Μια απόφαση «σταθμό» που αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες παλλινοστούντες ομογενείς οι οποίοι έχουν λάβει τα λεγόμενα «ποντιακά» δάνεια, εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Ξάνθης και αφορά περίπτωση γυναίκας η οποία αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια αδυνατούσε λόγω οικονομικών προβλημάτων να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της σε πιστωτικό ίδρυμα. Το δικαστήριο «διέγραψε» τις οφειλές της και παράλληλα έκρινε ότι η πρώτη και μοναδική κατοικία της δεν μπορεί να ρευστοποιηθεί.
Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Ξάνθης (84/2021) έρχεται σχεδόν την ίδια περίοδο, κατά την οποία εκατοντάδες παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ένωση δέχονται πιέσεις από τραπεζικά ιδρύματα που τους χορήγησαν τα γνωστά «ποντιακά δάνεια» την περίοδο 2003-2004. Όπως μάλιστα καταγγέλλουν οι εκπρόσωποί τους, δικαστικοί επιμελητές έχουν επιδώσει διαταγές πληρωμής από τράπεζες και ζητούν μέσα σε 15 μέρες να ξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής τους, διαφορετικά θα βγάλουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμό.
Η 63χρονη κάνοντας χρήση του νόμου 2790 του 2000 εξασφάλισε οικόπεδο που της παραχωρήθηκε και έλαβε δάνειο συνολικού ύψους 60.000 ευρώ προκειμένου να χτίσει το σπίτι της στο εν λόγω οικόπεδο. Από το σύνολο του οφειλόμενου ποσού αποπλήρωσε περί τις 20.000 ευρώ, ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης περιήλθε σε αδυναμία πληρωμής του υπόλοιπου ποσού. Η ίδια είναι άνεργη, όπως και ο σύζυγός της και τα παιδιά της, και ζουν με τα ελάχιστα χρήματα που εξασφαλίζονται από το επίδομα που λαμβάνει, ενώ για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις η οικογένεια «στηρίζεται» στο επίσης πενιχρό εισόδημα της μαμάς της 63χρονης που ζει μαζί τους.
Αξιοποιώντας το νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά το Δικαστήριο αποφάσισε για να μηδενίσει τις μηνιαίες καταβολές προς την τράπεζα και ταυτόχρονα, να μην βγει το σπίτι σε πλειστηριασμό. Ο δικηγόρος της 63χρονης, που έχει αναλάβει δεκάδες άλλες τέτοιες υποθέσεις που αφορούν “ποντιακά δάνεια”, Θανάσης Παπαναστασίου μιλά στο makthes.gr και κάνει λόγο για «απόφαση σταθμό, καθώς είναι η πρώτη φορά που σβήνεται όλο το δάνειο παλλινοστούντων». «Με την 84/2021 απόφασή του το Ειρηνοδικείο Ξάνθης όρισε μηδενικές καταβολές σε ποντιακό δάνειο παλιννοστούσας ομογενούς. Το Ειρηνοδικείο αξιολόγησε την δυσχερή περιουσιακή κατάσταση της δανειολήπτριας, καθ’ ότι ζούσε με επίδομα ΚΕΑ αλλά και ήταν μακροχρόνια άνεργη, ενώ ο σύζυγός της αντιμετώπιζε προβλήματα υγειάς. Για αυτό το Δικαστήριο διέγραψε ολοσχερώς το ποντιακό δάνειό της. Αυτονόητο είναι ότι συνεχίζει να διαμένει στην πρώτη και μοναδική της κατοικία στην Ξάνθη, η οποία δεν ρευστοποιείται παρόλο που το Δικαστήριο διέγραψε όλο το ποντιακό δάνειο. Είναι πάγιο αίτημα όλων των παλιννοστούντων ομογενών να γίνουν γενναία κουρέματα αν όχι πλήρεις διαγραφές των δανείων αυτών που δόθηκαν στο πλαίσιο στεγαστικής αποκατάστασης των παλιννοστούντων ομογενών, τα κοινώς αποκαλούμενα ποντιακά δάνεια. Ο τρόπος υπάρχει και έχει ήδη εφαρμοστεί στα δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, όπου διαγράφεται με νόμο το υπόλοιπο του δανείου εφόσον έχει εξοφληθεί μέρος του. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στα ποντιακά δάνεια» αναφέρει.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πως μπορούν να προστατευτούν πλέον οι παλιννοστούντες, δεδομένου ότι δεν ισχύει ο νόμος Κατσέλη για όσους δεν πρόλαβαν να ενταχθούν, αλλά ισχύει ο νέος πτωχευτικός κώδικας από 1η Ιουνίου 2021 ανέφερε ότι «παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες η έκδοση σωρείας διαταγών πληρωμής κατά των παλιννοστούντων που έχουν ποντιακά δάνεια, που πιθανόν να οδηγήσουν σε κατασχέσεις και της πρώτης κατοικίας, καθ’ ότι αυτή δεν προστατεύεται πλέον. Οι επιλογές που έχει ο δανειολήπτης (όπως ανακοπή και αναστολή κατά της διαταγής πληρωμής, ένταξή του στον εξωδικαστικό μηχανισμό του 4378/2020, απευθείας διαπραγμάτευση με τα πιστωτικά ιδρύματα στο πλαίσιο και του Κώδικα Δεοντολογίας) εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κάθε εξατομικευμένη περίπτωση, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι παλιννοστούντες ομογενείς πρέπει να καταφύγουν σε νομική υποστήριξη και βοήθεια» καταλήγει ο κ. Παπαναστασίου.
Βαγγέλης Στολάκης
Πηγή: makthes.gr