Ανοικτό σεμινάριο με θέμα «Η κληρονομιά της συνθήκης της Λωζάνης» διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Μελβούρνης την ερχόμενη Πέμπτη στις 19:00 με ομιλητή τον γενοκτονολόγο-ιστορικό του πανεπιστημίου τεχνολογίας του Σίδνεϊ δρ. Παναγιώτη Διαμάντη.
Η Λωζάννη έθεσε ένα προηγούμενο στο διεθνές δίκαιο, τη νόμιμη ακούσια φυσική μετεγκατάσταση των πληθυσμών.
Ο Παναγιώτης Διαμάντης υπήρξε ενεργός εκπαιδευτικός και ερευνητής για 20 χρόνια. Η διδακτορική διατριβή του Διαμάντη τιτλοφορείται «Ελληνισμός υπό την ημισέληνο» και στην ουσία είναι μια μελέτη της περίπτωσης μιας συνεχιζόμενης γενοκτονίας, εξετάζοντας την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης έναντι του αυτόχθονου ελληνικού πληθυσμού από το 1300 έως τη δεκαετία του 1990.
Το ιδιαίτερο ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι οι γενοκτονίες των ιθαγενών ελληνικών, ασσυρίων και αρμενίων λαών της μέσης ανατολής και της Αυστραλοελληνικής κληρονομιάς στην ανατολική Μεσόγειο.
Η συνθήκη της Λωζάνης
Η Συνθήκη της Λωζάνης (24 Ιουλίου 1923), διαμορφώσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από τότε, ορίζοντας τα εθνικά σύνορα και αναπαράγοντας ένα εντυπωσιακό σύνολο μύθων γύρω από τους όρους και τις επιπτώσεις της.
Το σεμινάριο αυτό έχει διπλό σκοπό πρώτον να απομυθοποιήσει μερικούς από τους πιο γνωστούς μύθους, να καθιερώσει την κεντρική θέση της Λωζάννης στις σύγχρονες σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, και με αυτόν τον τρόπο να καθιέρωσει τη Λωζάννη ως ορόσημο στις διεθνείς σχέσεις και το δίκαιο.