Κοντά στην ιστορική Αργυρούπολη σε απόσταση μισής ώρας προς τα ανατολικά βρισκόταν το χωριό Χουτουρά. Βορειοδυτικά του χωριού δέσποζε ο ναός της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής του Αγίου Γεωργίου του Χουτουρά, του οποίου το μοναστήρι θεωρείται πως υπήρξε ένα από τα αρχαιότερα, καθώς χρονολογείται από το εποχή των Κομνηνών.
Το 1365, μάλιστα, ο Αλέξιος ο Γ’, ο Μέγα Κομνηνός δώρισε σε αυτήν έξι χωριά για να έχει εισοδήματα.
Επειδή η μονή υπέστη διάφορες και μεγάλες καταστροφές από συνεχής καθιζήσεις, ο ηγούμενος αποφάσισε την ανέγερση νέου ναού 15 μέτρα δυτικότερα σε πιο στέρεες βάσεις. Το 1897 ξεκινά η κατασκευή του νέου ναού η οποία υλοποιείται με την βοήθεια των ομογενών εμπόρων της Αργυρούπολης.
Από το 1679 και μετά άρχισε να ευημερεί και να εξελίσσεται σε σημαντική μορφή πολιτισμού. Αρκετοί μοναχοί αναδείχθηκαν αρχιερείς, καθώς επίσης λειτουργούσε και σχολή γραμμάτων εως την ίδρυση του Φροντιστηρίου της Αργυρούπολης .
Η μονή διέθετε αξιόλογη βιβλιοθήκη αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από 200 χειρόγραφους τόμους, αρκετοί εκ των οποίων γράφτηκαν μετά το 1600.
Στην Μονή Χουτουρά εκάρη μοναχός ο Άνθιμος Παπαδόπουλος (1878-1962), σημαντική πνευματική μορφή.
Στον περίβολο του ναού είναι θαμμένοι : Ο μητροπολίτης Θεοδοσιουπόλεως, Παϊσιος και ο επίσκοπος Κολωνίας, Χριστόφορος ο Φυτιάνος.
Δυστυχώς σήμερα δεν σώζεται τίποτα από αυτό το μεγαλοπρεπή ναό, παρά μόνο ερείπια τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν,όμως, την ανεκτίμητη ιστορική του αξία.