Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα, μιλώντας στην ΕΡΤ για το καταστροφικό πέρασμα των πυρκαγιών, προσπάθησε να υποβαθμίσει το μέγεθος των καταστροφών αναφέροντας ότι μέχρι στιγμής “δεν έχουμε δει μεγάλες πυρκαγιές” και έβαλε στην σύγκριση τις φωτιές στην Ελλάδα με εκείνες στην Καλιφόρνια. Μάλιστα ο κ. Συνολάκης (που θα εκκένωνε το Μάτι σε 40 λεπτά) και στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, έκανε λόγω ότι οι πυρκαγιές είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα, ο Κώστας Συνολάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τυχόν πυρκαγιές που θα είναι παρόμοιες με αυτή της Ρόδου. «Αυτό που με ανησυχεί πάρα πολύ είναι όταν έχουμε τους πολύ ισχυρούς ανέμους να έχουμε πάλι μία κατάσταση όπως στη Ρόδο. Είναι μία πυρκαγιά που θα σβήσει όταν θέλει. Όταν τελειώσει ο άνεμος και η καύσιμη λύση. Ελπίζω να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Συγεκριμένα όπως ανέφερε:
«Είδα σήμερα ότι έλεγαν ότι έχουν καεί 500.000 στρέμματα. Ναι, είναι τραγικό αλλά για να βάλουμε αυτό το νούμερο σε μία μόνο πυρκαγιά στην Καλιφόρνια, το 2021, κάηκαν περίπου 1 εκατ. στρέμματα» είπε ο Κώστας Συνολάκης.
«Μέσα στο καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Βλέπουμε τους ακραίους καύσωνας και αυτές τις πολύ μεγάλες πυρκαγιές. Δεν έχουν γίνει ακόμα στην Ελλάδα», τόνισε.
Ομως σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως το σύστημα Copernicus, που δημιουργήθηκε από την ΕΕ με σκοπό την παρακολούθηση και χαρτογράφηση των πυρκαγιών, 470.000 στρέμματα έγιναν στάχτη από τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου. Από την αρχή του έτους έχουν καεί συνολικά στη χώρα μας περίπου 550.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρήριο για Δασικές Πυρκαγιές.
Ταυτόχρονα έχουμε πανευρωπαϊκό ρεκόρ σε σχέση με τη έκταση της χώρας. Στην Ελλάδα οι καμένες εκτάσεις αναλογούν μέχρι στιγμής στο 0,40% της συνολικής επιφάνειας της χώρας. Ακολουθούν η η Ιταλία με 0,18% και η Ισπανία με 0,14%.
Πηγή : koutipandoras.gr