ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Αμερική
Τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Αμερική
(Φωτ.: anamniseis.net)
26 Μάι
0
Σχόλια

Τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Αμερική

Συγκινητική και με πολλαπλά μηνύματα ήταν η τελετή έπαρσης της σημαίας του Πόντου και η εκδήλωση για την 101 επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τρίτης, 19 Μαϊου 2020, στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια των ΗΠΑ. Η τελετή, ήταν προγραμματισμένη να λάβει χώρα στον φυσικό της χώρο και συγκεκριμένα στον ιστό που η ομογένεια είχε δωρίσει στο Μπόουλινγκ Γκριν του Μανχάταν, αλλά λόγω της απαγόρευσης των συναθροίσεων για την πανδημία του κορωνοϊού η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και οι Σύλλογοι Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης και «Πόντος» του Κονέκτικατ, καθώς επίσης η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης αποφάσισαν αν την διοργανώσουν στο Σταθάκειο Κέντρο όπου υπάρχουν και οι δύο ιστοί.

Η νεότερη γενιά των Ποντίων η οποία δίνει τον δικό της αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας (φωτ.: anamniseis.net)

Ήταν η πρώτη φορά που δεν σείστηκε ο τόπος από τους χορούς των Ποντίων και από τις ιαχές της νεότερης γενιάς των Ποντίων. Ήταν επίσης η πρώτη φορά χωρίς ηχεία και μουσική. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στην μνήμη των 20.887 θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού του δήμου της Νέας Υόρκης μεταξύ των οποίων και δεκάδων ομογενών, καθώς επίσης και των 91.983 θυμάτων σε όλη την επικράτεια.

Αν και ήταν μια από τις πιο λιτές τελετές που έλαβαν ποτέ εν τούτοις δε στερήθηκε δυναμισμού.

Η παρουσία των νέων με τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου και με τα πανό για την Γενοκτονία σε συνδυασμό με την φορεσιά που είχε φορέσει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης Δημήτρης Μολοχίδης εξέπεμψαν σαφέστατα μηνύματα επιμονής και εμμονής στον διττό χαρακτήρα του αγώνα των Ποντίων της Αμερικής και κατ΄ επέκταση της ομογένειας. Ο πρώτος σχετίζεται με την διατήρηση της μνήμης ζωντανής και την μεταλαμπάδευση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων του Πόντου και ο δεύτερος με την συνέχιση και εντατικοποίηση του αγώνα για την διεθνοποίηση και αναγνώριση από την Αμερική και την διεθνή κοινότητα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μετά την έπαρση της σημαίας του Πόντου ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, των Συλλόγων Ποντίων «Πόντος» και «Κομνηνοί» και της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί του προέδρου της Ομοσπονδίας και συνάμα προέδρου του Συλλόγου Ποντίων «Πόντος» του Κονέκτικατ, Κώστα Τσιλφίδη, του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Κλεάνθη Μεϊμάρογλου και του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης Δημήτρη Μολοχίδη. Αν και οι προσφωνήσεις διέφεραν ως προς το περιεχόμενο, εν τούτοις εμπεριείχαν κοινά μηνύματα και κυρίως την αποφασιστικότητα για την συνέχιση του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την διεθνή κοινότητα και την ίδια την Τουρκία.

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά καινοτόμησε με διαδικτυακό διάλογο σε τρεις ηπείρους για την Γενοκτονία
Σε μια πρωτοποριακή και διαδικτυακή εκδήλωση η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, τίμησε την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου και ταυτόχρονα κήρυξε την έναρξη του διαλόγου και της επικοινωνίας σε δύο και τρεις ηπείρους, βάζοντας εκ νέου τις βάσεις για αναγνώριση της Γενοκτονίας, με έμφαση στο διαδίκτυο για την προβολή του θέματος στα κέντρα των αποφάσεων. Η εκδήλωση ήταν στημένη στα πρότυπα της εφαρμογής Zoom και κράτησε πάνω από δύο ώρες, συμπεριέλαβε δε, όχι μόνο τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες των επισήμων και των καλεσμένων αλλά και τις ερωτήσεις των θεατών-ακροατών. Συντονιστής αυτού του εγχειρήματος ήταν ο δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά. Αποτιμώντας τα οφέλη από την εκδήλωση ο δρ. Βασιλειάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν μέσω διαφορετικής πλατφόρμας όπως το Facebook 1500 χρήστες ενώ είχε και 26 κοινοποιήσεις (share) και 102 άμεσα σχόλια. Αυτοί οι αριθμοί δεν συμπεριλαμβάνουν τις παρακολουθήσεις μέσω You Tube. Ο Δρ. Βασιλειάδης, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν ορισμένες τεχνικές ατέλειες, αλλά ωστόσο «οι παρουσιάσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσες» ενώ ακολούθησαν και «εξαιρετικά εποικοδομητικές ερωτο-απαντήσεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε και μπορεί όποιος επιθυμεί να την παρακολουθήσει, όποτε θέλει.

(Φωτ.: anamniseis.net)

Μετά την υποδοχή εκ μέρους του συντονιστή Βασιλειάδη των ομιλητών και των επισήμων, όπως ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσιλφίδης, ο συντονιστής εξήγησε τι θα ακολουθήσει και η εκδήλωση ξεκίνησε με την μετάδοση του “Χριστός Ανέστη” καθώς και τμήματος από το μνημόσυνο που τέλεσε στο Nyack για τα θύματα της Γενοκτονίας ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος την Κυριακή 17 Μαίου. Αμέσως μετά ο Βασιλειάδης ανέγνωσε μέρος της εγκυκλίου του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου για την Γενοκτονία. Οπως είναι γνωστό οι εγκαταστάσεις του ιερό ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», βρίσκονται στο Γουέστ Μιλφορντ της Νέας Ιερσέης. Ακολούθως τους καλεσμένους και το κοινό χαιρέτησε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστας Τσιλφίδης, ο οποίος και τόνισε ότι «οι φωνές των θυμάτων της Γενοκτονίας θα ακουστούν. Θα προσφέρουμε δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά. Ο Γενικός Πρόξενος Κούτρας μετέφερε τον χαιρετισμό εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και προέταξε τα λόγια του Πρωθυπουργού που τόνισε στο μήνυμά του «Θα τιμούμε την Ημέρα Μνήμης μέχρι να ξημερώσει η Ημέρα της Δικαίωσης!». Ο Κούτρας συνεχάρη επίσης τους συντελεστές της εκδήλωσης. Ταυτόχρονα ο Βασιλειάδης επεσήμανε ότι ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού Κώστας Βλάσης έστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα το οποίο και μεταδόθηκε.

Το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Βλάση (φωτ.: anamniseis.net)

Συνδεδεμένη από το Σικάγο η Αναστασία Σπυρίδη παρουσίασε στην συνέχεια το έργο του Κέντρου Μελετών Μικράς Ασίας και Πόντου στο Σικάγο που αν και έχει λίγα χρόνια δράσης ωστόσο κατάφερε να αναδειχθεί σε σπουδαίο πόλο μελέτης και προβολής της Γενοκτονίας και μάλιστα το 2019 κυκλοφόρησε ένα πολύτιμο βοήθημα για μελετητές με τον τίτλο: «Lethal Nationalism – Genocide of the Greeks 1913-1923» Ο καθηγητής Θεοφάνης Μαλκίδης, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που παραχώρησε ειδικά για την εκδήλωση τόνισε ότι η Θράκη γιορτάζει τα 100 χρόνια ελευθερίας. Μετά από 6 αιώνες καταλάβαμε είπε, ότι δεν αλλάζει ο καταπιεστής (η Τουρκία) και αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα με την απόπειρα εισβολής όπου πλέον οι εισβολείς ήταν μεταμφιεσμένοι σε μετανάστες. Όσον αφορά το που αποβλέπουμε ο Μαλκίδης επεσήμανε ότι δεν έχει παραγραφεί το νομικό ζήτημα και το αίτημα μας είναι να αποδεχθεί το έγκλημα η Τουρκία. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό, τόνισε χρειάζεται και ολοκληρωμένη πολιτική σκέψη, που όμως δεν υπάρχει. Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Γενοκτονία. «Δεν ενδιαφέρονται για το ζήτημα της Γενοκτονίας» είπε. Χρειαζόμαστε, κατέληξε, ένα κράτος που θα συμπλέει με το έθνος. Ο Μαλκίδης αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ακόμα στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνικό μνημείο τόνισε ότι η ιστορία μας διδάσκει ότι το έγκλημα που δεν τιμωρήθηκε, επαναλήφθηκε.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Θεοφάνη Μαλκίδη (φωτ.: anamniseis.net)

Δεύτερος εισηγητής ήταν ο εκ Αυστραλίας συνδεόμενος Παναγιώτης Διαμαντής, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ολοκαυτώματος και Μελετών Γενοκτονίας της Αυστραλίας. Ο Διαμαντής αναφέρθηκε στην υποχρέωση που έχουμε να παρουσιάζουμε τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία για να προωθήσουμε το θέμα της δικαίωσης των θυμάτων. Και για να το πετύχουμε, είπε, θα πρέπει να κάνουμε «την ιστορία μας, δική τους ιστορία». Ο Διαμαντής ήταν ο μόνος εκ των τριών εισηγητών που συμμετείχε στην εκδήλωση ζωντανά και μάλιστα στην Αυστραλία ήταν Τετάρτη πρωί. Έτσι του δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσει και σε ερωτήσεις των θεατών. Ο καθηγητής Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επικεφαλής της έδρας Ποντιακών Μελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκε σε μαγνητοσκοπημένη συζήτηση-συνέντευξη με τον δρ Βασιλειάδη. Ο Χατζηκυριακίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι αντλούμε σπουδαίο υλικό σε ό,τι αφορά τα γεγονότα της Γενοκτονίας, έχουμε υπογράμμισε πηγές. Το θέμα είναι πως θα κεφαλοποιήσουμε αυτό το υλικό; Με επιστημονικά συνέδρια στα οποία έχουμε συμμετοχές διακεκριμένων καθηγητών απο όλο τον κόσμο. Αναφερόμενος στην οργάνωση των διαφόρων φορέων ο Χατζηκυριακίδης τόνισε ότι μόνο οργανωμένος δεν είναι ο ποντιακός χώρος στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι έφυγε ενθουσιασμένος από την δράση των Ποντίων στην Αμερική, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του εδώ πέρυσι. Σε ερώτηση του δρα. Βασιλειάδη αν το οικοδόμημα που χτίσαμε μέχρι τώρα θα φτάσει να έχει οροφή, ο Χατζηκυριακίδης επεσήμανε ότι «έχουμε χτίσει αρκετούς ορόφους». Η έρευνα που κάνουμε, είπε, είναι βασισμένη σε αρχειακό υλικό και πρέπει να δημιουργήσουμε νέους επιστήμονες και να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία. Θα πρέπει, κατέληξε, να αγγίζουμε τους νέους ανθρώπους.

Η ώρα είχε φτάσει 10 το βράδυ και το ενδιαφέρον των θεατών παρέμενε αμείωτο. Η εκδήλωση είχε φτάσει στο σημείο των ερωτήσεων που υπέβαλαν είτε δια ζώσης, είτε γραπτώς μέσω του συντονιστή, οι θεατές. Σε ερώτηση σχετική με το που βαδίζει η προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας ο Τσιλφίδης είπε ότι βασίζεται στις πολιτικές συνθήκες αλλά και στις καιρικές, σε ότι αφορά την στιγμή που θα υλοποιηθεί. Σε άλλες ερωτήσεις γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη ενεργών προγραμμάτων διδασκαλίας της Γενοκτονίας σε ορισμένες πολιτείες όπως το Ιλλινόις και το Ρόντ Άϊλαντ όπου μαθητές του δημοτικού και τουγυμνασίου διδάσκονται τα γεγονότα της γενοκτονίας. Η Σπυρίδη ανέφερε ότι το Κέντρο Μελετών Μικράς Ασίας και Πόντου έχει στην ιστοσελίδα του τα απαραίτητα βοηθήματα για τους δασκάλους, τα λεγόμενα teaching guides. Την μαγνητοσκοπημένε εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ καταχωρώντας τον κωδικό: 2w@r56G2.

(Φωτ.: anamniseis.net)

Διακήρυξη του «PHOS Council»
Το PHOS Council (Pontian-Hellenic Outreach and Support Council ή Συμβούλιο Προβολής και Στήριξης), ο νεότερος φορέας του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά εξέδωσε διακήρυξη για την 101η επέτειο της Γενοκτονίας στην οποία αναφέρει:

«Ο μήνας Μάιος, και συγκεκριμένα η 19η Μαΐου 1919, έχει καταγραφεί στην ιστορία ως ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη των γενοκτόνων πρακτικών της Τουρκίας (τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) κατά του Ορθόδοξου Ελληνισμού (Ρωμιών) του Πόντου στα πλαίσια εξόντωσης όλων των Ρωμιών στην αυτοκρατορία τους (Ιωνία-Σμύρνη, Θράκη και αλλού), αλλά και άλλων χριστιανικών και μη-μουσουλμανικών λαών, όπως οι Αρμένιοι και Ασσύριοι. Ήταν μια απάνθρωπη πρακτική της Τουρκίας, ενάντια σε κάθε ίχνος αρχών, αξιών και ιδανικών κάθε πολιτισμένης χώρας, με σκοπό την τουρκοποίηση όλων των λαών της αυτοκρατορίας τους. Το τίμημα τεράστιο. Πάνω από 3,5 εκατομμύρια θύματα, από τα οποία περίπου 1 εκατομμύρια Χριστιανοί Έλληνες, οι οποίοι προτίμησαν να υποστούν την μαρτυρική θυσία παρά να αλλαξοπιστήσουν. Αριθμοί ασύλληπτοι. Πράξεις ηρωικές. Εγκλήματα ανείπωτα και ατιμώρητα. Ως απόγονοι των θυμάτων, αλλά και μέλη κάθε πολιτισμένης κοινωνίας αρχών και αξιών, απαιτούμε αναγνώριση και δικαίωση και κυρίως απαιτούμε τέτοιου είδους ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας να μην επαναληφθούν από κανέναν, πότε, πουθενά και εναντίον κανενός»

Πηγή: anamniseis.net

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.