ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Αποκαλύφθηκε με λαμπρή τελετή η Σταυρόπετρα αφιερωμένη στην ελληνοαρμένικη φιλία
Αποκαλύφθηκε με λαμπρή τελετή η Σταυρόπετρα αφιερωμένη στην ελληνοαρμένικη φιλία
(Φώτο : xronos.gr)
25 Οκτ
0
Σχόλια

Αποκαλύφθηκε με λαμπρή τελετή η Σταυρόπετρα αφιερωμένη στην ελληνοαρμένικη φιλία

Στην Αρμενική Εκκλησία Κομοτηνής πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της Σταυρόπετρας «Χατσκάρ» αφιερωμένης στην ελληνοαρμένικη φιλία το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στον προαύλιο χώρο του Αγίου Γρηγορίου.

Στην 30η επέτειο από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων Αρμενίας-Ελλάδας, το παρών στην τελετή έδωσε ο Μητροπολίτης Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδας κ Κεγάμ Χατσεριάν. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα Ντικράν Μκρτσιάν και η δωρεά έγινε από Μαρντιρός και Ταμάρ Μποζιακαλιάν, ενώ την ιδέα της τελετής και του σχεδιασμού του μνημείου είχε ο αναπληρωτής Αρχιμανδρίτης Οβανές Σαγντετζιάν.

Από την Αρμενία στον Πειραιά… και από εκεί στην Κομοτηνή
Σύμφωνα με τον αν. Αρχιμανδρίτη Οβανές Σαγντετζιάν, η δημιουργία της μαρμάρινης σκαλιστής Σταυρόπετρας έγινε στην Αρμενία και κράτησε περίπου 2 χρόνια. Την επιμέλεια του μνημείου ανέλαβε η εταιρεία Hyland Company, η οποία επιδιώκει να προσφέρει τις υπηρεσίες της και στην Κομοτηνή. Εκτός από τα αρμενικά στοιχεία στην όψη του μνημείου φανερά είναι και τα ελληνικά στοιχεία όπως ένας μαίανδρος περιμετρικά που παραπέμπει στην Ελλάδα. Το μνημείο ζυγίζει έναν τόνο και εξαιτίας του πολέμου που υπάρχει στην Αρμενία έφτασε στη χώρα μας μέσω θαλάσσης, φτάνοντας πρώτα στο λιμάνι του Πειραιά.

Το μνημείο συμβολίζει την ελπίδα στο μέλλον, την ειρηνική συνύπαρξη, τους ακατάληπτους δεσμούς ενότητας, αλληλεγγύης, κοινής πίστης, και κοινής μοίρας αντιπροσωπεύει την αρμενική ψυχή και κουλτούρα και συγκαταλέγεται στον κατάλογο της άυλης κληρονομιάς της UNESCO.

Σταυρόλιθοι έχουν ανεγερθεί επίσης για την έκφραση ευχαριστίας για κάποια παραχθείσα βοήθεια σε πλατείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σταλμένα από το κράτος της Αρμενίας σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς την Ελλάδα για τη βοήθεια που της παρείχε κατά τους καταστροφικούς και πολύνεκρους σεισμούς του 1988.

Λαμπρή εκδήλωση με υψηλές παρουσίες
Το «παρών» έδωσαν ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτης Μάρης, το μέλος της διοίκησης ΔΠΘ Μαρία Μιχαλοπούλου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Πολιτειάδης, ο αντιδήμαρχος Έργων Δημήτρης Καρασταύρου, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Κυριαζής, ο πρόεδρος ΚΕΜΕΑ Νίκος Σωτηρακόπουλος, η σύμβουλος του περιφερειάρχη Ζωή Κοσμίδου, καθώς και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή και εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών από την Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης, ο Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, ο εκπρόσωπος της Αρμένικης Εθνικής επιτροπής Ελλάδος και εκπρόσωποι φορέων και σωματείων της περιοχής.

Στο μήνυμά που απέστειλε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας Ελλάδος, μήνυμα του οποίου διάβασε ο πρόξενος Αρτούρ Οχανιάν επεσήμανε πως από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων τα τελευταία τριάντα χρόνια υπάρχουν δυνατότητες και όλες οι προϋποθέσεις για να εμβαθύνουν την ελληνοαρμένικη φιλία διευρύνοντας την σε στρατηγικό επίπεδο.

Μηνύματα έστειλαν με εκπροσώπους ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής και ο βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης. Τις ευχές του δημάρχου Κομοτηνής μετέφερε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής Κλεοπάτρα Στογιαννίδου και του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κκ Παντελεήμων ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης.

200 χρόνια ζωής για την Αρμένικη Εκκλησία
Η Αρμένικη Εκκλησία Κομοτηνής μετρά 200 χρόνια ζωής. «Όσον αφορά τον πληθυσμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση η Αρμένικη Κοινότητα είχε πολλά σκαμπανεβάσματα λόγω των συγκυριών και των πολέμων που μεσολάβησαν», όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Αρμένικης Κοινότητας Κομοτηνής Στεπάν Ματεοσιάν. «Το μνημείο είναι σαν επιστέγασμα όσων βίωσε η τρίτη γενιά και εκφράζει απόλυτα τα συναισθήματά, την αγάπη προς την πατρίδα μας, την ελληνική αλλά και των προγόνων μας», δήλωσε ο Στ. Ματεοσιάν.

Από την πλευρά του ο Γ. Καλαντζής δήλωσε μέσω του μηνύματός του πως «οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι είναι οι τρεις χριστιανικές κοινότητες που πλήρωσαν με το ύψιστο τίμημα την απόφαση των Νεότουρκων και του Κεμάλ Ατατούρκ για τη δημιουργία ενός τουρκικού εθνικού κράτους απαλλαγμένου από τις χριστιανικές μειονότητες. Η Σταυρόπετρα ας συμβολίσει και το χρέος μας να μην ξεχάσουμε ποτέ τι έγινε τότε, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξαναγίνει ποτέ και πουθενά».

Να συνεχίσουν οι δύο λαοί να πορεύονται με την ίδια εγκαρδιότητα και στο μέλλον

Ο Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων της Ελλάδας κκ Κεγάμ Χαστεριάν στον λόγο του υπογράμμισε πως είναι το πρώτο Χατσκάρ που έχει μία πινελιά διαφορετικής κουλτούρας πάνω του, γεγονός που έχει μεγάλη συμβολική σημασία. «Τούτη η Σταυρόπετρα θα αποτελέσει μία ακόμη απτή μαρτυρία μακραίωνης και αδελφικής συμπόρευσης των δύο λαών, θα είναι προσευχή, ευλογία και ευχή για την ευημερία τους καθώς και μία διαρκής υπόμνηση προς τη σημερινή και μελλοντικές γενιές να συνεχίσουν να πορεύονται με την ίδια αλληλεγγύη και εγκαρδιότητα», ανέφερε.

Τις εγκάρδιες ευχές του έστειλε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερόνυμος, συγχαίροντας την Αρμένικη θρησκευτική κοινότητα του Ναού του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή για την εμπνευσμένη πρωτοβουλία να τοποθετήσει στον αύλειο χώρο του Ναού το “όπλο της Ειρήνης” όπως χαρακτήρισε, τον Σταυρό του Χριστού, ώστε να αποτελέσει την πέτρα, τον βράχο επί του οποίου θα τιμάται η φιλία μεταξύ Αρμενίων και Ελλήνων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αρμενίων της Ελλάδας κκ Κεγάμ Χαστεριάν ευλογεί ψωμί με αλάτι σύμφωνα με το αρμένικο έθιμο ώστε η πόλη να έχει πάντοτε τροφή
Αποκαλύφθηκε με λαμπρή τελετή η Σταυρόπετρα αφιερωμένη στην ελληνοαρμένικη φιλία
Αποκαλύφθηκε με λαμπρή τελετή η Σταυρόπετρα αφιερωμένη στην ελληνοαρμένικη φιλία

 

 

Πηγή : xronos.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.