Τον προβληματισμό που υπάρχει στον Ποντιακό Ελληνισμό, εντός και εκτός συλλόγων, για το θέμα της διατήρησης της ταυτότητάς του, του πολιτισμού αλλά και του ιδιώματός του, παρέθεσαν όσοι συμμετείχαν στην ημερίδα «Ποντιακή ταυτότητα – Ποντιακοί σύλλογοι, από το παρελθόν στο παρόν» που διοργάνωσε το Εργαστήριο Μελέτης, Καταγραφής και Διάσωσης της Ποντιακής Διαλέκτου του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ το απόγευμα της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου.
Και μπορεί ο τίτλος της ημερίδας να αφορούσε το παρελθόν και το παρόν, στην πραγματικότητα αυτό που απασχόλησε τους περισσότερους ομιλητές ήταν το μέλλον, με πολλούς να καταθέτουν την ανησυχία τους ότι η Ποντιακή Ταυτότητα θα αλλοιωθεί και θα κινδυνεύσει να χαθεί, ειδικά το κομμάτι της Ποντιακής Διαλέκτου, η οποία πλέον χρησιμοποιείται ελάχιστα, και ακόμα λιγότερο από τη νέα γενιά.
Σημαντικοί φορείς της Ποντιακής παράδοσης είναι οι Σύλλογοι, που ανθούν όπου υπάρχουν Πόντιοι, για αυτό και πέρα από τις επιστημονικές παρουσιάσεις που έλαβαν χώρα από ακαδημαϊκούς στο πρώτο μέρος, στο δεύτερο μέρος εκπρόσωποι Ποντιακών συλλόγων της Ροδόπης ανέβηκαν στο πάνελ για να μιλήσουν για την δική τους οπτική για το παρόν και το μέλλον των Συλλόγων και τον ρόλο τους στην διατήρηση της Ποντιακής ταυτότητας, του πολιτισμού και της διαλέκτου, σε μια «συνομιλία» με τους καλλιτέχνες Κώστα Θεοδοσιάδη και Γιώργο Ιωαννίδη.
Να σημειωθεί πως στην ημερίδα συμμετείχαν ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος», ο Σύλλογος Ποντίων Θρυλοριου «Η Κερασούντα και το Γαρς», ο Σύλλογος Ποντίων Ν.Ροδόπης «Η Τραπεζούντα», ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά», ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής, ο Σύλλογος Ποντίων Γυναικών Θρυλορίου, ο Σύλλογος των Απανταχού Κιζαριωτων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Υφαντών.
Μια νέα προβληματική για την Ποντιακή Ταυτότητα
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κ. Μυροφόρα Ευσταθιάδου, Διδάκτωρ Λαογραφίας του ΕΚΠΑ και διδάσκουσα Λαογραφίας στο Τμήμα Παρευξεινίων, που αναφέρθηκε στους λόγους που τους οδήγησαν να πραγματοποιήσουν το συνέδριο.
«Η προβληματική μας ήταν ότι, καθώς η διάλεκτος και η ταυτότητα έχουν άμεση σχέση με τους Ποντιακούς Συλλόγους, όπου εκεί ουσιαστικά δημιουργείται η Ποντιακή ταυτότητα, το πανεπιστήμιο πρέπει να έχει μια εξωστρέφεια, να συνεργαστεί με τους συλλόγους για να δημιουργηθεί μια ημερίδα που θα συνδυάζει θεωρία και πράξη» ανέφερε, με το θεωρητικό πλαίσιο να καταθέτουν οι επιστήμονες, και την πράξη μέσα από τους 8 συλλόγους της Ροδόπης που συμμετείχαν, αλλά και τους δύο σημαντικούς καλλιτέχνες του ποντιακού χορού Κώστα Θεοδοσιάδη και Γιώργο Ιωαννίδη.
Μέσα από αυτή την ημερίδα θεωρεί πως ξεκίνησε μια νέα προβληματική γύρω από την Ποντιακή Ταυτότητα στην τέταρτη προσφυγική γενιά, για το πού πηγαίνουν. Δηλαδή «αν θα διατηρηθεί η διάλεκτος, αν διατηρούνται μόνο χορευτικά στοιχεία της ταυτότητας, ή αν μπορούμε να διατηρήσουμε και άλλα ζητήματα» εξήγησε, γιατί 100 χρόνια μετά τον ξεριζωμό, ο τόπος έχει παραμείνει μόνο ως ιστορικό στοιχείο αυτοπροσδιορισμού. Για αυτό θεωρεί πως «πρέπει να κάνουμε μια ανασύνταξη δυνάμεων. Σύλλογοι, επιστήμονες και καλλιτέχνες, να συστρατευτούμε για να δούμε πού πάμε από εδώ και στο εξής και πώς μπορούν να διατηρηθούν στοιχεία της Ποντιακής ταυτότητας».
Άποψή της όσο αφορά το ιδίωμα, είναι πως και μια λέξη να διατηρηθεί, μπορεί να εμπεριέχει την πατρίδα και ολόκληρο συναίσθημα. «Αυτό το πουλί μ’, το γιαβρί μ’, η λέξη ανιστορώ, που σημαίνει εξιστορώ με αίσθημα νοσταλγίας, είναι ικανή για να διατηρηθεί το συναίσθημα που εμπεριέχεται σε αυτή» σημείωσε.
Οι Σύλλογοι βέβαια, πρωτοστατούν στη διατήρηση της διαλέκτου, αλλά και το Τμήμα, που διδάσκει την Ποντιακή διάλεκτο, έχει μια εξωστρέφεια, γιατί φοιτητές μη Ποντιακής καταγωγής διδάσκονται αυτή τη στιγμή τα Ποντιακά.
Ευκαιρία να αναστοχαστούν τα ζητήματα που αφορούν τους Ποντίους
Στην συγκυρία της πραγματοποίησης της ημερίδας λίγο μετά το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών στην Κομοτηνή στάθηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης, Καταγραφής και Διάσωσης της Ποντιακής Διαλέκτου κ. Ηλίας Πετρόπουλος, ώστε μετά τον χορό και το τραγούδι, να προβληματιστούν για τα υπόλοιπα στοιχεία που απαρτίζουν τον Ποντιακό πολιτισμό, κυρίως τη διάλεκτο, και την ευθύνη που έχουν τα σωματεία και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι να την διατηρήσουν.
Το Τμήμα τους έχει εντάξει από το 2018 την Ποντιακή στα μαθήματά τους, και προσπαθούν να την διδάσκουν σε όσους φοιτητές την επιλέγουν. Θεωρεί μάλιστα σημαντικό το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά, όλοι οι φοιτητές που παρακολουθούν το μάθημα είναι μη ποντιακής καταγωγής.
Για αυτό και ο προβληματισμός επάνω σε θέματα ταυτότητας, θα βοηθήσει όλους όσους παρακολούθησαν την ημερίδα να αναστοχαστούν τα ζητήματα που τους αφορούν, και να καταλάβουν ότι πέρα από το χορό και το τραγούδι η Ποντιακή κουλτούρα και ταυτότητα απαρτίζεται και από άλλα πράγματα. «Σκοπός είναι η ανατροφοδότηση, ο αναστοχασμός και η καλλιέργεια όσο το δυνατόν περισσότερων πραγμάτων, και θα βοηθήσουμε και εμείς όσο μπορούμε ως πανεπιστήμιο και τμήμα» κατέληξε.
Πηγή : paratiritis-news.gr