Ο Αρίωνας Κολιτσόπουλος έγραψε ιστορία στην Κωνσταντινούπολη, καθώς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 71 κιλά της Ελληνορωμαϊκής και έγινε ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία που ανεβαίνει στο πρώτο σκαλί του βάθρου σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα U17.
«Ο Κολιτσόπουλος κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στο Παγκόσμιο U17», γράφει η Παγκόσμια Ομοσπονδία (UWW), που φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα στον 17χρονο Έλληνα παγκόσμιο πρωταθλητή από την Ηλεία.
«Σχεδόν 200 παλαιστές από την Ελλάδα είχαν αγωνιστεί για ένα χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17 από την ημέρα που διεξήχθη η πρώτη διοργάνωση, αλλά κανένας δεν κατάφερε να φτάσει στην επιτυχία. Αυτό άλλαξε όταν ο Αρίωνας Κολιτσόπουλος βγήκε μπροστά. Έγινε ο πρώτος παλαιστής από την Ελλάδα που κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο σε οποιοδήποτε στυλ σε Παγκόσμιο U17 και επιτέλους έσπασε το φράγμα», γράφει η UWW και συνεχίζει:
«Την ώρα που έξι παλαιστές από την Ελλάδα είχαν εξασφαλίσει επτά παγκόσμιους τίτλους σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και στυλ, κανένας δεν τον είχε πετύχει σε επίπεδο U17. Ο Κολιτσόπουλος έβαλε τέλος σε μια 24χρονη ξηρασία με ένα παγκόσμιο χρυσό μετάλλιο στην Ελληνορωμαϊκή, ένα κατόρθωμα που πέτυχε ο Θεοφάνης Αναγνώστου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20 το 1999.
Κανείς δεν θα στοιχημάτιζε ότι ο 17χρονος Κολιτσόπουλος θα πετύχαινε αυτό το ιστορικό κατόρθωμα πριν από δύο μήνες. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U17 στα Τίρανα της Αλβανίας, υπέστη ήττα στον πρώτο γύρο από τον Τούρκο Σαλίχ Γιαζιτσί και τερμάτισε 18ος στη διοργάνωση».
Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής από τον Πύργο δήλωσε στην UWW για την πορεία του στο Ευρωπαϊκό: «Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα έχασα. Δεν ήμουν έτοιμος. Θύμωσα».
Η UWW συνεχίζει: « Ευτυχώς, διοχέτευσε αυτόν τον θυμό με τον σωστό τρόπο και συγκεντρώθηκε για να κερδίσει μερικούς από τους καλύτερους παλαιστές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του πρωταθλητή U17 της Ασίας Αχμαντρεζά Μοχαμαντιάν από το Ιράν στον τελικό των 71 κιλών, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο την τρίτη ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος U17».
Αναφορικά με την πορεία του Παγκόσμιου πρωταθλητή μέχρι τον τίτλο η Παγκόσμιο Ομοσπονδία σημειώνει: «Το ταξίδι του Κολιτσόπουλου ξεκίνησε την Τρίτη καθώς εξασφάλισε νίκες επί του Κριστιάν Ρίσκα (Μολδαβία) στον πρώτο γύρο, του Σέονγκμιν Γιανγκ (Κορέα) στους «16», του Ντίας Σεϊτκαλίγιεφ (Καζακστάν) στον προημιτελικό και του πρωταθλητή Ευρώπης U17 Αμπντουραχμάν Αμπντουλκαντίροφ (Ρωσική Ομοσπονδία) στους ημιτελικούς.
Η νίκη στον ημιτελικό επί του Αμπντουλκαντίροφ ήταν απλώς ένα μικρό εμπόδιο στο δρόμο του να γίνει πρωταθλητής. Την Τετάρτη αντιμετώπισε τον πολύ δυνατό Μοχαμαντάν, ο οποίος μάλιστα είχε προβάδισμα 5-3 σε ένα σημείο στον τελικό.
Στην πρώτη περίοδο, ο Μοχαμαντιάν δεν μπήκε καλά στην παλαίστρα και ο Κολιτσόπουλος κατάφερε να πάρει το προβάδισμα με 3-0. Ωστόσο, ο Μοχαμαντιάν πέτυχε ανατροπή και με μια πτώση για τέσσερις πόντους προηγήθηκε με 5-3 στην ανάπαυλα.
“Το σχέδιό μου ήταν να είμαι ο επιθετικός από την αρχή, αλλά μόνο στο δεύτερο μισό κατάφερα να κερδίσω”, είπε ο Κολιτσόπουλος.
Ο Μοχαμαντιάν έλαβε μια δεύτερη παρατήρηση για παθητικότητα στη δεύτερη περίοδο, κάτι σπάνιο στην ελληνορωμαϊκή. Αυτό μείωσε το προβάδισμα του Μοχαμαντιάν σε 5-4. Ο Κολιτσόπουλος εκτέλεσε άλλη μια στροφή προηγούμενος με 6-5 στα 37 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Ο Μοχαμαντιάν προσπάθησε να βρει ένα άνοιγμα αλλά απέτυχε, με αποτέλεσμα μια ιστορική νίκη για τον Έλληνα παλαιστή.
“Το έχω ονειρευτεί χιλιάδες φορές”, είπε. “Νιώθω υπέροχα και ελπίζω τα παιδιά εκεί έξω στην Ελλάδα να αρχίσουν να προπονούνται περισσότερο για να γίνουν σαν εμένα ή καλύτερα”.
Ο Κολιτσόπουλος, ένθερμος οπαδός του Ιρανού Ολυμπιονίκη και παγκόσμιου πρωταθλητή Μοχάμαντ Ρεζά Γκεραεΐ, αντλεί έμπνευση από τον πατέρα και προπονητή του, τον Αλέξη, έναν πρώην ελληνορωμαϊκό παλαιστή που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Και οι δύο γονείς του Αρίωνα τον επευφημούσαν από την κερκίδα της Κωνσταντινούπολης.
Αν και το ανώτερο επίπεδο είναι ακόμα λίγο μακριά για τον Κολιτσόπουλο, έχει ήδη βάλει στόχο να ξεπεράσει τα επιτεύγματα του πατέρα του.
“Το πιο σημαντικό είναι τα αποτελέσματα στο επίπεδο των ανδρών”, είπε. “Έτσι, βήμα προς βήμα. Ίσως την επόμενη χρονιά να είμαι έτοιμος για τους άνδρες. Δεν είμαι έτοιμος τώρα γιατί είναι διαφορετική δύναμη μεταξύ των ανδρών και των U17.
Έγραψα ιστορία γιατί ο πατέρας μου ήταν ταλέντο. Οπότε είμαι ταλαντούχος, αλλά γιατί να μην είμαι καλύτερος από αυτόν;”».
Πηγή : ufight.gr