Πέθανε, χθες, σε ηλικία 87 ετών ο Κώστας Παπαδόπουλος, γνωστός ως «Τσαρτσαφίντς», αυθεντικός εκφραστής της παράδοσης της Ματσούκας, ο οποίος ερμήνευε με ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο του μακρόσυρτους σκοπούς, γνωστούς ως μακρέα καϊτέδες.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 10:00 στη Σκήτη Κοζάνης.
Γεννήθηκε το 1932 στη Σκήτη Κοζάνης, με καταγωγή των γονιών του από τη Λαραχανή της Ματσούκας. Το 1965 βρέθηκε στη Γερμανία, όπου κάθισε μέχρι το 1970. Ύστερα επέστρεψε στο χωριό του για οκτώ χρόνια και το 1979 έφυγε για τη Βοστώνη της Αμερικής. Πέρασε δύσκολα χρόνια στο εξωτερικό. Το 1986 επέστρεψε στην Ελλάδα, με σκοπό να μην ξαναγυρίσει στην Αμερική, όμως κάποιες οικογενειακές υποχρεώσεις τον έκαναν να πηγαινοέρχεται εκεί για πέντε χρόνια. Το σπίτι του στη Βοστώνη ήταν πάνω από τα γραφεία της Ποντιακής Εστίας.
Γαλουχήθηκε στο τραγούδι από τη μητέρα του, από την ηλικία των έξι ετών. Σχολείο δεν πήγε ποτέ —αν και ήθελε και αγαπούσε τα γράμματα— διότι τα γεγονότα της εποχής δεν του το επέτρεψαν.
Δεν επισκέφθηκε ποτέ τη γενέτειρα των γονιών του. «Εξέρω την ιστορία ντ’ εποί’καν οι Τουρκάντ ση γονί’ς-ι-μ’», είχε δηλώσει παλαιότερα σε συνέντευξή του, στην εκπομπή «Μαύρη θάλασσα» του Παναγιώτη Θεοδωρίδη.
Συγκλονισμένος ο ποντιακός χώρος
«Μεγάλη ιστορία» είναι ο «Τσαρτσαφίντς», «κορυφή στο μακρύν καϊτέν» δήλωσε στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ο λυράρης Μιχάλης Καλιοντζίδης, των οποίων η σχέση μετρούσε πάνω από τρεις δεκαετίες. «Ένας χαρισματικός άνθρωπος ο οποίος ήταν γλυκύτατος, δε μάλωσε ποτέ με κανέναν, και ακόμα και τους πιο νευρικούς κατάφερνε να τους καλμάρει», αναφέρει. Τα γλέντια που έκαναν όταν συναντιόντουσαν στην Αμερική ήταν αμέτρητα. Αποκορύφωμα της γνωριμίας τους ήταν η συνεργασία τους στη δισκογραφία, ορόσημο για τα ποντιακά δεδομένα όπως αναφέρει, με τίτλο «Η ποντιακή παράδοση συνεχίζεται με το Μιχάλη Καλιοντζίδη» που εκδόθηκε το 1988, στο οποίο συμμετείχε ο Κώστας Παπαδόπουλος με τη γυναίκα του, Σοφία.
Ως «εκπληκτικό και πηγή για την παράδοση της Ματσούκας» τον αναφέρει ο χοροδιδάσκαλος-ερευνητής Νίκος Ζουρνατζίδης, ο οποίος αν και δεν τον γνώρισε προσωπικά είχε ακούσει τη δισκογραφία του.«Ήταν η Ματσούκα η αυθεντικότατη. Αυτοί που ξέρανε την παράδοση μένανε με ανοιχτό το στόμα με την ερμηνεία του μακρύν καϊτέν», συμπληρώνει ο Ν. Ζουρνατζίδης.
«Όποιος τον έχει ακούσει από κοντά, σίγουρα ένιωσε ένα δέος και ταξίδεψε προσωρινά στα άγια χώματα του Πόντου. Θυμάμαι όταν βρέθηκα στο γάμο του αγαπητού φίλου Μιχάλη Καλιοντζίδη και ο Γιώργος Αμαραντίδης σήκωσε τον θείο Κώστη να τραγουδήσει ένα μακρύν μαζί του. Εκεί κατάλαβα για πρώτη φορά την αξία αυτού του αυθεντικού εκφραστή», αναφέρει ο Γιάννης Απαζίδης μέσω του Radio Trapezounta Boston.
Ιδιαίτερος και ξεχωριστός ήταν για τον τουλουμτζή Γιώργο Σιαμίδη. «Αυθεντικός, που λίγοι έμειναν σαν και αυτόν, αναφέρει στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr. «Είχε τον δικό του τρόπο ερμηνείας», είπε.
Βασίλης Καρυοφυλλίδης