Στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού είναι αφιερωμένη η παράσταση της θεατρικής ομάδας του 2ου δημοτικού σχολείου Ερμούπολης «Εκάβη». Η τραγωδία του Ευριπίδη που γράφτηκε και διδάχτηκε (παίχτηκε) το 425 π.Χ., παρουσιάζεται στις 8 Ιουνίου 2019 και ώρα 20:15, στο θεατράκι «Ευανθία Καΐρη», σε σκηνοθεσία και διασκευή του διευθυντή του σχολείου Τάσου Μαργέλου.
Ο ξεριζωμός από τα πάτρια εδάφη και η προσφυγική κρίση αποτελούν σύγχρονα θέματα που δένουν με την ιστορική μνήμη και τις πληγές των Ελλήνων, καθώς φέτος ειδικά συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, ενώ αντίστοιχα οι πληγές απ’ το προσφυγικό κύμα των Μικρασιατών και τη διχοτόμηση της Κύπρου παραμένουν ζωντανές. «Η “Εκάβη” αποτελεί επιτομή της τραγωδίας των ηττημένων, μια τραγική αντιπολεμική κραυγή των ξεριζωμένων απ’ την πατρίδα και τα σπίτια τους λόγω πολέμων. Μία τραγωδία σύγχρονη μέχρι το τέλος της ανθρωπότητας», εξηγεί ο Μαργέλος. Το έργο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο εκτυλίσσεται στον τύμβο του Αχιλλέα όπου και θυσιάζεται η κόρη του Πριάμου και της Εκάβης Πολυξένη, ενώ στο δεύτερο μέρος η Εκάβη εκδικείται τον βασιλέα των Θρακών Πολυμήστορα που είχε φονεύσει τον γιο της Πολύδωρο.
Μέσα από το έργο αναδεικνύονται και όλες οι τραγικές συνέπειες του πολέμου: περιφρονούνται ανθρώπινοι αλλά και Θείοι νόμοι, καταπατούνται ηθικές αξίες, και ανθρώπινα δικαιώματα. Η απληστία, η ιδιοτέλεια και οι πολιτικές σκοπιμότητες οδηγούν σε ακραίες και ανόσιες συμπεριφορές. Η μητρική αγάπη, η οδύνη για την απώλεια των παιδιών και η αντίδραση της μάνας που τα παιδιά της αναίτια δολοφονούνται (πόνος, θρήνος, προσχεδιασμένη εκδίκηση).
Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για το προσφυγικό ζήτημα
Καταλήγοντας το σημείωμά του, ο Μαργέλος σημειώνει ότι προτεραιότητα στη χάραξη της νέας πορείας του 2ου δημοτικού σχολείου Ερμούπολης είναι να αποκτήσει η σχολική μονάδα τη δική της κουλτούρα, τη δική της ταυτότητα και ταυτόχρονα να εμπνεύσει και να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία σχετικά με σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Ειδικότερα, το εκπαιδευτικό προσωπικό στοχεύει στην ευαισθητοποίηση τόσο των παιδιών όσο και της κοινωνίας της Σύρου για το προσφυγικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας φαινόμενα των ημερών, όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. «Η θλιβερή επέτειος της γενοκτονίας των Ποντίων αποτέλεσε το έναυσμα για το ανέβασμα της “Εκάβης” κι έναν φόρο τιμής στους ξεριζωμένους και ειδικά, στις μανάδες που έχασαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν: τα παιδιά τους…», επισημαίνει ο διευθυντής του 2ου δημοτικού σχολείου Ερμούπολης.
Πηγή: koinignomi.gr