ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Στο «2ο Πανόραμα Ποντιακών χορών Δυτικής Αθήνας» συμμετείχε ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας
Στο «2ο Πανόραμα Ποντιακών χορών Δυτικής Αθήνας» συμμετείχε ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας
(Φωτο: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
05 Οκτ
0
Σχόλια

Στο «2ο Πανόραμα Ποντιακών χορών Δυτικής Αθήνας» συμμετείχε ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας

Ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» συμμετείχε στο «2ο Πανόραμα Ποντιακών χορών Δυτικής Αθήνας», το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024,στο Άλσος Περιστερίου, σε συνδιοργάνωση του Δήμου Περιστερίου και της Ένωση Ποντίων Περιστερίου.

Με σύνθημα «Οι Σύλλογοι της Δυτικής Αθήνας γινόμαστε ένα», εξελίχθηκε μια υπέροχη βραδιά, με μουσικές και χορούς από όλο τον Πόντο.

«Ο Φάρος» συμμετείχε με το λάβαρό του, μικρούς χορευτές που ενώθηκαν μαζί με άλλα παιδάκια και άνοιξαν την βραδιά με τον χορό τους, καθώς και με πολυπληθή χορευτική ομάδα παρουσιάζοντας χορούς της Πάφρας, υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου και προέδρου, Σοφίας Σαββίδου.

Πάφρα ο τόπος των γενναίων, εκεί που άνθισε το αντάρτικο του Πόντου, στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν οι πρόγονοί μας την αξιοπρέπειά τους, αλλά και την επιβίωσή τους.

Παρουσιάστηκε και ένας ιδιαίτερος χορός… Οι Παφραίοι για να αποφύγουν τα βράδια τις συλλήψεις από τους Τούρκους κατά τις επισκέψεις τους σε διάφορα σπίτια, αναγκάζονταν να κινούνται με προφυλάξεις από διάφορα στενά σοκάκια. Τις κινήσεις αυτές τις μετέτρεψαν σε χορό που ονόμασαν «Στενά Δρομόπα».

Τους μουσικούς συνόδευσαν ο Παντέλης Νικολαϊδης με το χαρακτηριστικό όργανο της περιοχής της Πάφρας, τον ζουρνά, ο Γιώργος Κυριακίδης στη λύρα και ο Γιώργος Μουρατίδης στο νταούλι.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.