ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Το μήνυμα της Π.Ο.Ε. για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Το μήνυμα της Π.Ο.Ε. για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
16 Σεπ
0
Σχόλια

Το μήνυμα της Π.Ο.Ε. για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος εξέδωσε το δικό της μήνυμα αναφορικά με την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, η οποία τιμάται 14 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε το μήνυμα της Π.Ο.Ε.:

«Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας 14 Σεπτεμβρίου, η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού που τιμάται σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, σε ανάμνηση της πρώτης υψώσεως του, το 335 μ.Χ. Την ίδια αυτή ημερομηνία επέλεξε συμβολικά η Βουλή των Ελλήνων στην Ολομέλεια της 24ης Σεπτεμβρίου 1998, για να την ορίσει ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Μαζί με τις Ημέρες Μνήμης για την Γενοκτονία των Αρμενίων (24 Απριλίου), των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου) που επίσης έχουν αναγνωρισθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και των Ασσυρίων (7 Αυγούστου) όπου η επίσημη αναγνώριση της εκκρεμεί, ολοκληρώνεται το τρίπτυχο της Γενοκτονίας των Χριστιανικών Κοινοτήτων της καθ’ ημάς Ανατολής από τους Νεότουρκους και τον κεμαλικό εθνικισμό.

Στις ημέρες μας, πέραν πάσης αμφιβολίας, ο τουρκικός εθνικισμός με μια σειρά σχεδιασμένων προκλητικών ενεργειών, προσπαθεί να αναβιώσει το μεγαλείο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να καταστεί μεγάλη περιφερειακή δύναμη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Καθώς ξεδιπλώνεται το σχέδιο, η Άγκυρα επιχειρεί χωρίς καν να κρατά τα στοιχειώδη προσχήματα επιστημονικής υποστήριξης, να αναθεωρήσει το σύνολο της ιστορίας στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζοντας συνοπτικά το μαύρο-άσπρο. Καλώντας τους απανταχού μουσουλμάνους σε συσπείρωση, ο Ερντογάν δεν διστάζει να υποδαυλίζει το θρησκευτικό μένος καθώς φέρεται να δήλωσε πρόσφατα μιλώντας σε μαθητές ιερατικών σχολών στην Κωνσταντινούπολη «Είμαστε εδώ για να μην μείνει δίχως μαχητές [τζιχαντιστές] το πεδίο του Ιερού Πολέμου [Τζιχάντ]».

Απέναντι στην διαφαινόμενη ανάδυση ενός νεοβαρβαρισμού που θα αποτελέσει κίνδυνο για όλους τους λαούς της περιοχής, ακόμη και για τον τουρκικό, αντιπαραθέτουμε ένα κίνημα ειρήνης, αλληλεγγύης, συνεργασίας και συμπόρευσης, αρχής γενομένης με την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας κατά την περίοδο 1914-1923. Ας συνειδητοποιήσουν όλοι ότι η Αναγνώριση δεν καταδικάζει λαούς, δεν ενοχοποιεί ανθρώπινες μονάδες, καταδικάζει όμως αποφασιστικά ιδεολογίες και πρακτικές που οδηγούν τον ανθρώπινο πολιτισμό σε οπισθοδρόμηση, σε χρόνους σκοτεινούς που όλοι θέλουμε να ξεπεράσουμε. Ιδεολογίες και πρακτικές που με θύματα τον άνθρωπο και την ανθρωπιά, κατακερματίζουν την ελευθερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και κάθε λογής δικαίωμα και αξία που συνθέτουν τον σύγχρονο πολιτισμό.

Με την ευκαιρία και της σημερινής επετείου, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καλεί για άλλη μία φορά όχι μόνον τις οργανώσεις αλλά και τους εντεταλμένους φορείς της ελληνικής πολιτείας, να συμπορευτούμε σε κοινό αγώνα για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Μικράς Ασίας και του Πόντου κατά την περίοδο 1914-1923, από τους Νεότουρκους και τον κεμαλικό εθνικισμό».

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.