ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στη συμβολή των Ελλήνων του Πόντου θα είναι αφιερωμένη η παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στην Αγία Βαρβάρα Αττικής
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στη συμβολή των Ελλήνων του Πόντου θα είναι αφιερωμένη η παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στην Αγία Βαρβάρα Αττικής
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
05 Μαρ
0
Σχόλια

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στη συμβολή των Ελλήνων του Πόντου θα είναι αφιερωμένη η παρέλαση της 25ης Μαρτίου, στην Αγία Βαρβάρα Αττικής

Στη «συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην Επανάσταση του 1821» θα αφιερώσει ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας τον φετινό εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, την 25η Μαρτίου. Ένα γεγονός που, τονίζει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» Σοφία Σαββίδου, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την εκφώνηση του πανηγυρικού λόγου της ημέρας θα κάνει η ίδια, και όπως αναφέρει, «την παρέλαση θα ανοίξει αντιπροσωπεία Ποντίων, ζιπκαλήδων και ζουπουνοφόρων».

Η συμμετοχή του Συλλόγου αναμένεται να είναι πολυπληθής, καθώς θα παρελάσουν, μετά από τα σχολεία, πάνω από εκατό μέλη του —τέσσερις γενιές Ποντίων— ενδεδυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου, κρατώντας σημαίες και το λάβαρο του «Φάρου».

«Ως τώρα δεν έχουμε αποδώσει τις τιμές στους Πόντιους που συμμετείχαν σε αυτή την Επανάσταση», δήλωσε στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Αγίας Βαρβάρας Θεμιστοκλής Ντάβιος. «Είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει από την Αγία Βαρβάρα και να γίνει και στους υπόλοιπους δήμους κάτι ανάλογο, έτσι ώστε να αποδοθεί ο φόρος τιμής στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην Επανάσταση του 1821», αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι είναι τιμή για τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας που τον πανηγυρικό λόγο θα εκφωνήσει η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος».

Η συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, αποτελεί, ίσως, ένα από τα πιο αποσιωπημένα κομμάτια της νεότερης ιστορίας μας. Η συμβολή των Ποντίων στην Επανάσταση ήταν καθοριστική και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί τόσο από οργανωτικής πλευράς, όσο και από οικονομικής και πολεμικής συνεισφοράς. Πρωτοστάτης και αρχηγός της Επανάστασης ήταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, από το χωριό Υψηλή του Όφη. Την τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης (1829), την έδωσε ο Δημήτριος Υψηλάντης, αδελφός του Αλέξιου, στην Πέτρα Βοιωτίας.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.