Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή 19 Ιουλίου, στην Ανώνυμο Κεραμευτική Εταιρεία Λαυρίου (ΑΚΕΛ) —έπειτα από πρόσκληση του Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου «Μιθριδάτης»— και μίλησε στους παρευρισκόμενους για τον Πόντο, και την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε με αφορμή το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Δήμου Λαυρεωτικής «Θορίκια 2019» και τιτλοφορήθηκε «Το χρονολόγιο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και η νομική αυτονόμηση του όρου το 1948». Αποτέλεσε την αρχή των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης που πραγματοποίησε ο τοπικός σύλλογος για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το τραγικό αυτό ιστορικό γεγονός, την οποία διαδέχθηκαν τα δρώμενα «Αχ! πατρίδα μ’ – πατρίδα μ’» – «Και συνεχίζουμε…», του Ηλία Υφαντίδη, το επόμενο διήμερο, 20 και 21 Ιουλίου αντίστοιχα.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, των ενημερώσεων που πραγματοποιεί η ΕΠΟΝΑ σε σχολεία και σε συνεργασία με άλλους φορείς, τα μέλη της παρέθεσαν, συνοπτικά, την πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού από την αρχαιότητα μέχρι τους σύγχρονους χρόνους με τη βοήθεια χαρτών και εικόνων που προβάλλονταν στο κοινό μέσω projector. «Ακολούθως, στο κυρίως μέρος της παρουσίασης επικεντρωθήκαμε στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το τραγικό αυτό ιστορικό γεγονός που έμελλε να αλλάξει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων» αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου. Η παρουσίαση, όπως πάντα, ήταν διαδραστική, καθώς την ανάγνωση των κειμένων και μαρτυριών, συνόδευε προβολή οπτικοακουστικού υλικού που έχει επιμεληθεί η ΕΠΟΝΑ από το αρχείο της. Εκτενής αναφορά υπήρξε και στον άνθρωπο που επινόησε τον όρο «Γενοκτονία», τον Raphael Lemkin, και τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την “σύλληψη”, με το έναυσμα να είναι η δίκη του Αρμένιου Soghomon Tehlirian μετά τη δολοφονία του Talaat Pasha, ενός εκ των πρωτεργατών του Κινήματος «Ένωσις και Πρόοδος» και της τριάδας γενοκτονιών (Αρμενίων, Ασσυρίων, Ελλήνων).
Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά ο Ηλίας Υφαντίδης στο τραγούδι και τη λύρα, και Παναγιώτης Κοπαλίδης στο νταούλι οι οποίοι, αποδίδοντας μουσικά άσματα σχετικά με την γενοκτονία, καθήλωσαν το κοινό. «Ευχαριστούμε ολόθερμα τον δήμο Λαυρεωτικής και τον Σύλλογο Ποντίων Λαυρίου «Μιθριδάτης» για την πρόσκληση και την άψογη φιλοξενία! Συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία που έλαβε, φέτος, να αφιερώσει το Πολιτιστικό Φεστιβάλ στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων και τα 100 χρόνια από την ημερομηνία–ορόσημο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, 19η Μαΐου 1919!» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΠΟΝΑ.