Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση τιμής για το φιλανθρωπικό έργο του αυστραλού συνταγματάρχη George Devine Treloar, από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μελετών Γενοκτονιών (AIHGS). Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 στο μέγαρο της Ελληνικής Κοινότητας δυτικής Αυστραλίας στην Πέρθη, η οποία ιδρύθηκε την εποχή που βρισκόταν ο Treloar σε Μακεδονία και Θράκη.
Μέσα από την μοναδική συλλογή φωτογραφιών του πατέρα του, ο κύριος ομιλητής David Treloar, ανέπτυξε το έργο του πατέρα του σχετικα με τους επιζώντες της Γενοκτονίας των Ελλήνων.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και αρκετά μέλη της οικογένειας του συνταγματάρχη Treloar: η νύφη του, εγγόνια μετά συζήγων, και δισέγγονα. Όπως είναι γνωστό, ο συνταγματάρχης Treloar υπηρέτησε ως αρμοστής για πρόσφυγες της Κοινωνίας των Εθνών από τον Οκτώβριο του 1922 μέχρι τον Απρίλιο του 1924. Κύρια μέριμνα της αποστολής του ήταν η αποκατάσταση των επιζώντων της γενοκτονίας, να αποκτήσουν καλλιεργήσιμη γη, να βρουν εργασία, να ξανακτίσουν τις ζωές και τις κοινότητές τους. «Πίστευε ειλικρινά ότι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσει του πρόσφυγες ήταν να τους δώσει τα μέσα να ξαναδημιουργήσουν οι ίδιοι τις ζωές τους. Όχι με ατελείωτες επιδοτήσεις αλλά με αγροτικά μηχανήματα, με εργαλεία αλιείας, με την δημιουργία βιομηχανιών ταπήτων και άλλων προϊόντων», δήλωσε ο David. Κλείνοντας την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του για τον βίο και το έργο του πατέρα του, ο καθηγητής Treloar ανακοίνωσε ότι το 2022, για τα εκατό χρόνια από την σωτήρια αποστολή του συνταγματάρχη Treloar σε Μακεδονία και Θράκη, αντιπροσωπεία της οικογένειας Treloar θα παραβρεθεί στο Θρυλόριο Ροδόπης, στο χωριό του οποίο φέρει το όνομα του Συνταγματάρχη.
Ο γενοκτονολόγος και ιστορικός δρ Παναγιώτης Διαμάντης παρουσίασε μία περίληψη της ομιλίας του καθηγητή Treloar στην ελληνική γλώσσα, ανακοινώνοντας επίσης ότι η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου για το έργο του συνταγματάρχη Treloar παγκοσμίως θα γίνει στην Πέρθη το 2020. Την εκδήλωση έκλεισε η αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (IAGS) και καθηγήτρια διεθνούς δικαίου του πανεπιστημίου δυτικής Αυστραλίας δρ Melanie O’Brien η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: «Εδώ βλέπουμε κάποια απίθανα έργα ενός ανθρώπου, του συνταγματάρχη Treloar. Επομένως, όταν σκέπτεσαι ‘Εγώ είμαι ένα άτομο, δεν μπορώ να κάνω πολλά’, κοίτα πόσα μπορεί ένα άτομο να καταφέρει. Όπως ακούσαμε απόψε». Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγής για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, καθώς και άλλων γενοκτονιών και εγκλημάτων εναντίον της ανθρωπότητας.
Χαιρετισμούς απέστειλαν η αντιπρόσωπος του Προξενείου της Ελλάδος στην Πέρθη Κατερίνα Βήχου, Deputy Head of Mission αντιπροσωπεύοντας τον πρόξενο Αντώνιο Κολιάδη και την Πρέσβη Αικατερίνη Ξαγοράρη, καθώς και το στέλεχος της Ελληνικής Κοινότητας δυτικής Αυστραλίας και κύριος χορηγός της εκδήλωσης, Κώστας Μπερμπάτης.