ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πρώτο βραβείο για το 1ο Δημοτικό και έπαινος για το 5ο Νηπιαγωγείο Δράμας στο διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό
Πρώτο βραβείο για το 1ο Δημοτικό και έπαινος για το 5ο Νηπιαγωγείο Δράμας στο διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό
(Φώτο : proinos-typos.gr)
16 Δεκ
0
Σχόλια

Πρώτο βραβείο για το 1ο Δημοτικό και έπαινος για το 5ο Νηπιαγωγείο Δράμας στο διαγωνισμό για τον Ποντιακό Ελληνισμό

Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές για ένα σχολείο, Νηπιαγωγείο ή Δημοτικό, είναι όταν συμμετέχουν σε διαγωνισμούς με συγκεκριμένη θεματολογία και τελικά βραβεύονται για τη δουλειά τους αυτή.

Ένα τέτοιο παράδειγμα, είναι η βράβευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας με το 1ο βραβείο, αλλά και με έπαινο του 5ου Νηπιαγωγείου Δράμας, τα οποία απέσπασαν στο διεθνή διαγωνισμό με θέμα: «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον».

Όπως είναι γνωστό, σε προηγούμενο φύλλο, ο «Π.Τ.» είχε αναφερθεί στη βράβευση, επίσης με το 1ο βραβείο στον ίδιο διαγωνισμό, των Γυμνάσιων Προσοτσάνης και Κυργίων.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών και υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠΑΙΘΑ και συνδιοργανωτές της εκδήλωσης βράβευσης ήταν η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Η εκδήλωση βράβευσης πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Σωματείου Παναγία Σουμελά.

Στην εκδήλωση βράβευσης συμμετείχαν 1300 μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί (από 80 σχολεία), από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια, που παρέλαβαν τα βραβεία τους και παρουσίασαν τις δημιουργίες τους.

Την εκδήλωση χαιρέτισε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Τα σχολεία της Δράμας

Εκτός λοιπόν από τα δύο Γυμνάσια Προσοτσάνης και Κυργίων, βραβεύτηκαν με έπαινο το 5ο Νηπιαγωγείο και με το 1ο βραβείο το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας, στην κατηγορία «ταινίες μυθοπλασίας».

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας πήρε το 1ο βραβείο με την ταινία του  «Αρ’ αχάξαν’…Λα,, λα, Λόλα» και το 5ο Νηπιαγωγείο Δράμας πήρε έπαινο με την ταινία «Ο Αστρίτσον και ο Ζαβολίτσον».

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο

Στον «Π.Τ.» μίλησε ο εκπαιδευτικός του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας κ. Βασίλης Κατεμιλιάδης που ήταν και ο υπεύθυνος για τη δράση των παιδιών.

Όπως μας εξήγησε ο ίδιος, «λάβαμε μέρος στην κατηγορία της μυθοπλασίας, με μια ταινία 12 λεπτών, η οποία αναφερόταν στο παλιό Δημοτικό Σχολείο. Πήραμε το παλιό γνωστό αλφαβητάρι με το λα-λα Λόλα, όπου μας βοήθησε σημαντικά στο σενάριο ο κ. Σπύρος Αμαραντίδης, ο οποίος ασχολείται με τα ποντιακά και γράφει θεατρικά και τραγούδια στην ποντιακή».

Όπως σημειώνει ο κ. Κατεμιλιάδης, «η μυθοπλασία αναφερόταν κυρίως στις δυσκολίες της εποχής εκείνης, ότι ταυτόχρονα με το σχολείο τα παιδιά είχαν και άλλες ασχολίες. Χρειαζόταν κάποιοι να πάνε να αλωνίσουν, κάποιοι να πάνε να μαζέψουν το σιτάρι, κάποιοι να βγάλουν τα ζώα, άλλοι να πάνε σε συλλόγους να χορέψουν και με το χορό κλείνει η ταινία».

Στην ταινία συμμετείχαν παιδιά της Ε΄ Τάξης (2022-2023) τα οποία φέτος πηγαίνουν στην ΣΤ΄ Τάξη.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «αρχικά τα παιδιά αντέδρασαν αρνητικά, καθώς τους ήταν δύσκολο να μιλήσουν την ποντιακή διάλεκτο, παρ’ όλα αυτά όμως στη συνέχεια άρχισαν από μόνα τους να χρησιμοποιούν ποντιακές λέξεις, ακόμα και όταν μιλούσαν μεταξύ τους και στα διαλείμματα. Συμμετείχαν 12 μαθητές και μαθήτριες, από τους οποίους μόνοι δύο ήταν Πόντιοι και είχαν κάποια ακούσματα».

Ερωτώμενος για το τι έμεινε απ’ όλη αυτή τη δράση, ο κ. Κατεμιλιάδης, επισημαίνει ότι βασικό σημείο ήταν «η συνεργασία των παιδιών μεταξύ τους, ότι έμαθαν να δουλεύουν και να ευχαριστιούνται αυτό που κάνουν, να περνάνε καλά και ακόμα αυτό που έμαθαν είναι ότι, όταν έχουμε όρεξη και διάθεση, μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Δουλέψαμε αρκετά μαζί. Ψάξαμε να βρούμε τα παλιά θρανία, να τα καθαρίσουμε, να συζητήσουμε πάνω σ’ αυτά πώς ήταν εκείνη την εποχή. Δημιουργήσαμε μια τάξη εκείνης της εποχής, όπου δεν υπήρχε ο υπολογιστής, δεν υπήρχε ο προτζέκτορας και άλλα πολλά».

Ευχαριστούμε το διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου κ. Τσορτανίδη και την προϊσταμένη του 5ου Νηπιαγωγείου κα. Παπαδοπούλου για την αποστολή των φωτογραφιών.

 

 

 

Πηγή : proinos-typos.gr

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.