Εντυπωσιασμένα και συγκινημένα ήταν τα μέλη και οι φίλοι της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) και του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής (ΣΠΦΝΑ) που παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση Γενοκτονία, του Παύλου Κουρτίδη, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στο θέατρο «ΠΚ» στο Νέο Κόσμο.
Η παράσταση ήταν sold out· μέχρι και άνθρωποι από την Κίνα ήταν εκεί για να την παρακολουθήσουν και να συζητήσουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στην χώρα τους.
Στο κατάμεστο θέατρο από ανθρώπους, κυρίως ποντιακής καταγωγής, κυριάρχησε το ρητορικό ερώτημα «Πως μια παράσταση, χωρίς να πει ούτε μια λέξη, μπορεί να σου περάσει τόσο πολλά μηνύματα για αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που βίωσαν οι πρόγονοι μας;». Την απάντηση την έδωσαν οι θεατές, ύστερα από την παράσταση, στα πηγαδάκια που σχημάτιζαν αναμεταξύ τους λέγοντας πως πρέπει όλοι οι ποντιακοί σύλλογοι να μισθώσουν πούλμαν και να φέρουν τα μέλη τους να την δουν, χαρακτηρίζοντάς την ταυτόχρονα υψηλού επιπέδου και σημαντικό το γεγονός να παιχτεί στα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδας.
Ο Γιάννης Ραπτόπουλος —πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ— δήλωσε συγκινημένος μετά την παράσταση στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr: «Ως φορέας που έχουμε θέσει από την ίδρυση μας ως πρωταρχικό στόχο την διεθνοποίηση της γενοκτονίας των προγόνων μας δεν θα μπορούσαμε να μην παρακολουθήσουμε και να μην στηρίξουμε μια τέτοια παράσταση. Στηρίζουμε με όλες μας τι δυνάμεις πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν και προωθούν το ζήτημα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο ευρύ κοινό και ιδίως όταν αυτές προέρχονται από τον χώρο της τέχνης».
Από την άλλη η πρόεδρος του ΣΠΦΝΑ, Αρετή Σαραφίδου, δήλωσε και αυτή συγκινημένη στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr: «Μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας της ποντιακής νεολαίας για τον κοινό στόχο της αναγνώρισης της γενοκτονίας, στηρίζουμε έμπρακτα κάθε είδους προσπάθεια ανάδειξης της, γι’αυτό το λόγο συνδιοργανώσαμε από κοινού (σ.σ. με την ΕΠΟΝΑ) την επίσκεψη στην παράσταση Γενοκτονία, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να συμπαρασύρουμε όλο και περισσότερο κόσμο να δει την παράσταση και να ευαισθητοποιηθεί σε αντίστοιχα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Τέλος, ο σκηνοθέτης και χορογράφος της παράστασης, Παύλος Κουρτίδης, δήλωσε στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr: «Είμαι πολύ συγκινημένος που σήμερα το θέατρο ήταν γεμάτο, και ήταν γεμάτο από ανθρώπους κυρίως ποντιακής καταγωγής αλλά και όχι μόνο. Η πλειοψηφία ήταν νέα παιδιά και το ότι συγκινήθηκαν με την παράσταση μου και καταφέραμε να τους περάσουμε τόσο μηνύματα με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο και πιστέψτε με καθ’ όλη την διάρκεια της παράστασης τόσο εγώ όλοι οι ηθοποιοί-χορευτές νιώθαμε αυτή την αύρα που είχε το κοινό».
Επίσης, ο Παύλος Κουρτίδης, εκμυστηρεύτηκε στο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr ότι την παράσταση παρακολούθησαν και κάποιες κυρίες από την Κίνα με σκοπό να εξετάσουν και να συζητήσουν το ενδεχόμενο η παράσταση να ταξιδέψει στην μακρινή χώρα, καθώς όπως είπε «οι Κινέζοι ενδιαφέρονται τόσο για την αρχαία μας ιστορία όσο και για τις ποιο σύγχρονες πτυχές της».
Πάντως στα άμεσα σχέδια του σκηνοθέτη–χορογράφου είναι η παράσταση να ταξιδέψει στην βόρειο Ελλάδα.
Μεταξύ των θεατών που παρακολούθησαν τη Γενοκτονία ήταν ο ταμίας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες», Φάνης Κοντοχρήστος, η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» Σοφία Σαββίδου, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας–Κορυδαλλού, η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αντιγόνη Ιωαννίδου και πλήθος μελών και φίλων των Συλλόγων.
Η συγκεκριμένη παράσταση είναι ένας ύμνος για μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας. Ο σύγχρονος χορός για πρώτη φορά αναδεικνύει την ανθρώπινη πλευρά του δράματος, βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά ντοκουμέντα. Οι νέοι«έζησαν» τη γενοκτονία των προγόνων τους και «έφεραν» στο μυαλό τους μνήμες από τις ιστορίες των παππούδων και γιαγιάδων τους.
Θοδωρής Μακρίδης