Η Περιφερειακή Επιτροπή Νεολαίας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, στα πλαίσια δράσεων της νεολαίας με κοινή θεματολογία που προτάθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας (Σ.Ε.Ν.), διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα την «Προφορική Ιστορία» στην αίθουσα της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας – Κορυδαλλού (Κιλικίας 51, Νίκαια) το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024.
Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της σημασίας της Προφορικής Ιστορίας στη διατήρηση της ταυτότητας και της παράδοσής μας, καθώς και πώς μπορεί αυτή να αξιοποιηθεί, ώστε να προωθήσουμε το ζήτημα της Γενοκτονίας των προγόνων μας.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε:
– Ομιλία από την Κυριακή Παπαθανασοπούλου, Απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου – Δρ. Νεότερης Ιστορίας
– Ομιλία από τον Ηλία Υφαντίδη, λυράρη
– Συμμετέχει ο Σωκράτης Ξαντινίδης (λύρα – τραγούδι)
Στην εκδήλωση, όπως προαναφέρθηκε, συμμετείχε ο δάσκαλος και ιδρυτής της «Κιβωτός του Πόντου», Ηλιας Υφαντιδης, ο οποίος είπε για τη δική του ρίζα:
«Η ιστορία της δικής μου ρίζας ξεκινάει από τον Πόντο, συνεχίζει διασκορπισμένη και αποδεκατισμένη, λόγω της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην πρώην Σοβιετική Ένωση, στο Σοχούμι του Καυκάσου εξορίζεται λόγω των σταλινικών διώξεων στο Καζακστάν και το 1965 μαζί με χιλιάδες Ελλήνων έρχονται επιτέλους στην πολυπόθητη πατρίδα, στην πατρίδα της πατρίδας, στην μητροπολιτική Ελλάδα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Ηλιας Υφαντιδης που είχε θέμα: «Η παράδοση μέσα από την βιωματική διαδικασία». «Η Νεολαία της Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος γίνεται ρίζα που προσφέρει συνέχεια στο δέντρο που λέγεται “Ρωμιοσύνη” και συνεχίζει να μάχεται για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και τη διάσωση της παράδοσής μας, μέσα από τις δράσεις αυτές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ηλιας Υφαντιδης.
Πιο ειδικά, αναφέρθηκε σε προσωπικά του βιώματα που αφορούσαν στην οικογένειά του, καθώς και σε άλλους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του, όπως ο δάσκαλός του στην ποντιακή λύρα, ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ-ΣΙΜΟΥΛΤ’Σ, η Δόμνα Σαμίου, η γιαγιά του Συμέλα κ.ά. Ο ίδιος μάλιστα, αναφέρθηκε και στην αγωνία που είχε από νεαρός για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου και την καταγραφή ποντιακών δρώμενων, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως τα ερεθίσματα και ο τρόπος που μεγάλωσε, έπειτα από ένα σημείο άρχισαν να «περνούν στη γραφίδα του». Εξήγησε επίσης πώς η οικογένειά του και άλλοι άνθρωποι μέσω των διηγήσεων και της ζωής τους, αποτέλεσαν θεμέλιο για την εξέλιξη και τη μετέπειτα πορεία του, έχοντας ως «άρμα» την ποντιακή λύρα, καθώς, επίσης, και πώς μέσω των εξιστορήσεων των γεγονότων, μέσω της περιγραφής εθίμων και παραδόσεων από τους συγγενείς του, εμπνεύστηκε να γράψει κάποια από τα μουσικο-αφηγηματικά δρώμενα και τα θεατρικά έργα του.
Επίσης να αναφέρουμε ότι η δεύτερη ομιλήτρια Δρ. Νεότερης Ιστορίας, Κυριακή Παπαθανασοπούλου, πάντρεψε αυθόρμητα και με επιδέξιο τρόπο την ομιλία του κ. Υφαντίδη, αναφέροντας πως «όσα ακούσαμε μόλις, αποτελούν ένα πολύ καλό παράδειγμα Προφορικής Ιστορίας». Το τελευταίο αιτιολόγησε μέσα από αναφορές στα βιώματα που μόλις είχε διηγηθεί ο Ηλιας Υφαντιδης, με ταυτόχρονο παραλληλισμό με τον ορισμό και τη μεθοδολογία που ακολουθείται στην επιστήμη της προφορικής ιστορίας.
Η «Κιβωτός του Πόντου – Ηλίας Υφαντίδης», μέσω μηνύματός της στη σελίδα της, ευχαριστεί, για μια ακόμη φορά, το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΝ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων για την πρόσκληση και την τιμή της συμμετοχής σε αυτή την όμορφη αλλά και ουσιαστική εκδήλωση.
Επίσης, δηλώνει ότι θα είναι παρούσα σε κάθε κάλεσμα της νεολαίας. Τέλος θερμές ευχαριστίες εξέφρασε στην Μορφούλα Δαφνητίδη για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού που έβγαλε για λογαριασμό της ΠΕΝ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων.