ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Γεμιστά με κιμά και πατάτες
ΣΥΝΤΑΓΕΣ |Παραδοσιακές ελληνικές
(Φωτ.: dimitrisskarmoutsos.gr)
0
Σχόλια

Γεμιστά με κιμά και πατάτες

Πρόκειται για ένα κλασικό παραδοσιακό πιάτο που δεν έχει λείψει από κανένα ελληνικό τραπέζι. Μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν να το τρώνε. Μετά το σουβλάκι και το μουσακά είναι το αμέσως επόμενο πιάτο που επιλέγουν οι τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας.

ΥΛΙΚΑ

6 μεγάλες ντομάτες
½ φλ. ζάχαρη
3 μέτρια κολοκυθάκια
450 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
½ φλ. ελαιόλαδο + επιπλέον για ράντισμα
1 μεγάλο κρεμμύδι, λιωμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
1 φλ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
6 κ.σ. λευκό μεσόκοκκο ρύζι για γεμιστά
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
½ φλ. ντομάτα κονκασέ
1 πρέζα σκόνη μοσχοκάρυδου
Αλάτι, κατά βούληση
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
3 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες κυδωνάτες
½ φλ. φρυγανιά, τριμμένη
Λίγο βούτυρο, για άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τις κορυφές (φέτες-καπάκια) από τις ντομάτες και τις κρατάμε.

Με ένα κουτάλι αδειάζουμε προσεκτικά το εσωτερικό τους, ώστε να μην τρυπήσουμε το δέρμα τους και το κρατάμε σε ένα μπολ.

Πασπαλίζουμε με 1 κ.γ. ζάχαρη την κοιλότητα κάθε ντομάτας για να μειώσουμε την οξύτητά της.

Κόβουμε τα κολοκυθάκια στη μέση, με ένα κουτάλι αδειάζουμε τη σάρκα τους και τη ρίχνουμε στο μπολ με το εσωτερικό (ζουμιά-σπόρους-σάρκα) της ντομάτας.

Σε ένα πολυμίξερ ρίχνουμε το μείγμα ντομάτας-κολοκυθιού,  χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα παχύρευστο υγρό και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τον κιμά και τον ροδίζουμε. Μόλις χάσει το ροζ χρώμα του, προσθέτουμε το ½ φλ. ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε, μέχρι να γίνουν ημιδιαφανή.

Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη, μέχρι να βγάλει τα αρώματά του.

Προσθέτουμε το μαϊντανό, το ρύζι, τον μισό πολτό ντομάτας-κολοκυθιού, τον ντοματοπελτέ  και την ντομάτα κονκασέ.

Πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.

Αφήνουμε τη σάλτσα μας να σιγοβράσει και χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, για να μη γίνει πολύ αραιή. Το άβραστο ρύζι θα αρχίσει να απορροφά την περίσσεια υγρασία καθώς μαγειρεύεται.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τη βάση ενός ταψιού.

Βάζουμε τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια στο ταψί μας και αραδειάζουμε γύρω τους τις κυδωνάτες πατάτες.

Γεμίζουμε τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια κατά τα ¾, κλείνουμε τις ντομάτες με τα “καπάκια” τους και πασπαλίζουμε τα λαχανικά με τη τριμμένη φρυγανιά.

Βάζουμε λίγο βούτυρο πάνω από κάθε ντομάτα.

Ρίχνουμε τον υπόλοιπο πολτό στη βάση του ταψιού και αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά.

Ψήνουμε για 1 περίπου ώρα, μέχρι τα λαχανικά μας να μαλακώσουν και να μαγειρευτούν καλά.

Η συνταγή είναι του chef, Δημήτρη Σκαρμούτσου.

ΑΛΛΕΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά με κιμά και πατάτες

Γεμιστά με κιμά και πατάτες

Γεμιστά με κιμά και πατάτες

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.