Την προηγούμενη Δευτέρα, κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Αυστραλίας ψήφισμα αναγνώρισης του ανθρωπιστικού έργου Αυστραλών πολιτών και στρατιωτικών, υπέρ της διάσωσης επιζώντων των γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων από το τουρκικό κράτος.
Το ψήφισμα έχει παραπεμφθεί για ψήφιση, πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η πρόταση του ψηφίσματος κατατέθηκε από τους βουλευτές του North Sydney, Τrent Zimmerman και του Hunter, Joel Fitzgibbon.
Το ψήφισμα υπερασπίστηκαν οι βουλευτές Tim Wilson από το Goldstein της Μελβούρνης, ο John Alexander από το Bennelong του Σίδνεϊ, ο Chris Bowen από το McMahon του Σίδνεϊ, ο Stuart Robert απο το Fadden της Βρισβάνης και η Dr Anne Aly από το Cowan της Πέρθης.
Και οι επτά ομιλητές-βουλευτές αναφέρθηκαν στις γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες Αυστραλών να προσφέρουν φαγητό και ρουχισμό σε χριστιανούς οι οποίοι είχαν χάσει τα πάντα, ενώ στη συνέχεια, χρηματοδοτούσαν την ίδρυση ορφανοτροφείων και άλλων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων για τα θύματα της θηριωδίας του τουρκικού κράτους.
Oι βουλευτές Zimmerman και Wilson επικαλέστηκαν ιστορικά στοιχεία για να υπερασπιστούν το ψήφισμα από το ερευνητικό έργο των ιστορικών Βικέν Μπαμπκενιάν και Πήτερ Στάνλεϋ. Οι Μπαμπκενιάν και ο Στάνλεϋ είναι συγγραφείς του βιβλίου Η Αρμενία, η Αυστραλία και ο Μεγάλος Πόλεμος, το οποίο περιγράφει τον ιστορικό ρόλο της Αυστραλίας στις παγκόσμιες προσπάθειες υπεράσπισης των θυμάτων των γενοκτονιών.
O βουλευτής Chris Bowen απο το Σίδνεϊ αναφέρθηκε στις μαρτυρίες των Αυστραλών και Νεοζηλανδών αιχμαλώτων πολέμου, οι οποίοι στάθηκαν μάρτυρες των γενοκτονιών την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και στις προσπάθειες διάσωσης του σώματος Dunsterforce¹ το καλοκαίρι του 1918.
Κορυφαίος ερευνητής αυτών των θεμάτων θεωρείται ο ομογενής γενοκτονολόγος και ιστορικός Παναγιώτης Διαμάντης.
Συγχαρητήρια αξίζουν στις Συντονιστικές Επιτροπές για τις εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη, καθώς και στην Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας για τις —επί σειρά ετών— προσπάθειές τους στον αγώνα για τη δικαίωση και την αναγνώριση της γενοκτονίας.
Από χρόνια η Ποντιακή Αδελφότητα Νέας Νότιας Ουαλίας «Ο Ποντοξενιτέας», η Ποντιακή Ένωση Σίδνεϊ «Παναγία Σουμελά», η Ποντιακή Κοινότητα Γούλογκογκ «Ο Διογένης», η Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης–Βικτωρίας, η Ποντιακή Αδελφότητα Νοτίου Αυστραλίας, η Ποντιακή Εκπαιδευτική και Πολιτιστική Ένωση Βικτώριας «Οι Ακρίτες του Πόντου» και τα υπόλοιπα σωματεία, έχουν αναλάβει και φέρει εις πέρας προγράμματα ενημέρωσης του αυστραλιανού πολιτικού και ακαδημαϊκού κόσμου για τις γενοκτονίες.
Ο κόσμος της ελληνικής, αρμενικής και ασσυριακής κοινότητας συγχαίρει τους βουλευτές Zimmerman και Fitzgibbon, για την πρωτοβουλία τους και εκφράζει την ευχή να περάσει ομόφωνα από το κοινοβούλιο η πρόταση. Πρόκειται για την ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης των θυσιών Αυστραλών όπως η Edith Glanville, ο συνταγματάρχης George Devine Treloar, ο στρατηγός Sir Stanley Savige και χιλιάδες ανώνυμοι αυστραλοί, υπέρ των θυμάτων των γενοκτονιών των γηγενή πληθυσμών της ανατολίας και της μεσοποταμίας.
Θοδωρής Μακρίδης