ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Ρεκόρ προσέλευσης κόσμου στο «Αντάμωμαν 2018+» της ΕΠΟΝΑ — «Κάηκε» το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (φωτο, βίντεο)
Ρεκόρ προσέλευσης κόσμου στο «Αντάμωμαν 2018+» της ΕΠΟΝΑ — «Κάηκε» το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (φωτο, βίντεο)
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
13 Νοέ
0
Σχόλια

Ρεκόρ προσέλευσης κόσμου στο «Αντάμωμαν 2018+» της ΕΠΟΝΑ — «Κάηκε» το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (φωτο, βίντεο)

Δεν ήταν κάτι καινούργιο να τελειώσει το ποντιακό γλέντι στον ετήσιο χορό της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου αλλά κάτι αναμενόμενο. Ούτε επίσης ήταν κάτι καινούργιο να πλημμυρίσει η πίστα από κόσμο. Το «Αντάμωμαν 2018+» της ΕΠΟΝΑ, που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, άφησε τη δική του εποχή, καθώς έσπασε όλα τα ρεκόρ του από πλευράς προσέλευσης του κόσμου — σχεδόν 700 προσκλήσεις κόπηκαν!

Ήταν το τελευταίο ποντιακό γλέντι του Συλλόγου πριν από τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την 19η Μαΐου 1919 (1919-2019)· το επόμενο «Αντάμωμαν» θα γίνει το 2020!

Όμως τί όμορφα πράγματα έγιναν στην εκδήλωση;

Η εκδήλωση άνοιξε με την υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Ελίνα Μυστακίδου, η οποία αφού καλωσόρισε τον κόσμο σε αυτήν, αναφέρθηκε στην απόφαση του διοικητικού συλλόγου να μην γίνει το 2019 ο ετήσιος χορός τους, δεδομένου ότι συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σκοπεύουν, είπε, να επικεντρωθούν πιο έντονα στην ενημέρωση και ανάδειξη του εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην αντιπρόεδρο της ΕΠΟΝΑ, Κατερίνα Ασιατίδου-Παναγιωτοπούλου, η οποία παρουσίασε το νέο βίντεο του Συλλόγου για τη Γενοκτονία, με τίτλο The crime of crimes: Genocide (genos + caedere) και το οποίο προβλήθηκε ύστερα στον προτζέκτορα. «Μα ρε παιδιά, σε χορό, βίντεο για τη Γενοκτονία;», είπε, προλαβαίνοντας τον κόσμο από τις αντιδράσεις του λέγοντας: «Γιατί δεν είναι ένας οποιοσδήποτε χορός, είναι ο χορός πριν από τα 100 χρόνια». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Ράφαελ Λέμκιν και τον όρο «γενοκτονία» που επινόησε και ψηφίστηκε το 1948 από τον ΟΗΕ ως «Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας».

Ο κόσμος παρακολουθεί το βίντεο για τη Γενοκτονία

Για την κινητήριο δύναμη του Συλλόγου, που δεν είναι άλλη από τον ετήσιο χορό, μίλησε ύστερα ο πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ, Γιάννης Ραπτόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε για την επέτειο των 100 χρόνων αλλά και το αλληλέγγυο πρόσωπο της Ένωσης, καθώς φέτος για ακόμα μια χρονιά θα προσφέρει κοινωνικό έργο, τόσο με τη διάθεση του 10% των εσόδων της εκδήλωσης στο Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» αλλά και με τη συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας σε συνεργασία με το μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου, τα οποία θα δοθούν σε άπορες οικογένειες.

Ευχαρίστησε δε τη δημοτική αρχή, και συγκεκριμένα τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη και την αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Περιστερίου, Μαίρη Τσιώτα, για την παραχώρηση του χώρου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αλλά και για την άψογη συνεργασία τους.

Ο κόσμος εισέρχεται μέσα στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου

Χαιρετισμό απηύθυναν στη συνέχεια, τόσο ο δήμαρχος Περιστερίου όσο και η αντιδήμαρχος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, και η αντιπρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Αθηνά Σωτηριάδου, οι οποίοι εξήραν το έργο του Σωματείου.

Στη συνέχεια η πίστα δόθηκε στη διάθεση του κόσμου και των καλλιτεχνών οι οποίοι ήρθαν με… «εμπρηστικές» διαθέσεις! Αρχικά την εμφάνισή τους έκαναν οι καλλιτέχνες Πόλιος Παπαγιαννίδης, Γιώργος Σοφιανίδης και Γιώργος Ιωαννίδης στο τραγούδι, Ανδρέας Κουγιουμτζίδης στη λύρα, Χρήστος Μαυρίδης στο νταούλι και Κώστας Φουλίδης στα πλήκτρα και ο κόσμος δεν άργησε να γεμίσει ασφυκτικά την πίστα.

Ακολούθως εμφανίστηκαν πάλι οι καλλιτέχνες, όμως σε μεμονωμένα προγράμματα αυτή τη φορά, και πλαισιώθηκαν επίσης από τους Δημήτρη Κοσμίδη στη λύρα, Χριστόφορο Κοσμίδη στο αγγείο και τη φλογέρα και Κώστα Αθανασίου στο νταούλι.

Τα μέλη του συλλόγου επιμελήθηκαν την ποντιακή κουζίνα κι έφτιαξαν ωτία!

Στα ενδιάμεσα των προγραμμάτων έγινε και η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς, στην οποία κληρώθηκε μεταξύ άλλων ένα επιτραπέζιο ημερολόγιο-ρολόι με ποντιακή λύρα και νταούλι κι ένα επίτοιχο ρολόι-ποντιακή λύρα, προσφορά από το eshop του ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων τόσο από την Αθήνα, όσο και από τη Θεσσαλονίκη, το Πολύκαστρο Κιλκίς, τη Φλώρινα και την Ανατολή Ιωαννίνων. Επίσης, στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου οι νεολαίοι είχαν στήσει πάγκο όπου πωλούσαν βιβλία και μπλουζάκια σχετικά με τη Γενοκτονία.

Τέλος, οι νεολαίοι ευχήθηκαν στην καρκινοπαθή Πόντια αθλήτρια, Βασιλική Εγγονοπούλου, από τον Άγιο Αθανάσιο της Δράμας —αν και έφυγε νωρίτερα από την εκδήλωση— καλή επιτυχία για τη συμμετοχή της στον 36ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, που γινόταν την επόμενη μέρα.

Η ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Κείμενο, φωτογραφίες: Βασίλης Καρυοφυλλίδης
Βίντεο: Πέτρος Παναγιωτόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.