Τον Απρίλιο τιμάται από την εκκλησία μας η μνήμη πολλών Αγίων που κατάγονται από τον Πόντο. Η γιορτή, όμως, αυτών δεν τονίζεται ιδιαίτερα, αφού μέσα στον Απρίλιο πέφτει, σχεδόν πάντα, η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, η Λαμπρή (Πάσχα) και ο κατ’ εξοχήν τιμώμενος από τους Έλληνες, Άγιος Γεώργιος, καθώς και ο Άγιος Μάρκος.
Την 1η Απριλίου γιορτάζεται η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, η οποία δεν ήταν Πόντια, αλλά έμεινε γνωστή στον Πόντο από την ζωή της.
Στις 12 Απριλίου γιορτάζεται η Οσία Ανθούσα, κόρη του εικονομάχου, Κωνσταντίνου Ε’ Ισαύρου, κοινώς Κοπρώνυμου. Έχουμε κι άλλες γιορτές με αυτό το όνομα.
Οπως για παράδειγμα προτείνετε, αντί του ξενόφερτου Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου, να γιορτάζεται ως μέρα αγάπης η Αγία Ανθούσα, η οποία στην Ελλάδα, κατά προτίμηση γιορτάζεται στις 22 Φεβρουαρίου, με την προσφορά λουλουδιών σε μητέρες, συζύγους, αδερφές και αρραβωνιαστικές.
Στις 20 Απριλίου γιορτάζεται ο ιερομάρτυς Αναστάσιος, επίσκοπος Αντιόχειας, ο επονομασθείς Σιναΐτης. Σπουδαίο υπήρξε το συγγραφικό του έργο, αλλά τα συγγράμματά του τα εξαγόρασαν και τα έκαψαν οι Εβραίοι.
Στις 23 Απριλίου γιορτάζεται ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, του οποίου ο πατέρας καταγόταν από τη Νεοκαισάρεια και η μητέρα του από τη Λύδδα της Παλαιστίνης.
Στις 24 Απριλίου γιορτάζεται η Οσία Ελισάβετ από τα Λιβάδια Τραπεζούντας.
Στις 25 Απριλίου στη Μητροπολιτική Ελλάδα έχουμε τη γιορτή του Αγίου Μάρκου, συνδεδεμένη με πολλά λαογραφικά στοιχεία. Για τον Πόντο, όμως, έχουμε μόνο ένα δίστιχο, στο οποίο ο ερωτευμένος νέος αναφέρει πως είδε την καλή του την γιορτή του Αγίου Μάρκου στολισμένη φλουριά: «Είδα σ’ οψέ κι οσήμερον, είδα σε τ’ Αϊλία, είδα σε τ’ Αεμάρκονος και με τα φουλιρία».
Πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο: Ποντιακή Λαογραφία, Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, Αρχείον Πόντου.