Ένα συγκινητικό ταξίδι στην ιστορία πρόσφερε στο κοινό του Πειραιά η καταξιωμένη ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν, κερδίζοντας το πιο θερμό χειροκρότημα εκατοντάδων θεατών για την παράσταση-μονόλογο Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν, που έδωσε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά Saint Paul, την Δευτέρα 7 Μαΐου.
Το θεατρικό έργο που έχει ανέβει σε όλη την Ελλάδα και έχει αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια από κοινό και κριτικούς τόσο για την διασκευή του ομότιτλου βιβλίου όσο και για την καθηλωτική ερμηνεία της Χριστίνας Αλεξανιάν στον ρόλο της Ανζέλ Κουρτιάν, αποτελεί μία μαρτυρία για την Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και για την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.
Η Ανζέλ Κουρτιάν θυμάται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της από την παιδική της ηλικία και μέσα από τα μάτια της βλέπουμε τους διωγμούς των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Τις αναμνήσεις της αυτές τις έγραψε στα μαθητικά τετράδια των εγγονιών της και γι’ αυτό διασώζονται έως σήμερα.
Η παράσταση ανέβηκε με πρωτοβουλία της Εταιρίας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν
«Είμαι πολύ συγκινημένη γιατί είναι η πρώτη φορά που παίζω ούσα Πειραιώτισσα στον Πειραιά, στον αγαπημένο μου Πειραιά, που εδώ έζησα τα σχολικά μου χρόνια, την εφηβεία μου», δήλωσε στο Κανάλι Ένα η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν αμέσως μετά τον μονόλογο που ανέβασε στην Ελληνογαλλική Σχολή Saint Paul.
«Ήρθα με ένα θέμα που αγγίζει την καρδιά του καθένα μας, “Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν”, μία αληθινή ιστορία, μία συγκλονιστική μαρτυρία από μία γυναίκα, επιζήσασα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που βίωσε ένα δραματικό οδοιπορικό από την Προύσα μέχρι την Σμύρνη, έγινε αυτόπτης μάρτυρας της Καταστροφής της Σμύρνης, για να περάσει στην Ελλάδα και να έρθει τελικά στην Κοκκινιά. Μία γυναίκα που με την δύναμη και το κουράγιο ψυχής που είχε αποτελεί ένα παράδειγμα για όλους μας. Χάρη στο ότι κατέγραψε όσα έζησε η ίδια στο ομότιτλο βιβλίο της, έφτασε σε εμάς η μαρτυρία για να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε. Αυτό είναι που οφείλουμε», είπε η κυρία Αλεξανιάν για τον χαρακτήρα που ενσάρκωσε.
Με αφορμή το γεγονός ότι η παράσταση ανέβηκε στον Πειραιά εν μέσω των θλιβερών επετείων της Γενοκτονίας των Αρμενίων (24 Απριλίου) και της Γενοκτονίας των Ποντίων (19 Μαΐου), η καταξιωμένη ηθοποιός σημείωσε ότι, «οφείλουμε να επισημαίνουμε τα εγκλήματα του παρελθόντος για να μην ξαναγίνουν. Οι Γενοκτονίες είναι τα μεγαλύτερα εγκλήματα που έχουν γίνει εναντίον των λαών. Για αυτό η Τέχνη πρέπει να ζωντανεύει την ιστορία για να μαθαίνουμε και να μην ξαναγίνονται τα ίδια λάθη».
«Ήθελε να θυμόμαστε αυτά που έγιναν αλλά και να συγχωρούμε»
Στο Κανάλι Ένα μίλησε και η Νέλλη Χανικιάν, κόρη της ίδιας της ηρωίδας της παράστασης, της Ανζέλ Κουρτιάν.
«Είμαι ευτυχισμένη που βλέπω τη Χριστίνα Αλεξανιάν να κάνει το έργο τόσο ωραίο και να αγγίζει τον κόσμο τόσο πολύ. Η μητέρα μου ήταν ένας απλός άνθρωπος, δεν είχε πάει σχολείο, δεν είχε σπουδάσει, τα γραπτά της ήταν όλα ανορθόγραφα, αλλά όταν έγραφε το χέρι της πέταγε πάνω στο χαρτί, είχε μεγάλο ταλέντο. Χαίρομαι που βλέπω ότι οι αναμνήσεις της για τα βιώματα της βρήκαν τόσο μεγάλη αναγνώριση από το κοινό, μέσω της Χριστίνας βέβαια», δήλωσε η κυρία Χανικιάν.
«Έχω δει πολλές φορές την παράσταση αλλά πάντα συγκινούμαι, συγκλονίζομαι και κλαίω», είπε για την ερμηνεία της Χρ. Αλεξανιάν η οποία ενσαρκώνει τη μητέρα της.
«Η μητέρα μου παρ’ όλο που πέρασε όλα αυτά ποτέ της δεν μίσησε. Ήθελε να θυμόμαστε αυτά που έγιναν αλλά και να συγχωρούμε», ήταν το μήνυμα της θυγατέρας της Ανζέλ Κουρτιάν.
Αναδημοσίευση από το kanaliena.gr, του Θοδωρή Ασβεστόπουλου.