ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Νόμπελ Ειρήνης: Ο γυναικολόγος και η «σκλάβα του σεξ» του Ισλαμικού Κράτους μοιράστηκαν το βραβείο
Νόμπελ Ειρήνης: Ο γυναικολόγος και η «σκλάβα του σεξ» του Ισλαμικού Κράτους μοιράστηκαν το βραβείο
(Φωτ.: protothema.gr)
06 Οκτ
0
Σχόλια

Νόμπελ Ειρήνης: Ο γυναικολόγος και η «σκλάβα του σεξ» του Ισλαμικού Κράτους μοιράστηκαν το βραβείο

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου ανακοινώθηκαν στη Νορβηγία οι νικητές του Νόμπελ Ειρήνης, οι οποίοι είναι ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε και η Νάντια Μουράντ Μπάσι Τάχα, που ανήκει στη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι και υπήρξε θύμα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

«Και οι δύο έθεσαν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια, αγωνιζόμενοι με θάρρος κατά των εγκλημάτων πολέμου και διασφαλίζοντας δικαιοσύνη για τα θύματα» ανακοίνωσε η νορβηγική επιτροπή, που δεν κατόρθωσε να επικοινωνήσει με τους δύο βραβευόμενους, για να τους ενημερώσει. «Εάν παρακολουθούν, τα συγχαρητήριά μου από καρδιάς» δήλωσε η εκπρόσωπος της επιτροπής.

Το «προφίλ» των δύο νικητών
Ο Ντένις Μουκουέγκε είναι Κονγκολέζος γυναικολόγος, γνωστός για την προσφορά του στα θύματα βιασμών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έμαθε ότι πήρε το βραβείο Νόμπελ, την ώρα που χειρουργούσε.

Τον Σεπτέμβριο του 2012, σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, ο Μουκουέγκε κατήγγειλε την ατιμωρησία που επικρατεί σχετικά με τους μαζικούς βιασμούς στη χώρα του και άσκησε κριτική στη διεθνή κοινότητα και στην κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για την αδράνειά τους σχετικά με τις σφαγές στην περιοχή Κίβου, στα ανατολικά της χώρας.

Στις 25 Οκτωβρίου του 2012, τέσσερις ένοπλοι επιτέθηκαν στο σπίτι του, ενώ αυτός έλειπε, πήραν ομήρους τις κόρες του και περίμεναν να γυρίσει, για να τον δολοφονήσουν. Ο Μουκουέγκε τελικά γλίτωσε, αλλά σκοτώθηκε ο φρουρός του. Έπειτα από αυτή την επίθεση, έφυγε με την οικογένειά του στην Ευρώπη. Επέστρεψε στο Μπουκάβου τον Ιανουάριο του 2013, και έγινε δεκτός με ιδιαίτερη θέρμη από τους κατοίκους.

Η 25χρονη Νάντια Μουράντ Μπάσι Τάχα, που ανήκει στη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι, υπήρξε θύμα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Στις 3 Αυγούστου του 2014, οι τζιχαντιστές δολοφόνησαν όλους τους άνδρες του χωριού Κότσο στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ. Μετά τη σφαγή, το Ισλαμικό Κράτος προχώρησε στην υποδούλωση γυναικών και παιδιών. Όλες οι γυναίκες, μεταξύ αυτών η Μουράντ, η Λαμίγια Χατζί Μπασάρ και οι αδελφές τους, απήχθησαν, πουλήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ.

Στη σφαγή στο Κότσο η Μουράντ έχασε έξι από τους αδερφούς της και τη μητέρα της, η οποία δολοφονήθηκε μαζί με άλλες 80 μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, που κρίθηκε ότι δεν είχαν σεξουαλική αξία.

Τον Νοέμβριο του 2014 οι Μουράντ και Χατζί Μπασάρ κατόρθωσαν να δραπετεύσουν με τη βοήθεια γειτόνων τους, οι οποίοι τις έβγαλαν από την περιοχή που ελεγχόταν από το ISIS. Μετέβησαν σε καταυλισμό προσφύγων στο βόρειο Ιράκ και έπειτα στη Γερμανία.

Τον Δεκέμβριο του 2015, η Μουράντ μίλησε για την εμπειρία της στην πρώτη στην ιστορία σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εμπορία ανθρώπων. Τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον έλεγχο των ναρκωτικών και την πρόληψη του εγκλήματος) για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων και συμμετείχε σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δεινή θέση αναρίθμητων θυμάτων εμπορίας. Τον Οκτώβριο του 2016 το Συμβούλιο της Ευρώπης την τίμησε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βάτσλαβ Χάβελ, ενώ τον Δεκέμβριο του 2016 της απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ.

Πηγή: protothema.gr.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.