ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Μόναχο (βίντεο)
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Μόναχο (βίντεο)
18 Ιούν
0
Σχόλια

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Μόναχο (βίντεο)

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης έγιναν ανήμερα της 19ης Μαΐου, το μεσημέρι, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού στο προαύλιο της εκκλησίας των Αγίων Πάντων, στο Μόναχο της Γερμανίας. Την ώρα που ο λυράρης έπαιζε μακρύν καϊτέν αποκαλυπτόταν από το κίτρινο ύφασμα το μνημείο με τις τρεις μαρμάρινες στήλες, το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Λυκούργος Παπαντωνιάδης.

Μέλη των ποντιακών συλλόγων με τις παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας τα λάβαρα των σωματείων τους βρίσκονταν δίπλα από το μνημείο. Οι ζιπουνοφόρες δε, άφησαν η κάθε μία από ένα κερί αναμμένο μπροστά από το μνημείο ενώ στη συνέχεια έγιναν οι καταθέσεις των στεφάνων από τους επισήμους.

Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο στρατηγικός αναλυτής και αρθρογράφος Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος μίλησε για τις γεωπολιτικές πτυχές της Γενοκτονίας υπό το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Κορυφαία στιγμή της τελετής, που σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σε όλους τους παρευρισκόμενους, ήταν όταν ένα ελληνόπουλο διάβασε το γράμμα ενός μελλοθάνατου Ποντίου, από φυλακή της Τραπεζούντας προς τη σύζυγό του, το 1921, παραμονή του απαγχονισμού του ενώ αίσθηση προκάλεσε η ομιλία της υφυπουργού Παιδείας της Βαυαρίας, Καρολίν Τράουτνερ, η οποία αφού γονάτισε ευλαβικά στον χώρο μπροστά στο μνημείο και άναψε ένα κερί, είπε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της: «Τέτοια εγκλήματα δεν πρέπει να επαναληφθούν. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για ανθρωπισμό και συμφιλίωση. Αιτία του εγκλήματος σε βάρος των Ελλήνων στη Μικρά Ασία είναι ένας υπέρμετρος εθνικισμός. Το δικό μας έθνος, “ο δικός μας λαός”, αποτελούν το κέντρο αυτής της ιδεολογίας και σκέψης. Αυτό ακριβώς οδηγεί σε απόρριψη ανθρώπων που δεν ταιριάζουν με τέτοιο ορισμό και προσδιορισμό.

Η Γερμανία έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη να καταπολεμήσει με κάθε έμφαση αυτή την ιδεολογία. Η μνήμη για τα βάσανα των Ελλήνων του Πόντου πρέπει να σκοπεύει σε δύο κατευθύνσεις, στο παρελθόν και στο μέλλον. Στο παρελθόν, για τον λόγο ότι η θύμηση αυτού του εγκλήματος και η μνήμη των θυμάτων είναι πολύ σπουδαία. Κανείς πεθαίνει μια δεύτερη φορά, όταν τον ξεχνούν. Για το μέλλον, επειδή η θύμηση μπορεί να επηρεάσει την πολιτική σκέψη και δράση της δικής μας γενιάς και των μελλοντικών γενεών. Η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου μας διδάσκει να προστατεύσουμε την κοινωνία μας από εξτρεμιστικές ιδεολογίες. Ρατσισμός και μίσος για τους ξένους δεν έχουν σε εμάς καμιά θέση», κατέληξε.

Η υφυπουργός στηλίτευσε τη γενοκτονία του ποντιακού στοιχείου από τους Τούρκους, προκαλώντας αίσθηση για την τολμηρή, για τα γερμανικά δεδομένα, τοποθέτησή της γύρω από το επίμαχο αυτό ζήτημα.

Οι εκδηλώσεις μνήμης κορυφώθηκαν την επόμενη μέρα με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων. Αξίζει να αναφερθεί ότι πρωτοστάτης για τη δημιουργία του μνημείου ήταν ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου και Περιχώρων Γρηγόρης Γιαννουλίδης.

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr.
Βίντεο: Doryforos Europe, Λάκης Σπυριδωνίδης.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.