Ένα βίντεο κλιπ-έκπληξη παρουσίασαν στο κοινό τους το ελληνικό συμφωνικό metal συγκρότημα «Enemy of Reality» ανήμερα της 19ης Μαΐου. Συγκεκριμένα, τα μέλη του συγκροτήματος δημιούργησαν μια metal διασκευή του παραδοσιακού ποντιακού τραγουδιού Την Πατρίδα μ’ έχασα (στίχοι Χρήστος Αντωνιάδης, μουσική Κώστας Σιαμίδης).
VIDEO
Είναι πάντα ευπρόσδεκτη από τον οργανωμένο ποντιακό χώρο, η οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και την διεκδίκηση για την Διεθνή Αναγνώρισή της, αρκεί να γίνεται με τον απόλυτο σεβασμό προς την αιματηρή αυτή στιγμή της ιστορίας μας.
Στο τέλος του βίντεο κλιπ—μετά την ολοκλήρωση του τραγουδιού— υπάρχει μια ολιγόλεπτη αφήγηση από την πρόεδρο των συνταξιούχων ηθοποιών Μάγδα Λέκκα η οποία μας διηγείται την ιστορία της γιαγιάς του συζύγου της, ποντιακής καταγωγής, η οποία έζησε τους διωγμούς και κατάφερε να έρθει να ζήσει στην πατρίδα της και να «φύγει» το 1978 σε ηλικία 106 ετών.
Απολαύστε την metal διασκευή του τραγουδιού
Στο βίντεο κλιπ συμμετείχαν ηθοποιοί και πόντιοι καλλιτέχνες. Ο γνωστός ηθοποιός και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) Σπύρος Μπιμπίλας και ο λυράρης Δημήτρης Κοσμίδης, οι οποίοι μίλησαν στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr για αυτή τη συνεργασία τους.
Τι δήλωσαν οι συντελεστές και οι πρωταγωνιστές στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr
Το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr είχε την χαρά και την τιμή να μιλήσει με τα μέλη του συγκροτήματος αλλά και 2 από τους πρωταγωνιστές του βίντεο κλιπ, τον λυράρη Δημήτρη Κοσμίδη και τον ηθοποιό και πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα.
Enemy of Reality: «Το θέμα της Γενοκτονίας είναι συναισθηματικά φορτισμένο για κάθε άνθρωπο».
Το ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr συνομίλησε με την Ηλιάνα Τσακιράκη εκ μέρους του συγκροτήματος «Enemy of Reality» η οποία απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις χωρίς δισταγμό και γεμάτη χαρά. Ακολουθούν οι ερωτήσεις και απαντήσεις:
1. Πως γεννήθηκε η ιδέα για την διασκευή ενός παραδοσιακού κομματιού με θέμα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου;
Σας ευχαριστούμε πολύ για το βήμα που μας δίνετε και τις ερωτήσεις σας! Η ιδέα ξεκίνησε όταν εγώ σαν Ηλιάνα άκουσα το τραγούδι για πρώτη φορά, το οποίο με ανατρίχιασε ακόμη και αν δε μπορούσα να καταλάβω 100% το νόημα όλων των στίχων, καθώς δεν έχω μεγάλη εμπειρία στην Ποντιακή διάλεκτο. Παρ’όλα αυτά από τον τίτλο, κάποιους στίχους που καταλάβαινα και το συνολικό συναίσθημα του κομματιού είχα ανατριχιάσει. Στη διάρκεια των ηχογραφήσεων του τρίτου μας δίσκου με τους Enemy Of Reality, τους το έβαλα να το ακούσουν και τους ρώτησα πώς θα τους φαινόταν μια τέτοια διασκευή. Τους άγγιξε κι εκείνους κι αμέσως ξεκινήσαμε να το δουλεύουμε σαν διασκευή. Το θέμα της Γενοκτονίας από μόνο του είναι πολύ έντονο, συναισθηματικά φορτισμένο για κάθε άνθρωπο που το σκέφτεται, οπότε μεταφέραμε το συναίσθημα πιο κοντά στη δική μας μουσική και χαρακτήρα.
2. Είναι κάποιο μέλος του συγκροτήματός σας ποντιακής καταγωγής;
Ναι, ο κιθαρίστας του συγκροτήματος και main συνθέτης μας, Στυλιανός Αμοιρίδης, έχει καταγωγή από τον Πόντο. Οι παππούδες του μετανάστευσαν από τον Πόντο στη Φλώρινα
3. Τι σημαίνει για εσάς η Γενοκτονία;
Ό,τι σημαίνει για όλο τον πλανήτη, πέραν των αυτουργών μιας Γενοκτονίας, που σε πολλές περιπτώσεις γίνονται αρνητές της ιστορίας. Η Γενοκτονία είναι το μεγαλύτερο και πιο ειδεχθές έγκλημα σε διεθνές και ποινικό δίκαιο. Μια μαζική εξόντωση ενός πληθυσμού, που ενδεχομένως να διαφέρει σε χαρακτηριστικά αναλόγως την περίπτωση που εξετάζουμε, αλλά συνήθως με τεράστιο αριθμό θυμάτων, πολύ βάρβαρες μεθόδους εξόντωσης, μεγάλη ένταση και βαναυσότητα από την πλευρά που διαπράττει αυτό το έγκλημα. Μια τρομακτική κατάσταση κόντρα σε κάθε λογική, και κόντρα στις ανθρώπινες αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
4. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από αυτή τη διασκευή;
Το μήνυμά μας συνοψίζεται και εκφέρεται από την κυρία Μάγδα Λέκκα, με την αφήγησή της στο τέλος του βίντεό μας. Σε έναν πιο δίκαιο και καλύτερο κόσμο θα έπρεπε κανένα παιδί να μη χάνει τη μάνα του, καμιά μάνα να μη χάνει το παιδί της, και κανείς να μη χάνει την πατρίδα του, την αναφορά του, από πού έρχεται και πού πάει. Μ’ αυτό το κομμάτι τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και των οικογενειών τους, προσπαθούμε να συμβάλουμε στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αυτού του εγκλήματος, και στο κομμάτι που μας αναλογεί μέσα από την τέχνη μας ίσως να συνδράμουμε λίγο στο να μάθουν κάποιοι άνθρωποι του εξωτερικού για αυτά τα γεγονότα τα οποία αγνοούν, δυστυχώς, πολύ συχνά. Λάβαμε πολλά μηνύματα και σχόλια από διάφορες χώρες της Ευρώπης ή της Αμερικής που οι άνθρωποι μας έλεγαν ακριβώς αυτό.
5. Πως αισθάνεστε για το αποτέλεσμα του παντρέματος της παράδοσης με την metal μουσική;
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι τέτοιες απόπειρες έχουν ξαναγίνει, απλώς όχι με Ποντιακή μουσική-τραγούδι, απ’ όσο γνωρίζουμε. Εμείς θέλαμε στο μερίδιο που μας αναλογεί στο μουσικό κομμάτι να μεταχειριστούμε το κομμάτι με πολύ σεβασμό και αγάπη. Οι μουσικές που γεννώνται από ανάγκη έκφρασης, αγάπη και μεράκι, κι όχι από άλλες ανάγκες, έχουν περισσότερα κοινά απ’ ότι φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Το metal είναι μεν μια σύγχρονη, σκληρή μουσική που συχνά ασχολείται με σοβαρά θέματα, όπως αυτό της Γενοκτονίας, αλλά ταυτόχρονα οι άνθρωποι που παίζουν metal είναι επηρεασμένοι λόγω DNA και τόπου καταγωγής από τις λαϊκές μουσικές των χωρών τους. Έτσι κι εμείς. Πήραμε τη βάση, την ψυχή του κομματιού, δηλαδή τη μελωδία και το στίχο, και διανθίσαμε την αρμονία, το ρυθμικό μοτίβο και την ενορχήστρωση ώστε να ταιριάξει με το metal πλαίσιο και να προκαλέσει τόσο το συναίσθημα του πένθους αλλά και της οργής και καταδίκης της Γενοκτονίας. Αισθανόμαστε πολύ περήφανοι και δικαιωμένοι με το αποτέλεσμα, τα σχόλια του κόσμου και του τύπου είναι παραπάνω από θετικά. Κι ευγνώμονες και για τη συνεργασία μας στο μουσικό κομμάτι με τα 133 Music Studios και τους Άγγελο Βαφειάδη και Μιχάλη Σκαράκη στην παραγωγή και μίξη, και τη VU Productions για το master του κομματιού.
6. Αυτή η δουλειά είναι η αρχή μιας σειράς τέτοιων διασκευών;
Αυτό δεν είναι ένα άμεσο πλάνο. Σίγουρα αυτή η δουλειά είναι στα πλαίσια του τρίτου μας δίσκου, και θα κυκλοφορήσει στο δίσκο μας. Τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου είναι originals. Εάν νοιώσουμε ότι είναι κάτι που θέλουμε και χρειαζόμαστε να κάνουμε, θα το ξανακάνουμε.
7. Πως ήταν η συνεργασία σας με τον Δημήτρη Κοσμίδη, τον Σπύρο Μπιμπίλα και τους υπόλοιπους ηθοποιούς που έλαβαν μέρος στο βίντεο κλιπ;
Η συνεργασία ήταν άριστη και άψογη, με όλη την ομάδα που έλαβε μέρος σε αυτή την παραγωγή. Και ξεκίνησε από την επικοινωνία μας με τους συντελεστές του αυθεντικού κομματιού, τις οικογένειες των Χρ. Αντωνιάδη και Κ. Σιαμίδη με τους οποίους μίλησα εγώ προσωπικά για πολλές ώρες, προκειμένου να πάρω πληροφορίες για τη δημιουργία του κομματιού, και μας παραχώρησαν ευγενικά τα δικαιώματα για την κυκλοφορία μας. Έπειτα μιλήσαμε και με το σκηνοθέτη μας, το Bob Katsionis προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι κάτι πραγματικά ξεχωριστό, με το συγκεκριμένο concept που είδατε στο βίντεο. Σχεδόν ταυτόχρονα με το Σπύρο Μπιμπίλα, πρόεδρο του ΣΕΗ, ο οποίος μας συνέστησε και την κα Μάγδα Λέκκα, και ήταν και οι 2 πολύ συνεργάσιμοι και άριστοι επαγγελματίες. Κι είμαστε ευγνώμονες για όλη την ομάδα από τους ηθοποιούς μέχρι τη make up artist, κι από τους φίλους που μας βοήθησαν στα τεχνικά κομμάτια των γυρισμάτων του music video. Όπως και για το Δημήτρη Κοσμίδη που έπαιξε τη λύρα και συμμετείχε και αυτός στο βίντεο όπως και μας βοήθησε με πληροφορίες για Ποντιακούς Συλλόγους.
Δημήτρης κοσμίδης: «Ο σημαντικός σκοπός της διάδοσης του μηνύματος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντιων πρέπει να ακουστεί παντού».
Σειρά είχε ο λυράρης Δημήτρης κοσμίδης ο οποίος είναι και ο εκρόσωπος του χώρου της ποντιακής μουσικής σε αυτή τη συνεργασία. Ευδιάθετος και συγκινημένος δεν έκρυψε την χαρά του που πλέον το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας ξεφύγει από την κλειστή ομάδα του ποντιακού χώρου και πλέον διαδίδεται με κάθε τρόπο. Ακολουθούν οι ερωτήσεις και απαντήσεις.
1.Πως αισθάνεσαι που συμμετείχες σε αυτό το όμορφο εγχείρημα-έκπληξη;
Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί συμμετείχα σε μια δουλειά πολύ προσεγμένη με άψογους μουσικούς και επαγγελματίες.
2.Πως έγινε η κρούση και βγήκε αυτή η συνεργασία;
Μας έφερε σε επαφή ο ηχολήπτης απο το στούντιο ηχογράφησης που έγραψαν το κομμάτι τα παιδιά.
3. Σαν καλλιτέχνης ποντιακής καταγωγής πως σου φάνηκε αυτό το πάντρεμα της ποντιακής παραδοσιακής μουσικής με την metal μουσική και το συγκεκριμένο που είναι ένα τραγούδι-κατατεθέν της Ποντιακής Γενοκτονίας ;
Ήταν μια πρόκληση για εμένα η συμμετοχή μου σε ένα τέτοιο πάντρεμα της παράδοσης με την μέταλ μουσική. Αυτό που με άγχωσε, ως καλλιτέχνη της ποντιακής παράδοσης, ήταν ποια θα ήταν η ανταπόκριση του ποντιακού κοινού στο τραγούδι, μιας και το Την Πατρίδα μ’ έχασα είναι ένα απο τα πιο γνωστά τραγούδια για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Παρόλα αυτά, ο σημαντικός σκοπός της διάδοσης του μηνύματος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντιων έπρεπε να ακουστεί παντού και με αυτή την διασκευή πιστεύω το καταφέραμε αυτό.
4. Πως ήταν η συνεργασία σου με τα μέλη του συγκροτήματος, τον Σπύρο Μπιμπίλα και τους υπόλοιπους ηθοποιούς που έλαβαν μέρος;
Για την συνεργασία μου με το συγκρότημα Enemy of Reality έχω μόνο καλά να πω, τόσο κατα την ηχογράφηση του τραγουδιού όσο και στα γυρίσματα του βίντεο κλιπ λειτούργησαν με επαγγελματισμό, αγάπη και απόλυτο σεβασμό ως προς το Ποντιακό στοιχείο. Ο κύριος Σπύρος Μπιμπίλας, με τον οποίο συνεργάστηκα πρώτη φορά, και έχει καταγωγή απο την Μικρά Ασία φόρεσε με περηφάνια την Ποντιακή Φορεσιά και ήταν έντονα συγκινημένος με την συμμετοχή του στο βίντεο κλιπ μιας και όπως ο ίδιος μας είπε «είμαστε όλοι μια οικογένεια, όλοι έχουμε βιώσει τον διωγμό, δεν εχει σημασία αν είσαι Πόντιος ή μη, ο πόνος είναι ίδιος» . Αυτή του την συγκίνηση μετέφερε και στους υπόλοιπους ηθοποιούς, οι οποίοι —κάτι που μου έκανε τρομερή εντύπωση— αν και δεν ήταν ποντιακής καταγωγής ξέρανε ήδη το κομμάτι απ’ έξω και το τραγουδούσαν σε όλη την διάρκεια των γυρισμάτων με πάθος.
Σπύρος Μπιμπίλας: «Η Γενοκτονία είναι μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας μας που ακόμα δεν έχει δικαιωθεί».
Τέλος, μιλήσαμε με τον ηθοποιό και πρόεδρο του ΣΕΗ κ. Σπύρο Μπιμπίλα για τη συμμετοχή του σε αυτή τη συνεργασία. Θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε που παρ’ όλο το βεβαρυμένο πρόγραμμά του, κατάφερε να μας δώσει λίγο από το χρόνο του για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.
1. Πως αισθάνεστε που λάβατε μέρος σε αυτή τη συνεργασία;
Είμαι υπερήφανος που έλαβα μέρος αυτό το video clip, η συνεργασία ήταν άψογη και πραγματικά ήταν κάτι που με γέμισε γιατί ήταν κάτι που αφορούσε στις Χαμένες Πατρίδες μας.
2. Πως έγινε η κρούση και για ποιο λόγο αποδεχτήκατε την πρόσκληση να παίξετε σε αυτό το βίντεο κλιπ;
Η Ηλιάνα Τσακιράκη με βρήκε μέσα από το Instagram και επειδή είχε δει ότι ήδη είχα κάνει video clip με νέους ανθρώπους, μου πρότεινε να συμμετέχω και στο δικό τους video clip. Με πολύ μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα γιατί κάθε φορά που με παίρνουνε οι άνθρωποι αισθάνομαι υποχρέωση να τους βοηθήσω. Το να λάβω μέρος στα καινούργια πράγματα που γίνονται από τους νέους ανθρώπους είναι κάτι που με γεμίζει.
3. Τι σημαίνει για εσάς η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου;
Είναι μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας μας που ακόμα δεν έχει δικαιωθεί και είμαστε υποχρεωμένοι να διατρανώνουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στους νεότερους όλα αυτά τα πολύ άσχημα πράγματα που συνέβησαν πριν 102 χρόνια και να μην τα ξεχάσουμε ποτέ για αυτό το λόγο κάθε φορά που θα μου δίνεται η ευκαιρία θα συμμετέχω σε τέτοιου είδους πράγματα που θα θυμίζουν τις Χαμένες Πατρίδες
4. Πως ήταν η συνεργασία σας με τα μέλη του συγκροτήματος και τον Δημήτρη Κοσμίδη;
Η συνεργασία ήταν άψογη και τα παιδιά υπέροχα. Γίναμε φίλοι και εύχομαι να υπάρξουν και νέες συνεργασίες γιατί πραγματικά το αξίζουν και νομίζω ότι πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστοί.
Ποιοί είναι οι «Enemy of Reality»
Οι «Enemy Of Reality» είναι μια Αθηναϊκή symphonic metal μπάντα, που δημιουργήθηκε πίσω στο 2013.
Έχοντας τα τελευταία χρόνια διαγράψει μία διόλου ευκαταφρόνητη πορεία, και έχοντας ήδη στις αποσκευές τους δύο full length albums, το Rejected Gods και το τελευταίο Arakhne να ξεχωρίζει χάρη στην μουσική και ηχητική του ποιότητα, και το γλαφυρό αφηγηματικό του ύφος (στα πλαίσια του concept που άλλωστε εξιστορεί) οι symphonic metallers Enemy of Reality, ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν τον τρίτο studio δίσκο τους και χαρακτηρίζονται από μία ιδιαίτερη συνέπεια και αφοσίωση απέναντι στο κοινό αλλά και το περιεχομένο των πάντα ποιοτικών δισκογραφικών πονημάτων τους.
Ο ήχος των «Enemy of Reality» είναι μελωδικός και επιβλητικός, έχοντας ως όχημά του την υπέροχα ευέλικτη φωνή της soprano Ηλιάνας Τσακιράκη, γνωστής και από τη πολυσυζητημένη συμμετοχή της στο The Great Mass, των Ελλήνων death metal pioneers, Septicflesh.
Έχουν συνεργαστεί στους δίσκους τους με μεγάλα ονόματα του metal στερεώματος, όπως οι Fabio Lione (Angra), Chiara Malevstiti (Therion, Crysalis), Jeff Waters (Annihilator) Christos Antoniou (SepticFlesh), Mike LePond (Symphony X), Ailyn Gimenez (ex-Sirenia), Androniki Skoula (Chaostar), Maxi Nil (Jaded Star, ex- Visions of Atlantis) και Renos Miliaris (September Code)
Έχουν συμμετάσχει σε festivals της Ευρώπης, ανάμεσα σε ονόματα όπως οι Arch Enemy, Epica, Lacuna Coil, Anathema, Τarja, Saturnus, Leaves Eyes, Tristania, Xandria κ.α.. Επίσης έχουν κάνει πολλές support εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα με SepticFlesh, Diary of Dreams, Uli John Roth, Gus G, Rage, Anneke Van Giersbergen, While Heaven Wept κ.α.. Αξιοσημείωτη είναι η τελευταία τους περιοδεία στην Ευρώπη, στο πλευρό των THERION.
Οι Enemy of Reality κέρδισαν, στα πλαίσια της δημιουργίας του Arakhne, το μεγάλο στοίχημα του crowdfunding, αποδεικνύοντας τη στήριξη που σταθερά λαμβάνουν από το παγκόσμιο metal κοινό, γεγονός που επισφραγίζουν οι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες συμμετοχές τους σε festivals παγκόσμιας εμβέλειας, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης, ανάμεσα σε ονόματα όπως οι Arch Enemy, Epica, Lacuna Coil, και Anathema –μεταξύ άλλων- όπως και οι αποθεωτικές κριτικές που το album έλαβε στον εγχώριο και παγκόσμιο μουσικό τύπο, καταφέρνοντας μάλιστα να αποσπάσει βαθμολογία 9/10 στο Ελληνικό Metal Hammer.
Ακολουθείστε τους Enemy of Reality:
- Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.enemyofreality.com
- Facebook: https://www.facebook.com/enemyofrealityofficialpage
- Instagram: https://www.instagram.com/enemyofrealityofficialband
* Τις παραδοσιακές Ποντιακές φορεσιές προσέφερε ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» και το φωτογραφικό αρχείο προσέφερε η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής.
Κείμενο Πέτρος: Παναγιωτόπουλος, φωτογραφίες: Στέλλα Μούζη