Ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί» διοργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά, στο Μήνα Θεάτρου και Ελληνικού Λόγου.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων περιλαμβάνονται θεατρικές παραστάσεις αλλά και δρώμενα με πρωταγωνιστή το λόγο, καθώς και παρουσιάσεις και προβολές που αναδεικνύουν πτυχές της ιστορίας και του πολιτισμού μας.
Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 στις 20:00 στην κεντρική αίθουσα του Συλλόγου (Άγγελος Δεληγιώργης, Δαβάκη 10, Καλλιθέα) θα παιχτεί η θεατρική παράσταση «Ο Μπόγος».
Είσοδος ελεύθερη.
Λίγα λόγια για το έργο:
1922 και μετά. Σμύρνη – Ελλάδα. Οδοιπορικό – Μετεγκατάσταση – Διαβίωση.
Η ιστορία είναι αληθινή και τα πρόσωπα ήταν υπαρκτά. Τόπος τα Προσφυγικά στο Περιστέρι. Πίσω από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Θα μπορούσε να είναι η κάθε παραγκούπολη Μικρασιατών προσφύγων, σε κάθε Δήμο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Θα μπορούσε! Λαμία, Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Κρήτη και αλλού. Κεντρική ηρωΐδα η Εριφύλη, μέσα σε ένα απέραντο μονόλογο περιγράφει τον διωγμό με έντονες εικόνες, την εγκατάσταση στην παραγκούπολη του Περιστερίου -το σπίτι που έμενε περιγράφεται και μεταφέρεται ως αυτούσια εικόνα στο σκηνικό-, την υποδοχή από τους ντόπιους, τις συνθήκες διαβίωσης και την προσπάθεια της ορθοπόδησης της οικογένειας. Η ηρωΐδα του έργου χρησιμοποιώντας γλώσσα και προφορά Σμυρνέικη, στέκεται και μεταφέρει στιγμιότυπα από την εν γένει ζωή στη Σμύρνη, ακόμη και την αρμονική σχέση των οικογενειών με άλλους Τούρκους. Το πολιτικό στοιχείο δεν υπάρχει στο έργο, θεωρώντας από τον συγγραφέα ότι αυτό έχει αναλυθεί από ιστορικούς της εποχής και τους μετέπειτα επαΐοντες. Οι χαρακτήρες αποτυπώνονται ζωντανά, εμπεριέχοντες συναισθήματα και ανθρώπινες αντιδράσεις. Διάχυτη η αγάπη, η ντομπροσύνη και η οσμή των φαγητών! Ο χρόνος και τα γεγονότα μεταφέρονται στο έργο κατόπιν αφηγήσεών, ως προαναφέρθηκε, της ίδιας της πρωταγωνίστριας Εριφύλης, με ιστορικές επαληθεύσεις και μαρτυρίες άλλων προσφύγων και ιστορικών πηγών. Ο μπόγος που αναφέρεται, ήταν αληθινός και υπαρκτός σε κάθε οικογένεια. Η ύπαρξή του πρόδιδε την ιδιότητα της οικογένειας (πρόσφυγες) και το περιεχόμενό του… ΙΕΡΟ.
Εν κατακλείδι, ο συγγραφέας Δημήτρης Κολιδάκης αποτύπωσε τις μνήμες και τη ζωή των Μικρασιατών Προσφύγων με λέξεις και εικόνες όπως και ‘κείνοι θα ήθελαν. Με σεβασμό και ειλικρίνεια υποκλινόμενος στην ιερότητα… του Μπόγου τους.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: κατά αλφαβητική σειρά: Χρήστος Αλεξανδρίδης,
Λίτσα Αρκάλη, Μαρία Δημητριάδη, Ροζάνα Δημητριάδη, Ελένη Ζουρνατζίδου,
Δέσποινα Κυριμοπούλου, Ευδοξία Κυριμοπούλου, Άντα Μανιαδάκη, Κατερίνα
Μελιάδου, Νατάσα Μελιάδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου.
Σκηνοθεσία, Αγγελική Ξένου Φωτισμός, ήχος Αγγελική Ξένου, Γιώργος Ζιώγαλας
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: κατά αλφαβητική σειρά: Χρήστος Αλεξανδρίδης, Λίτσα Αρκάλη, Μαρία Δημητριάδη, Ροζάνα Δημητριάδη, Ελένη Ζουρνατζίδου, Δέσποινα Κυριμοπούλου, Ευδοξία Κυριμοπούλου, Άντα Μανιαδάκη, Κατερίνα Μελιάδου, Νατάσα Μελιάδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου.
Σκηνοθεσία, Αγγελική Ξένου Φωτισμός, ήχος Αγγελική Ξένου, Γιώργος Ζιώγαλας