουλκάν ήταν εκατό τοις εκατό Τούρκος και άνθρωπος. Ο …..(ο προδότης) εκατό τοις εκατό Έλληνας, κακοήθης και αχρείος. Ρώσος και Τούρκος και κτήνος ο Χαμζά Χαφίζ. Ρωμιός και άνθρωπος ο Όμηρος Σεμενιάδης. Ρώσος, τομάρι και κάθαρμα ο Ρούρικ. Ιταλός και άνθρωπος ο Βερονέζι. Λαζός, άθλιος, απόβρασμα και μακελάρης ο Τοπάλ Οσμάν. Απ’ τους μεν και τους δε, διαλέγω τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής».