Με μηνύματα για την επέτειο των 100 χρόνων που συμπληρώνονται το 2019 από το 1919, και την εγκατάσταση των προσφύγων στη Σαλαμίνα, αλλά και αφιερώσεις, ποντιακούς χορούς και γλέντι σηματοδοτήθηκε ο ετήσιος χορός της Ένωσης Ποντίων Σαλαμίνας «Παναγία Σουμελά», που έγινε το περασμένο Σάββατο στο κτήμα «LEO», για πρώτη φορά βράδυ!
Αρχικά ο πρόεδρος της Ένωσης, Παναγιώτης Λιαδάκης, αφού καλωσόρισε τον κόσμο στην εκδήλωση απευθύνθηκε στη δημοτική αρχή και συγκεκριμένα στην επί κεφαλής της, δήμαρχο Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου–Παπαθανασίου, λέγοντάς της «το 2019 να διοργανωθεί από τον Σύλλογο μια εκδήλωση στο Ευριπίδειο θέατρο με σκοπό να τιμηθούν οι πρόσφυγες προγονοί μας και να ευχαριστήσουμε τους ντόπιους για τη φιλοξενία τους στο νησί»· μια εκδήλωση που τόνισε να γίνει υπό την αιγίδα του δήμου Σαλαμίνας και του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
Ο πρόεδρος εκτός από το μήνυμα που έστειλε στην δημοτική αρχή, ευχαρίστησε την οικογένεια του, όλα τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου, και τόνισε ότι χωρίς αυτούς οι δράσεις της «Παναγίας Σουμελά» δεν θα είχαν επιτυχία. Ευχαρίστησε επίσης όλα τα αδελφά ποντιακά σωματεία αλλά και τους τοπικούς συλλόγους για την αγάπη που έχουν δείξει στον σύλλογο τα τρεισήμισι χρόνια λειτουργίας του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr: «Όταν ξεκίνησα να ιδρύσω τον Σύλλογο ήταν Φλεβάρης του 2014 και ήμασταν τρία με τέσσερα άτομα. Στην πορεία γνωρίζοντας κόσμο είδα ότι υπάρχουν γύρω στις 500 με 600 οικογένειες ποντιακής και μικρασιατικής καταγωγής και σιγά σιγά πλαισίωσαν τον σύλλογο. Πρέπει όλοι να βοηθάμε τους συλλόγους και αυτό που κάνουμε να το κάνουμε με αγάπη».
Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου–Παπαθανασίου η οποία με την σειρά της καλωσόρισε τον κόσμο στην εκδήλωση ενώ δε δίστασε να μεταφέρει την έκπληξή της στους παρευρισκόμενους, λέγοντας ότι δεν περίμενε ότι ο σύλλογος θα μπορούσε να είχε τόσο μεγάλη απήχηση εντός και εκτός νησιού με ένα μικρό χώρο που του έχει παραχωρηθεί.
Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε η χοροδιδασκάλισσα του Συλλόγου, Εριφύλη Μπακιρλή, η οποία ευχαρίστησε τόσο το διοικητικό συμβούλιο όσο και όλα τα παιδιά του χορευτικού τμήματος για την στήριξη στο πρόσωπο της. Δήλωσε στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr: «Είμαι διπλά περήφανη που είμαι χοροδιδάσκαλος στον ποντιακό σύλλογο της Σαλαμίνας και ειλικρινά σας το λέω για μένα δεν θα ήταν η ίδια επιτυχία αν είχα τριάντα πέντε χορευτές Πόντιους. Για μένα είναι διπλή επιτυχία και κατάκτηση να έχω ένα χορευτικό που οι περισσότεροι δεν είναι Πόντιοι και να προσπαθώ να τους κάνω να αφομοιώσουν τον ποντιακό χορό να τον αγαπήσουν και να τον υπηρετήσουν σωστά. Ειδικά σε ένα νησί του Αργοσαρωνικού που δεν έχει καμία προσφυγική παράδοση και δη ποντιακή».
Την παράσταση του χορευτικού τμήματος η χοροδιδασκάλισσα του Συλλόγου την αφιέρωσε στον δάσκαλο της Νίκο Ζουρνατζίδη.
Αμέσως μετά έκανε την εμφάνισή του το χορευτικό τμήμα των αρχαρίων του Συλλόγου με τον κόσμο να το κρίνει με επιείκεια καθώς οι περισσότεροι από τους χορευτές είχαν κάνει μόλις δύο πρόβες. Έκανε την είσοδό του με εμπροπίσ’, συνέχισε με τρυγόνα Τραπεζούντας και ομάλ’ Καρς, και αποχώρησε από την πίστα με τον χορό Αρμενίτσας — χορός που έκανε την είσοδό του και το χορευτικό των παραστάσεων του Συλλόγου.
Οι «μεγάλοι» συνέχισαν το πρόγραμμά τους με Κούσερα, τίκ’ Τόνγιας, ομάλιν, τσαραχότ’, διπλόν ομάλ’, σαρίκουζ’ Τραπεζούντας, Παλαΐας και Χερίανας, λέτσι, λετσίνα, ατσαπάτ’ Μαζεράς, σέρρα, Μιλήτσα και με τας αποχώρησαν από την πίστα. Το πρόγραμμα του χορευτικού των παραστάσεων παρουσιάστηκε σε κλειστό κύκλο, κάτι το οποίο δεν ήταν καθόλου τυχαίο, όπως ανέφερε η χοροδιδασκάλισσα στo ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr: «Όποιος ασχολείται με την παράδοση πρέπει να την υπηρετεί κιόλας, και για να την υπηρετεί πρέπει να την γνωρίζει και να προσπαθεί να αναπαριστά την παράδοση. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε χωρίς εντυπωσιασμούς. Προσπαθήσαμε να αναπαραστήσουμε τους χορούς έτσι όπως χορεύονταν την εποχή εκείνη. Και μην ξεχνάτε ότι βάλαμε και χορούς που πολλά χορευτικά δεν τους χορεύουν».
Τα χορευτικά τμήματα συνόδευσαν οι μουσικοί του Συλλόγου Παναγιώτης Ιωαννίδης στην λύρα και Μπάμπης Καϊταλίδης στο νταούλι, ενώ πλαισιώθηκαν από τον Χρήστο Ναβροζίδη στο τραγούδι και Αλέξανδρο Μιμίδη στο αγγείο, την φλογέρα και τoν ζουρνά.
Στην συνέχεια ξεκίνησε ένα τρικούβερτο γλέντι με τους: Ανέστη Ιωακειμίδη στο τραγούδι, Χρήστο Ναβροζίδη στη λύρα και το τραγούδι, Περικλή Κατσώτη και Μπάμπη Καϊταλίδη στο νταούλι, Αλέξανδρο Μιμίδη στο αγγείο και Γιώργο Ιωσηφίδη στα πλήκτρα, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και δικαίωσε την απόφαση του ΔΣ να κάνει για πρώτη φορά τον ετήσιο χορό του Σάββατο βράδυ.
Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο ταμίας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Φάνης Κοντοχρήστος, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος Χρήστος Μπαμπαλίδης, καθώς και πλήθος εκπροσώπων ποντιακών σωματείων αλλά και άλλων πολιτιστικών φορέων της ευρύτερης περιοχής.
Κείμενο, φωτογραφίες: Θοδωρής Μακρίδης.