Και φυσικά, ο τυφώνας «Αργώ» δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο Παμποντιακός Σύλλογος «Αργώ» Καλλιθέας που διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία το 33ο Ποντιακό Τριήμερο, από την Παρασκευή 28 έως την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου. Αν και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε εκδώσει έκτακτο δελτίο καιρού για τον τυφώνα «Ξενοφώντα» και αρκετές εκδηλώσεις στην Ελλάδα ακυρώθηκαν αυτό δεν πτόησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου που τις μετέφερε στο θέατρο «Ιζόλα», αντί για την πλατεία Δαβάκη που ήταν αρχικά καθορισμένες, στην Καλλιθέα.
Το τριήμερο των εκδηλώσεων ξεκίνησε την Παρασκευή το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας.
Την εκδήλωση άνοιξαν δύο άτομα από την νεολαία του Συλλόγου, η Ολίνα Ποτουρίδου και ο Χρήστος Καϊογλίδης, οι οποίοι αφού καλωσόρισαν τον κόσμο που γέμισε την αίθουσα, κάλεσαν στη σκηνή το Διοικητικό Συμβούλιο της «Αργούς» να απευθύνει χαιρετισμό. «Παρόλο που ο καιρός δεν βοηθάει, ο Σύλλογος είναι εδώ πάντα δυνατός και εύχομαι να σας αρέσει το πρόγραμμα που ετοιμάσαμε όλοι μαζί γι’ αυτές τις εκδηλώσεις», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Οδυσσέας Σιδηρόπουλος. Στη συνέχεια η γενική γραμματέας του Συλλόγου, Ασημίδα Λεωνίδου, δήλωσε την σιγουριά της ότι θα περάσουν μια όμορφη βραδιά. «Η Καλλιθέα είναι μια πόλη που έχει πολλές κοινότητες και αυτό πραγματικά αποτελεί τον πλούτο της πόλης μας γιατί μέσα από την ώσμωση των πολιτισμών, δημιουργείται ουσιαστικά η ταυτότητα», είπε ακολούθως ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος. «Μέσα σε αυτό το μωσαϊκό, ξεχωριστή θέση, έχει η ποντιακή κοινότητα» τόνισε χαρακτηρίζοντας πολλή μεγάλη χαρά και τιμή τη δραστηριοποίηση του ποντιακού ελληνισμού στην περιοχή. «Εκεί η παράδοση είναι εξαιρετικά πλούσια, έρχεται από μια ιστορία 27 αιώνων, έχουμε την γενοκτονία για την οποία η μάχη συνεχίζεται για την αναγνώρισή της», είπε, και κατέληξε λέγοντας: «έχουμε ένα πλούσιο τριήμερο το οποίο μεταλαμπαδεύει την παράδοση στις νέες γενιές και πραγματικά βλέποντας αυτή την πολύ όμορφη εικόνα των παιδιών του Συλλόγου και πρέπει να χειροκροτήσουμε για να τα ενθαρρύνουμε. Καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μπροστά μας ένα λαμπρό μέλλον του ποντιακού ελληνισμού στην φιλόξενη Καλλιθέα».
Στη σκηνή στη συνέχεια ανέβηκε ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου, Χριστόφορος Σοφιανίδης, ο οποίος κάλεσε τον εντεταλμένο του πρέσβη της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελλάδα, Τιμούρ Σουλτανγκόζεν, να απευθύνει σύντομο χαιρετισμό. Ο εντεταλμένος του πρέσβη έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του Καζακστάν δίνοντας έμφαση στις σταλινικές διώξεις. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «όπως είναι γνωστό, στα χρόνια των σταλινικών διώξεων, στα πέραντα του Καζακστάν, βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι. Τις δεκαετίες ’30 και ’40, του προηγούμενου αιώνα, άρχισαν πρωτόγνωρες μαζικές εξορίες προς την πατρίδα μας ολόκληρων λαών. Ανάμεσά τους ήταν Έλληνες Πόντιοι που με την βία έφυγαν στις στέπες του Καζακστάν. Αυτές οι τραγικές σελίδες της ιστορίας άλλαξαν την μοίρα χιλιάδων ανθρώπων και επηρέασαν το μέλλον πολλών επίσης».
Τελευταίος τον λόγο πήρε ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Χριστόφορος Σοφιανίδης ο οποίος με την σειρά του ευχήθηκε ένα επιτυχημένο τριήμερο, μια όμορφη βραδιά και την στήριξη της νεολαίας του Συλλόγου, κι έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της «Αργούς» καθώς και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν —και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν— από τις κυβερνήσεις οι Έλληνες Πόντιοι, κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα μετά από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Μετά από το τέλος των χαιρετισμών και των ομιλιών ήταν η σειρά της παιδικής χορευτικής ομάδας του Συλλόγου να καλωσορίσει τον κόσμο, που είχε έρθει παρά την κακοκαιρία, με ποντιακούς χορούς. Μπήκε στη σκηνή με τικ’ διπλόν, χόρεψε τρυγόνα Τραπεζούντας και αποχαιρέτησε τον κόσμο κότσαρι. Στο κότσαρι, επίσης, τα χάταλα συνόδεψε από πίσω και η μεγάλη χορευτική ομάδα του Συλλόγου προσφέροντας ένα όμορφο θέαμα. Στη λύρα τους συνόδευσε ο Χρήστος Καϊογλίδης και στο νταούλι ο Γρηγόρης Μπαμπούρας. Όλα έγιναν υπό τη χοροδιδασκαλία και επίβλεψη του Γιώργου Γιακουστίδη.
Ύστερα έκαναν την εμφάνισή τους μαθητές και μαθήτριες του Παιδικού Μουσικοθεατρικού Στούντιο εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας «Οι χαρούμενες νότες», που παρουσίασαν το εύθυμο θεατρικό δρώμενο Μύγα η ζουζούνα από το ομώνυμο παραμύθι του Κορνέι Τσουκόφσκι, στην ποντιακή διάλεκτο.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάστηκε η μουσική σύμπραξη της καζάκικης ντομπρά (dombra) με ποντιακή λύρα, νταούλι και ακορντεόν με την ευγενική συνέργεια της πρεσβείας της Δημοκρατίας Καζακστάν στην Ελλάδα.
Την βραδιά έκλεισε η συμφωνική ορχήστρα «Amadeus» η οποία παρουσίασε κλασικά κομμάτια αλλά και διασκεύασε τον χορό κότσαρι.
Οι εκδηλώσεις των επόμενων δύο ημερών μεταφέρθηκαν λόγω καιρού στην αίθουσα του θεάτρου «Ιζόλα», όπου εκεί παρουσιάστηκαν διάφορες αθλητικές επιδείξεις, από το τμήμα πάλης και άρσης βαρών του Αθλητικού Σύλλόγου «Άτλας» Καλλιθέας, την Ελληνική Ομοσπονδία Wushu Kung Fu και αθλητικός χορός από την σχολή Hellenic Ballroom Dancing του Δημήτριου Φωκά». Επίσης, μαθητές του Παμποντιακού Συλλόγου «Η Αργώ» απήγγειλαν ποιήματα και ανέκδοτα στην ποντιακή διάλεκτο.
Στο ποντιακό τριήμερο συμμετείχαν τα εξής χορευτικά συγκροτήματα: Ένωση Ποντίων Ζωγράφου, Σύλλογος Ποντίων Κορωπίου Αττικής «Ο Εύξεινος Πόντος», Καλλιτεχνικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Η Τραπεζούντα», Σύλλογος Ποντίων Γκελεντζίκ Ρωσίας «Ελπίδα», Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών και Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης». Την αυλαία του τριημέρου έριξε η χορευτική ομάδα του Παμποντιακού Συλλόγου «Η Αργώ».
Κατά το διήμερο, στο θέατρο «Ιζόλα» και μετά το τέλος των προγραμμάτων, ακολουθούσε γλέντι στην σκηνή της αίθουσας με την συνοδεία της λύρας του Χρήστου Καϊογλίδη και το νταούλι του Γρηγόρη Μπαπούρα καθώς επίσης έξω από το Θέατρο είχε στηθεί ψησταριά όπου έψηναν σασλίκ για όλους.
Κείμενο: Πέτρος Παναγιωτόπουλος / φωτογραφίες: Μαρία Λέμπεντεβα.