ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Εννέα νομικά επιχειρήματα για τη Γενοκτονία των Ποντίων «τραντάζουν» τους αρνητές της (φωτο)
Εννέα νομικά επιχειρήματα για τη Γενοκτονία των Ποντίων «τραντάζουν» τους αρνητές της (φωτο)
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
22 Μαρ
0
Σχόλια

Εννέα νομικά επιχειρήματα για τη Γενοκτονία των Ποντίων «τραντάζουν» τους αρνητές της (φωτο)

Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε μία προσωπικότητα από τον ποντιακό χώρο για την προσφορά του στον ποντιακό πολιτισμό και κυρίως για τον αγώνα του για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αυτός δεν θα ήταν άλλος από τον πολιτικό, κοινωνιολόγο και συγγραφέα Μιχάλη Χαραλαμπίδη, καθώς μετά από πρότασή του το ελληνικό κοινοβούλιο καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Επίκαιρος, οραματιστής και πάντα προφητικός στα λόγια του. Αν όμως μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε έναν —νεαρό σε ηλικία— ομιλητή, ο οποίος έχει «να μας πει πολλά» για την Γενοκτονία των προγόνων μας, αυτός θα ήταν ο δικηγόρος Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, Δημήτρης Κούρτης. Όσοι παρευρέθηκαν το περασμένο Σάββατο το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης, σίγουρα έφυγαν πιο αισιόδοξοι και με πιο πολλές γνώσεις πάνω στη νομική πτυχή του θέματος. Εξάλλου την ομιλία του εξήραν τόσο ο ίδιος ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης όσο και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης που ήταν ανάμεσα στους ακροατές.

Η εκδήλωση με τίτλο «Έτον Γενοκτονία… πολιτική και νομική προσέγγιση στο σήμερα» έγινε στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου συζητήσεων της ΣΕΝ της ΠΟΕ.

Αρχικά, την εκδήλωση άνοιξε η συντονίστρια της Περιφερειακής Επιτροπής Νεολαίας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Μαρία Ασλανίδου, η οποία αφού καλωσόρισε τον κόσμο και ανέφερε ότι οι κύκλοι συναντήσεων της ΠΕΝ έχουν σκοπό να αναδείξουν τον πολιτισμό, την ιστορία, τη λαογραφία και τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τόνισε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι υψίστης σημασίας για όλους.

Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Παμποντιακής Νεολαίας Ελλάδος, Ιωάννη Παπαδόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι τα εκατό χρόνια είναι μόνο η αρχή των δραστηριοτήτων της ΣΕΝ στο θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.

Ο πρόεδρος της ΣΕΝ Ιωάννης Παπαδόπουλος με τον δικηγόρο και ομιλητή της εκδήλωσης Δημήτρη Κούρτη

Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΠΟΣ Νομού Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Κουνατίδης. Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας και ειδικά τις τελευταίες ημέρες, είπε, είναι αυτά που μας κάνουν να επιβάλλονται τέτοιες εκδηλώσεις, τονίζοντας ότι είναι «χρέος στη νεολαία να είμαστε δίπλα της».

Ο Νίκος Κοτανίδης, αναπληρωτής συντονιστής της ΠΕΝ Νομού Θεσσαλονίκης είπε ότι τέτοιες εκδηλώσεις που προωθούν την αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι σημαντικές, δίνοντας το λόγο στον δικηγόρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου Δημήτρη Κούρτη για να μιλήσει από νομικής πλευράς σχετικά με το ζήτημα.

Με τίτλο «Πόντος και Γενοκτονία avant la lettre ή 9 Νομικά Επιχειρήματα αναφορικά με τη Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου» η εισήγηση του νεαρού δικηγόρου «έσβησε» κάθε ελπίδα σε όσους αρνούνται την ύπαρξη Γενοκτονίας στην περιοχή του Πόντου, δίνοντας περισσότερο φως στο δρόμο για τη διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος. «Εκπληρώνουμε όχι μια μόνο μια ηθική και ιστορική υποχρέωση αλλά και μια νομική υποχρέωση», είπε μεταξύ άλλων για τη συγκεκριμένη εκδήλωση κατά την έναρξη της ομιλίας του. Τόνισε ότι το έγκλημα αυτό είναι πολύ παραπάνω από ένα διεθνές αδίκημα και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί ταυτόχρονα και κρατική αδικοπραξία. «Η γενοκτονία avant la lettre είναι η γενοκτονία που έλαβε χώρα προ της 12/1/1951, δηλαδή πριν από την έναρξη της σύμβασης (σ.σ. Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας όπως καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ)», και θεωρείται αμφισβητήσιμη είπε ο Δ. Κούρτης. «Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι γενοκτονίες avant la lettre είναι όχι μόνο διεθνή ποινικά αδικήματα αλλά και γενοκτονίες καθαυτές», σημείωσε.

Μέσα από εννέα νομικά επιχειρήματα τεκμηρίωσε ότι στον Πόντο έγινε Γενοκτονία.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας Μιχάλης Χαραλαμπίδης, ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα «1914-2019 η διαρκής γενοκτονία. Πόντος, η επιστροφή μιας πανάρχαιας ταυτότητας». «Το ζήτημα της αναγνώρισης είναι ζήτημα αυτοεκτίμησης και αυτοσεβασμού ενός λαού», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του. «Το ποντιακό ζήτημα είναι τριγενές-τρισδιάστατο» διατύπωσε, χωρίζοντάς το στην ελλαδική του διάσταση και το ζήτημα της Γενοκτονίας, στον εκτοπισμό των Ελλήνων προς τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και τον ερχομό τους στην Ελλάδα και τέλος, σε αυτήν του σημερινού Πόντου. «Η γενοκτονία είναι η πράξη γέννησης της ποντιακής ιστορίας», σημείωσε.

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης στο πάνελ

Τόνισε επίσης, ότι ακόμη και σήμερα τα γεγονότα θα κριθούν από τον Πόντο, διότι «εκεί είναι η συνέχεια της βιολογικής γενοκτονίας, ως πολιτισμική γενοκτονία». «Το χρονολόγιο από το ’14-’23 μετατοπίζεται από το ’14 μέχρι το 2018», είπε χαρακτηριστικά. «Το σύστημα “Τουρκία” κάνει το γύρω του θανάτου», διαπίστωσε, αναφέροντας ότι στον Πόντο μέχρι και σήμερα επιτελείται συστηματική πολιτική γενοκτονίας.

Η Θεσσαλονίκη, είπε επίσης,μπορεί να γίνει έδρα σπουδών για την παιδεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Γενοκτονία.

«Ένας λαός που αγωνίζεται για τη δικαίωση και αποκατάστασή του, πρέπει το κύριο μέτωπο της νέας του παρουσίας να είναι η ανάκτηση της ταυτότητάς του», ανέφερε μεταξύ άλλων. Έκλεισε λέγοντας ότι δεν γίνεται αγώνας με κόμματα, ποδοσφαιρικές ομάδες, λόμπι, επιχειρηματίες κλπ, εφιστώντας την προσοχή ότι μπορεί να γίνει μεγάλη ζημιά από αυτά.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ και πρώην πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων Γιώργος Παρχαρίδης, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr.

Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.