Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Καραγιάνη, Σουκιρίμ 353.000 — Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάστηκε την προηγούμενη Δευτέρα στην αίθουσα Καστελιώτισσα στην Λευκωσία της Κύπρου. Το βιβλίο αναφέρεται στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και με την έκδοση του ολοκληρώνεται η τριλογία του συγγραφέα.
Η λέξη «Σουκιρίμ» στην τουρκική γλώσσα σημαίνει γενοκτονία και το 353.000 χιλιάδες συμβολίζει τα θύματα της γενοκτονίας.
Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας Ντεφόλ-Σμύρνη 1922 αναφέρεται στην καταστροφή της Σμύρνης και μεταφέρθηκε και στη θεατρική σκηνή με τεράστια επιτυχία, ενώ το δεύτερο βιβλίο Χαρπ–Κύπρος 1974 αναφέρεται στην κυπριακή τραγωδία. Στόχος του συγγραφέα δεν είναι να ξύσει παλαιές πληγές ούτε να δημιουργήσει αντιπαραθέσεις. Προσπαθεί μέσα από το έργο του να προβάλει πώς βιώνει ο απλός άνθρωπος τα δραματικά γεγονότα που του αλλάζουν ριζικά τη ζωή.
«Υπάρχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία ανάμεσα στα τρία βιβλία. Παρόλο που τα γεγονότα διαδραματίστηκαν σε διαφορετικές χρονολογίες και οι τρεις καταστροφές είχαν τον ίδιο θύτη, την Τουρκία. Ένα ακόμα γεγονός είναι ότι αυτές οι καταστροφές είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και πρόσφυγες, επίσης σε αυτά τα γεγονότα κατακτήθηκαν δια της βίας εδάφη και περιουσίες», αναφέρει ο συγγραφέας σε συνέντευξή του στο philenews.com.
Ενώ καταλήγει: «Είναι γεγονός ότι ο εικοστός αιώνας ήταν αιματηρός και τραγικά δραματικός για τον ευρύτερο Ελληνισμό, τόσο στον Πόντο όσο στη Μικρά Ασία και την Κύπρο. Καταγράφουμε και παρουσιάζουμε την ιστορία, βασισμένη πάντα σε τεκμηριωμένα ντοκουμέντα και μαρτυρίες, όπως ακριβώς ήταν διότι δεν μπορούμε να την «στρογγυλεύουμε».
Με πληροφορίες από το philenews.com.