Οι 353.000 Πόντιοι Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους κατά την ελληνική γενοκτονία που διέπραξαν οι Οθωμανοί Τούρκοι μεταξύ 1914 και 1922 θυμήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης 19 Μαΐου 2022, με μια ειδική εκδήλωση στο Marana Hall στο Hurstville του Σίδνεϊ.
Η εκδήλωση οργανώθηκε από τους Pontoxeniteas NSW, Panagia Soumela Sydney και Diogenes Wollongong και παρακολούθησαν πάνω από 200 άτομα τη βραδιά, μεταξύ των οποίων και ορισμένα εξέχοντα μέλη της ελληνικής, ασσυριακής και αρμενικής κοινότητας.
Ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Χρήστος Καρράς. ο Καγκελάριος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Κρικέλης· Η αξιότιμη Courtney Houssos MLC, που εκπροσωπεί τον ηγέτη της Εργασίας της ΝΝΟ, Chris Minns. Ο αξιότιμος αιδεσιμότατος Fred Nile MLC. η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Αυστραλίας, Έστα Πασχαλίδης Τσίλας· ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ποντιακής Εταιρείας Wollongong «Διογένης», Νικόλαος Χρυσοστομίδης· ο Πρόεδρος της Παναγίας Σουμελά Σίδνεϊ Πήτερ Παπουλίδης· η Πρόεδρος του Pontoxeniteas NSW, Maria Anthony· Michael Kolokossian και Mathew Mikhail από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αυστραλίας. και οι Hermiz Shahen και David David από το Assyrian National Council – Australia INC. μεταξύ πολλών άλλων.
Οι επίσημες διαδικασίες της βραδιάς ξεκίνησαν με μια συγκινητική συμμετοχή Ποντίων νέων ντυμένων με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές και μαθητών από το St Euphemia College, κρατώντας κεριά και τραγουδώντας ένα τραγούδι με τίτλο «Πατρίδα μου, Πατρίδα μου» του Πέτρου Παπουλίδη.
Ακολούθησε η απαγγελία του Εθνικού Ύμνου της Αυστραλίας και της Ελλάδας από την Ελληνική Χορωδία της Αυστραλίας, καθώς και η Ωδή του Πέτρου Τσιγκούνη, ενός λεπτού σιγή και μια μικρή προσευχή.
Τη βραδιά διαβάστηκαν επίσης δύο ποιήματα, μεταξύ των οποίων ένα της Χριστίνας Ιωαννίδου στα ποντιακά με τίτλο «Η καμπάνα του Πόντου» και ένα του Ηλία Θεοδωρίδη με τίτλο «Η Αγία Σοφία».
Στη συνέχεια ακολούθησαν ορισμένες ομιλίες από την κα Χούσο, τον κ. Νάιλ και τον κ. Καρρά.
Στην ομιλία της, η κα Χούσο τόνισε ότι υπάρχουν δύο πτυχές της Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων: «η φρίκη της απώλειας ζωών και της κατάσβεσης όλων των πιθανοτήτων που θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είχαν όλες αυτές οι ζωές», καθώς και «Η απώλεια της πατρίδας».
«Έτσι είναι πολύ όμορφο να βλέπεις όλα τα παιδιά και τους νέους με παραδοσιακή ενδυμασία σήμερα. Αυτή η σύνδεση με τον πολιτισμό, αυτή η γλώσσα σύνδεσης, αυτή η σύνδεση με τις παραδόσεις είναι τόσο σημαντική… και θέλω πραγματικά να αποτίσω φόρο τιμής στην ποντιακή κοινότητα γενικά για τη διατήρηση αυτών των παραδόσεων», πρόσθεσε.
Ο κ. Nile ήταν δίπλα στη σκηνή και εξήγησε πώς, αφού παρευρέθηκε στην περσινή εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων, έλαβε μια επιστολή από τον Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στην Αυστραλία που έλεγε ότι θα του απαγορευτεί η επίσκεψη στην Τουρκία στο μέλλον.
«Σοκαρίστηκα πολύ όταν έλαβα την προκαταρκτική ειδοποίηση ότι δεν ήμουν πλέον ευπρόσδεκτος στην Τουρκία λόγω της υποστήριξής μου στη γενοκτονία, αλλά αυτό δεν θα αλλάξει τη στάση μου», είπε ο κ. Νάιλ, αποσπώντας το δυνατό χειροκρότημα από το πλήθος.
Αυτή την ομιλία ακολούθησε ο κ. Καρράς, ο οποίος είπε ότι αυτές οι εκδηλώσεις μνήμης είναι σημαντικές για να θυμόμαστε και να τιμούμε τα «θύματα ενός αποτρόπαιου εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας».
«Ο αγώνας για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων συνεχίζεται», είπε ο κ. Καρράς.
«Είναι καθήκον μας να γνωρίζουμε και να τιμούμε την ιστορία μας όχι για να κατηγορήσουμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι τέτοια ειδεχθή εγκλήματα όπως η γενοκτονία των Ποντίων δεν θα επαναληφθούν ποτέ».
Μετά από αυτή την ομιλία, ακολούθησε επίσης ομιλία του Κώστα Βερτζάγια για τη «Συνενοχή της Συγκάλυψης των Γενοκτονιών», καθώς και δύο μικρές ομιλίες του Ανδρέα και της Γεωργίας Μπελογιάννη με θέμα «Γιατί είναι σημαντικό για την Αυστραλιανή Κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία».
Τελευταίος, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικός, ήταν ο Κεντρικός Ομιλητής, Δρ Θεοφάνης Μαλκιίδης, ο οποίος έκανε ζουμ από τον Καναδά τη βραδιά.
Στην ομιλία του, την οποία συνόψισε ο Δρ Παναγιώτης Διαμάδης, ο Δρ Μαλκιίδης μίλησε για την ιστορία της γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων και τη σημασία των εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας. Προέτρεψε επίσης την ελληνοαυστραλιανή κοινότητα να συνεχίσει να πιέζει ώστε η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις οθωμανικές θηριωδίες κατά των Ποντίων, των Ασσυρίων και των Αρμενίων ως γενοκτονία.
Αυτές οι επίσημες διαδικασίες ολοκληρώθηκαν με τον Πυρρίχιο χορό Σέρρα, συμπεριλαμβανομένων των Kyle Klazidis στο τραγούδι, Γιώργος Αποστολίδης στη λύρα, Arthur Natsikas στο νταούλι, Peter Papoulidis για το ποίημα και Peter Tsenkas, Jacob, Nicholas, Δημήτρης Πονίρης και Κώστα Παπουλίδη ως χορευτές.
Πηγή: greekherald.com.au