ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Σεισμός στον Κορινθιακό: «Ξυπνάνε ρήγματα» λέει ο Παπαζάχος
Σεισμός στον Κορινθιακό: «Ξυπνάνε ρήγματα» λέει ο Παπαζάχος
(Φώτο : in.gr)
27 Σεπ
0
Σχόλια

Σεισμός στον Κορινθιακό: «Ξυπνάνε ρήγματα» λέει ο Παπαζάχος

Για τις συχνές ασθενείς σεισμικές δονήσεις τον Κορινθιακό κόλπο, μιλά ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, με αφορμή τον σεισμό των 3,7 Ρίχτερ στο Ξυλόκαστρο το βράδυ της Δευτέρας.

«Δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, μιλάμε για τον Κορινθιακό κόλπο, είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στον ελλαδικό χώρο, έχει μόνιμη σεισμικότητα».

«Αν είσαι κάτοικος του Ξυλοκάστρου, του Αιγαίου, της Πάτρας είναι απίθανο σε κάποιον μήνα να μην νιώσεις κάποιο σεισμό» ανέφερε αρχικά ο καθηγητής, μιλώντας στον Alpha.

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια ακολουθία, η οποία είναι βόρεια από το Ξυλόκαστρο, στο μέσο του κόλπου. Υπάρχουν διάφορα ρήγματα στον Κορινθιακό κόλπο, τα οποία ξυπνάνε κατά καιρούς και δίνουν μικροσεισμικές ακολουθίες. Η έκτασή τους παραμένει σχετικά περιορισμένη, φαίνεται σαν να είναι τοπική. Δεν αποκλείεται να γίνει και ένα 5αρι» εκτίμησε.

Γιατί ο Κορινθιακός τραβάει την προσοχή

Ο Κωστής Παπαζάχος εξήγησε πως «ο λόγος που ο Κορινθιακός κόλπος έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερη προσοχή είναι γιατί το 1965 υπήρξε ένας σεισμός δυτικότερα, το 1981 είχαμε τον »σεισμό των Αλκυονίδων», ο οποίος είχε προκαλέσει βλάβες και στο λεκανοπέδιο. Ανάμεσά τους υπάρχει μια περιοχή που δεν έχει σεισμικότητα και γι’ αυτό έχει μεγάλη προσοχή. Αλλά δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε, έτσι είναι η σεισμικότητα στον Κορινθιακό».

«Η ενέργεια κάποια στιγμή θα εκτονωθεί»

Για την πυκνή σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στον Κορινθιακό κόλπο, έχει μιλήσει και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

«Η έως τώρα κατανομή των μικροσεισμών δείχνει μάλλον ενεργοποίηση ενός μικρού ρήγματος με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ κάτι που διαφέρει με την συνήθη διεύθυνση των μεγάλων ρηγμάτων του Κορινθιακού, για αυτό και μιλώ για μικρό ρήγμα», έγραψε σε ανάρτησή του στα social media.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο παρακολουθεί την περιοχή μα το πυκνό σεισμολογικό δίκτυο που έχει εγκατεστημένων και αναλύει συνεχώς την εξέλιξη της ακολουθίας. Προς το παρόν θεωρώ ότι εντάσσεται στην συνήθη σεισμικότητα της περιοχής».

Επίσης, ο ίδιος υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά σεισμογενής χώρα η σεισμική ενέργεια που συνεχώς συσσωρεύεται κάποια στιγμή θα εκτονωθεί. Εύχομαι να είναι σε θαλάσσιο χώρο όπως συνήθως γίνεται μακριά από αστικά κέντρα».

https://www.facebook.com/Prof.Akis.Tselentis/posts/6619408844791882?ref=embed_post

 

 

 

Πηγή : in.gr

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.