Μία δράση που συνδυάζει δύο εκδηλώσεις μαζί, την έκθεση σκίτσου του Πόντιου σκιτσογράφου Δημήτρη Νικολαΐδη —με σκίτσα ποντίων καλλιτεχνών, δημιουργών, άνθρωποι που με τις πράξεις τους τίμησαν και τιμούν την ποντιακή καταγωγή— και το παιχνίδι γνώσεων, όπου μέσα από τη διαδικασία των ερωτήσεων, θα γνωρίσει το κοινό αλλά και θα θυμηθεί, την ζωή, την ιστορία, τη μουσική και το χορό, αλλά και τη γεωγραφία και γευσιγνωσία του Πόντου θα λάβει χώρα στο 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που διεξάγεται στην παραλία του Λευκού Πύργου από τις 7 έως 23 Ιουνίου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιουνίου στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και θα παρουσιάσουν ο σκιτσογράφος Δημήτρης Νικολαΐδης και ο καθηγητής–συγγραφέας Νίκος Παλασίδης.
Έκθεση σκίτσου
Μία έκθεση σκίτσου με το πενάκι του Πόντιου σκιτσογράφου Δημήτρη Νικολαΐδη, όπου με τα σκίτσα του θέλει να παρουσιάσει τους πόντιους καλλιτέχνες της ζωής, ανθρώπους που με τις πράξεις τους τίμησαν και τιμούν την ποντιακή τους καταγωγή. Μία έκθεση σκίτσου, με πρόσωπα που τα ξέρουμε, τα βλέπουμε καθημερινά, τα ακούμε, ζούμε δίπλα τους και μαζί τους, αλλά και αυτών που έφυγαν και άφησαν το στίγμα τους στο πέρασμα τους μακριά από την πατρίδα. Με την παρουσίαση των σκίτσων, ο καλλιτέχνης θέλει να μας παρουσιάσει τον πόνο του ξεριζωμού, το δράμα της γενοκτονιας, μιας γενοκτονίας (όπως όλες οι γενοκτονίες), δεν σβήνει και δεν ξεχνιέται πότε, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Τα σκίτσα που θα παρουσιαστούν είναι μόνο ένα αρχικό δήγμα, από τα σκίτσα που θα δούμε στο τέλος της χρονιά (Δεκέμβριος 2019), χρονιάς των 100 χρόνων από τον ξεριζωμό των ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες. Στα πρόσωπα των ποντίων που θα δούμε σκιτσαρισμένα από το πενάκι του Νικολαΐδη, θα δούμε τη διάθεση για τη ζωή, για τη δημιουργία, για ένα καλύτερο αύριο.
Παιχνίδι γνώσεων «παίζοντας γνωρίζω τον Πόντο»
Στο παιχνίδι γνώσεων συμμετέχουν δύο ομάδες από Ποντιακούς Συλλόγους, όμως θα έχουν και τη δυνατότητα να συμμετέχει και το κοινό που θα βρίσκετε για να παρακολουθήσει τη δράση, γιατί θα υπάρχουν και ερωτήσεις κοινού. Επίσης θα υπάρχει χορός και τραγούδι με αφορμή τις ερωτήσεις. Μία δράση απλή, εύκολη και ταυτόχρονα ουσιαστική γιατί η γνώση μοιράζεται πιο εύκολα, όταν συνδυάζεται με το παιχνίδι. Σκοπός και στόχος του παιχνιδιού, δεν είναι να κερδίσει κάποια ομάδα από τις δύο που παίρνουν μέρος, είναι να γνωρίσουν και να θυμηθούν οι συμμετέχοντες, να μη ξεχάσουμε και να συνεχίσουμε το αύριο με γνώση και μνήμη.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται με αφορμή την συμπλήρωση φέτος 100 χρόνων από την δεύτερη και ποιο αιματηρή φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση από τον Σύλλογο Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και την περασμένη Παρασκευή έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου–συγγραφέα Νίκου Ασλανίδη «Η Μπάντα» καθώς και η παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο Μαρτυρες…100 χρόνια μετά από τον συγγραφέα και διακεκριμένο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνο Φωτιάδη.
με πληροφορίες schooltime.gr