Το πλοίο γεωτρήσεων Abdülhamid Han δεν μπορεί να φτάσει στη Μαύρη Θάλασσα για γεωτρήσεις επειδή κατά πως φαίνεται δεν χωράει να περάσει τα Στενά…
Για γέλια και για κλάματα οι εξελίξεις με το… καμάρι του τουρκικού στόλου γεωτρήσεων, το γνωστό μας Abdülhamid Han.
Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, το οποίο είναι το πιο προηγμένο τεχνολογικά από τα τέσσερα πλοία γεώτρησης της Τουρκίας, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, δεν μπορεί να περάσει από τα Στενά επειδή το ύψος του πύργου του είναι μεγαλύτερο από 58 μέτρα.
Πριν από ένα χρόνο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με περίσσιες μεγαλοστομίες έκανε τα εγκαίνια: «Το γεωτρύπανό μας Abdulhamid Han είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. Τώρα βρισκόμαστε σε αυτήν την περιοχή με τα 4 πλοία γεωτρήσεων και 2 πλοία σεισμικής έρευνας», έλεγε χαρακτηριστικά.
«Οι εργασίες εξερεύνησης και γεώτρησης που πραγματοποιούμε στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για αυτό. Θα στείλουμε το πλοίο μας στο πεδίο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοιχτά του Γκαζή Πασά. Είναι το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε εν συνεχεία για το Abdulhamid Han.
Προ ημερών δε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, μιλώντας σε ΜΜΕ έστειλε το δικό του μήνυμα: «Θα συνεχίσουμε επίμονα και πεισματικά αυτές τις έρευνες σε όλη αυτή την περιοχή που ορίζεται ως ‘Γαλάζια Πατρίδα‘».
Τι συνέβη τώρα με το τουρκικό πλοίο
Το πλοίο γεώτρησης Abdulhamid Han, το οποίο αγοράστηκε για 180 εκατομμύρια δολάρια για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στις τουρκικές θάλασσες δεν μπορεί να πάει στη Μαύρη Θάλασσα.
Το μήκος του πύργου του πλοίου είναι 60 μέτρα και το ύψος του πλοίου πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι 64 μέτρα. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Θαλάσσιας Κυκλοφορίας των Στενών, τα πλοία με ύψος άνω των 58 μέτρων δεν επιτρέπεται να διέρχονται από τον Βόσπορο. Επιπλέον, είναι επικίνδυνο ένα πλοίο αυτού του ύψους να περάσει κάτω από τις γέφυρες του Βοσπόρου.
Φέρνοντας το θέμα στην ημερήσια διάταξη, ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας του Κόμματος İYİ Turhan Çömez είπε: «Το πλοίο Abdülhamid Han δεν μπορεί να περάσει από τον Βόσπορο και να κάνει γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του ύψους του. Ερώτηση: «Γιατί αυτοί που αγόρασαν το πλοίο δεν έλαβαν υπόψη το ύψος της γέφυρας και τους νόμους», είπε χαρακτηριστικά με το θέμα να έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην γείτονα χώρα.
Ο Τούρκος πολιτικός δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην Ελλάδα. «Η Γαλάζια Πατρίδα δεν συζητιέται πλέον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει επίσης τη Γαλάζια Πατρίδα. Ισχυρίζεται ότι οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας ανήκουν στην Ελλάδα. Η Τουρκία, η οποία αγόρασε τα πλοία γεώτρησης, ανέθεσε σε υπεργολαβία τη λειτουργία του τεχνικού προσωπικού και του εξοπλισμού. Εξαιτίας αυτού, χάνουμε 100 εκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γεωτρύπανό μας στη Μαύρη Θάλασσα», είπε.
Τι αναφέρει ειδικός
Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο Sözcü, ο καπετάνιος Sedat Tenker, ο οποίος καθοδήγησε επιδέξια το αεροπλανοφόρο Varyag, το οποίο κατασκευάστηκε στη Ρωσία και πήγε στην Κίνα μέσω της Μαύρης Θάλασσας το 1993, κάτω από τις γέφυρες του Βοσπόρου με τον συνάδελφό του Saim Oğuz, δήλωσε σχετικά: «Σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες για τα τουρκικά Στενά, τα πλοία με βύθισμα αέρα 58 μέτρων και άνω δεν μπορούν να περάσουν από τον Βόσπορο. Εάν αυτός ο κανόνας είναι χαλαρός, η διέλευση μπορεί να γίνει με ιδιαίτερες προφυλάξεις σε ήρεμο καιρό, αλλά είναι απαραίτητο να περάσει ακριβώς στη μέση των γεφυρών. Το ύψος των γεφυρών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στο μεσαίο άνοιγμα είναι 64 μέτρα και χαμηλότερο στα πλάγια»
Πηγή : newsbomb.gr