Παραδοσιακά η Θεία Λειτουργία τελείται στην Παναγία Σουμελά ανήμερα Δεκαπενταύγουστου, εφόσον νωρίτερα οι τουρκικές αρχές παραχωρήσουν τη σχετική άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που εδρεύει στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Φέτος όμως οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν το πράσινο φως ώστε να τελεστεί η Θεία Λειτουργία αύριο, Πέμπτη 15 Αυγούστου, αλλά κάτι τέτοιο θα γίνει στις 23 του μήνα.
Η αλλαγή αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έγινε για να συμπέσει η Λειτουργία με την ημέρα αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, γνωστή ως «Εννιάμερα της Παναγίας».
Στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου αναφέρεται ότι στη Θεία Λειτουργία θα παραστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος.
Η ανακοίνωση Οικουμενικό Πατριαρχείου για τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά
«Ανακοινούται ότι κατόπιν αποφάσεως των τουρκικών Αρχών εφέτος παρεσχέθη άδεια τελέσεως Θείας Λειτουργίας εις την Ι. Μονήν Παναγίας Σουμελά κατά την Παρασκευήν, 23 Αυγούστου 2024, ημέραν αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου («Εννιάμερα της Παναγίας»). Στην Θεία Λειτουργία θα παραστεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος».
Γιατί η Τουρκία είπε «όχι» για τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά ανήμερα Δεκαπενταύγουστου
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ για την φετινή εξέλιξη φαίνεται πως έπαιξαν ρόλο οι έντονες αντιδράσεις εθνικιστικών κύκλων στην Τουρκία κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά και τη συμμετοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Σύνοδο για την Ειρήνη στην Ουκρανία στο Bürgenstock.
Οι εν λόγω κύκλοι κατηγορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο πως παίζει «βρώμικο παιχνίδι γύρω από το θέμα του Πόντου» και ισχυρίζονται πως είναι πρόκληση ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθώς συμπίπτει με την άλωση της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς το 1461.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι ίδιοι ακραίοι κύκλοι, αμφισβητούν τον Οικουμενικό ρόλο του Πατριαρχείου λέγοντας υποτιμητικά ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπάγεται στον… έπαρχο του δήμου Φατίχ όπου βρίσκεται το Πατριαρχείο.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο αντιπτέραρχος ε.α. Κωνσταντίνος Ιατρίδης είπε στην ΕΡΤ έκανε λόγο για προκλητική ενέργεια που δε συνάδει με το καλό κλίμα και πως αναζητούνται δικαιολογίες για να δημιουργηθούν προβλήματα και να αμφισβητηθεί η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.
Πρόσθεσε πως η Αθήνα πρέπει να τα λάβει όλα αυτά υπόψη και να τα θέσει επί τάπητος, καθώς δεν μπορεί η Άγκυρα να συμπεριφέρεται κατ’ αυτό τον τρόπο και ειδικά στο θρησκευτικό κομμάτι.
Στις 15 Αυγούστου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία το 2023
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η Θεία Λειτουργία ετελέσθη ανήμερα Δεκαπενταύγουστου στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας εν μέσω συγκινησιακής ατμόσφαιρας προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου συμπαραστατούμενου από τους Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο.
Εκκλησιάστηκαν οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος, κληρικοί, η κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., τοπικοί παράγοντες και πιστοί από την Ελλάδα, την Γεωργία και άλλες χώρες.
Σε πρώτο πλάνο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Η άρνηση των τουρκικών αρχών να τελεστεί η Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά φέρνει σε πρώτο πλάνο ξανά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες δοκιμάζονται σκληρά, ιδίως μετά την ταυτόχρονη παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο ανήμερα της θλιβερής επετείου των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας βρέθηκε στα κατεχόμενα, ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε το «παρών» στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.
Υπενθυμίζεται πως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδόθηκε για μια ακόμη φορά σ’ ένα ρεσιτάλ εθνικισμού και φαντασιοπληξίας, καθώς δήλωσε «υπερήφανος» για την… Ειρηνευτική Επιχείρηση που έγινε πριν από 50 χρόνια, βαφτίζοντας τους βιασμούς και τις δολοφονίες των στρατευμάτων της χώρας του ως πράξεις ελευθερίας.
Αντίστοιχα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία να αντιληφθεί αργά ή γρήγορα ότι οι φιλοδοξίες της δεν μπορούν να ταυτίζονται με μαύρες επετείους, με εμπρηστικές δηλώσεις που παρουσιάζουν την πολύ σημαντική συμβολή της Κύπρου στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ως δήθεν κίνδυνο για την ασφάλεια της, με ψηφίσματα που καλούν σε διχασμό, και δεν μπορεί να αγνοείται το γενικό αίτημα για δικοινοτικές συνομιλίες στον δρόμο της επίλυσης του Κυπριακού.
Πηγή: newsbomb.gr