Η Κοίμηση της Θεοτόκου τιμάται από τους απανταχού Χριστιανούς στις 15 Αυγούστου και αποτελεί μια από τις λαμπρότερες γιορτές της Ορθοδοξίας, ενώ αποκαλείται και ως «Πάσχα του καλοκαιριού».
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εξέδωσε μήνυμα σχετικά με τη συγκεκριμένη εορτή.
Αναλυτικά το μήνυμα:
«Η Κοίμηση της Θεοτόκου τιμάται από τους απανταχού Χριστιανούς στις 15 Αυγούστου και αποτελεί μια από τις λαμπρότερες γιορτές της Ορθοδοξίας, ενώ αποκαλείται και ως «Πάσχα του καλοκαιριού». Ο Δεκαπενταύγουστος έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες του Πόντου, δεδομένου ότι στις 15 Αυγούστου του 1461 πραγματοποιήθηκε η Άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς, με συνέπεια να καταλυθεί το τελευταίο προπύργιο του Βυζαντινού κόσμου.
Η Θεομητορική αυτή εορτή κατείχε ξεχωριστή θέση στις καρδιές των προγόνων μας, καθώς μοναστήρια και παρεκκλήσια προς τιμήν της Θεοτόκου υπήρχαν σε κάθε χωριό, ενώ απόγειο της λατρείας αποτελούσαν οι εορτασμοί, που λάμβαναν χώρα στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.
Αυτή η ιστορική Ιερά Μονή βρέθηκε φέτος στο επίκεντρο πολιτικών ακτιβισμών από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία κατ’ αρχήν είχε απαγορεύσει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.
Μία άκρως προκλητική πολιτική πράξη με πολλούς παραλήπτες και έντονο συμβολισμό, που συνάντησε την καθολική και έντονη αντίδραση του Ποντιακού Ελληνισμού και όχι μόνο. Η Ομοσπονδία μας από την πρώτη στιγμή τάχθηκε ολόψυχα στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος αντέδρασε σε υψηλούς τόνους, διατηρώντας παράλληλα την απαιτούμενη ψυχραιμία στο λόγο.
Μόλις την Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023 το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως μας ενημέρωσε για την παροχή γραπτής άδειας από τη Νομαρχία Τραπεζούντος για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας τον Δεκαπενταύγουστο στην Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά στον Ιστορικό Πόντο. Αλλά και αυτή η άδεια είναι περιορισμένης εφαρμογής, αφού αναφέρεται χρονικά σε λίγες μόνο ώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πατριαρχείου.
Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τιμώντας στο ακέραιο και τις θρησκευτικές παραδόσεις του λαού μας, εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει απερίφραστα τα κάθε είδους παιχνίδια που παίζονται με τα Ιερά Σύμβολα της Πίστης μας και της Ιστορίας μας. Αναζητά, αλλά δε βρίσκει την αναμενόμενη αντίδραση και την επιβαλλόμενη παρέμβαση από την Ελληνική Κυβέρνηση, γεγονός που προκαλεί ακόμα μία αλγεινή εντύπωση στον Ποντιακό Ελληνισμό.
Σταθερό σημείο αναφοράς για την ελληνορθόδοξη παράδοση και ιδίως για τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής, το πρόσωπο της Παναγίας, συνδεδεμένο με ιστορικές στιγμές της Πατρίδας μας, αλλά κυρίως εκεί ο λαός μας ακουμπά την αγωνία του, το πρόβλημα του, τον πόνο του, την ελπίδα και τις προσευχές του. Το μήνυμα του Δεκαπενταύγουστου ας γεμίσει την ψυχή μας με Δύναμη, Θέληση, Κουράγιο και Ελπίδα, ώστε όλοι μαζί αγαπημένοι και με αισθήματα αλληλεγγύης, να θεμελιώσουμε τη συνοχή που έχει ανάγκη η κοινωνία μας, ώστε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να προχωρήσουμε μπροστά για το καλό του λαού μας και την πρόοδο του τόπου μας».