ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | To 2019 θα έχει σήμα στο φεγγάρι και μάλιστα 4G
To 2019 θα έχει σήμα στο φεγγάρι και μάλιστα 4G
(Φωτ.: protothema.gr)
01 Μαρ
0
Σχόλια

To 2019 θα έχει σήμα στο φεγγάρι και μάλιστα 4G

Το φεγγάρι θα αποκτήσει το 2019 το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, που θα είναι τέταρτης γενιάς (4G). Για τον σκοπό αυτό εργάζονται ήδη η Vodafone και η Nokia, αλλά και η Audi, όπως ανακοίνωσαν στο πλαίσιο της έκθεσης τεχνολογίας στη Βαρκελώνη.

Το δίκτυο θα υποστηρίξει την προγραμματιζόμενη αποστολή δύο ρόβερ από την ιδιωτική γερμανική διαστημική εταιρεία PT Scientists με έδρα το Βερολίνο. Τα ρόβερ θα κατασκευασθούν από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Audi και θα προσεληνωθούν στην περιοχή της αποστολής «Απόλλων 17» της NASA, της τελευταίας επανδρωμένης αποστολής στο φεγγάρι.

Το δίκτυο θα επιτρέψει, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το BBC και τους «Financial Times», την μετάδοση δεδομένων και εικόνας σε υψηλή ανάλυση από τη Σελήνη στη Γη (στο Βερολίνο), μια δυνατότητα που θα αξιοποιήσουν τα ρόβερ για να επικοινωνούν με το σταθμό βάσης τους.

Η Vodafone Γερμανίας, σε συνεργασία με την PT Scientists, έκανε γνωστό ότι το δίκτυο θα απαιτήσει ένα πολύ μικρό εξοπλισμό που θα ζυγίζει λιγότερο από μια σακούλα ζάχαρη.

Η εκτόξευση του αναγκαίου δικτυακού εξοπλισμού και των ρόβερ για τη Σελήνη προγραμματίζεται να γίνει το 2019 από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ με πύραυλο Falcon 9 της Space X.

Εκπρόσωπος της Vodafone είπε ότι η απόφαση να αναπτυχθεί δίκτυο 4G και όχι πέμπτης γενιάς (5G), που θα είναι το μέλλον των δικτύων, έγινε επειδή τα δίκτυα 5G βρίσκονται ακόμη σε πιλοτικό δίκτυο και δεν είναι αρκετά σταθερά, ώστε να διασφαλισθεί ότι θα δουλεύουν αξιόπιστα στη σεληνιακή επιφάνεια.

Ο επικεφαλής τεχνολογίας της Nokia Μάρκους Γουέλντον δήλωσε ότι «είτε πρόκειται για εξόρυξη αστεροειδών, είτε για προσελήνωση είτε για ταξίδι στον ‘Αρη, πρέπει να μάθουμε να επικοινωνούμε στο διάστημα», σε ακραία και εχθρικά περιβάλλοντα.

Ο επικεφαλής της PT Scientists Ρόμπερτ Μπέμε δήλωσε ότι η ανάπτυξη ενός σεληνιακού δικτύου «θα θέσει τα θεμέλια για την μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος». Τόνισε ότι η υπολογιστική ισχύς ενός σημερινού «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου είναι πολύ μεγαλύτερη από τα συστήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τα ταξίδια στη Σελήνη πριν πέντε δεκαετίες.

Το νέο δίκτυο θα εξαρτάται από την ηλιακή ενέργεια για τις ενεργειακές ανάγκες του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.