ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Βέροια: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Βέροια: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
16 Σεπ
0
Σχόλια

Βέροια: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, πραγματοποίησε εκδήλωση στη Βέροια για να τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της 14ης Σεπτεμβρίου, που έχει καθιερωθεί από το 1998 ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία από το Τουρκικό κράτος.

Το πρωί της Κυριακής, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βέροιας, τελέσθηκε μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής από τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμονα. Στην τελετή παρευρέθηκαν πολιτικές, στρατιωτικές και τοπικές αρχές, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, από την Πιερία.

Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης ήταν η ομιλία του Ιωάννη Ζούκα, Αντιστράτηγου ε.α. και Επίτιμου Διοικητή του Γ’ Σώματος Στρατού, ο οποίος ανέλυσε τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, εστιάζοντας στις φάσεις και τους λόγους που προκάλεσαν αυτή την τραγωδία.

Μετά την τελετή στον ναό, οι παρευρισκόμενοι κατευθύνθηκαν στην πλατεία Τσερμενίου και στο Μνημείο Μικρασιατών Προσφύγων, όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από επίσημους φορείς.

Στεφάνια κατέθεσαν:

Η Υφυπουργός Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου
Ο Βουλευτής Βασίλης Κοτίδης
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στέργιος Μουρτζίλας
Ο Στρατηγός και Διοικητής της 1ης Μεραρχίας Πεζικού, Νίκος Γιαννόπουλος
Ο Δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης
Ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, Βάιος Γούναρης
Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ημαθίας, Αλέξανδρος Κουβακάς
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας, Αναστασία Παυλίδου-Αλεξοπούλου
Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης λόχοι από την Αλεξάνδρεια, το 3ο ΤΕΑΣ και το ΛΥΑΔ. Μετά την κατάθεση των στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, και η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Τελετάρχες της εκδήλωσης ήταν η Ιωάννα Γκουτζιλίκα και ο Κωνσταντίνος Τράμπας, υπάλληλοι της Π.Ε. Ημαθίας, που ανέλαβαν την παρουσίαση και τον συντονισμό της εκδήλωσης.

Πηγή: pliroforiodotis.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.