ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Τα πρακτικά της Δίκης της Αμασείας ζητούν από την Τουρκία και οι Έλληνες του Πόντου σε ΗΠΑ Καναδά
Τα πρακτικά της Δίκης της Αμασείας ζητούν από την Τουρκία και οι Έλληνες του Πόντου σε ΗΠΑ Καναδά
18 Οκτ
0
Σχόλια

Τα πρακτικά της Δίκης της Αμασείας ζητούν από την Τουρκία και οι Έλληνες του Πόντου σε ΗΠΑ Καναδά

Μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές οργανώσεις των Ελλήνων του Πόντου αυτή της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ Καναδά στο 28ο συνέδριο της που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο στις αποφάσεις της συμπεριέλαβε δύο θέματα που μας απασχόλησαν έντονα ως Σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης”.

  1. Την συμμαχία με Τούρκους ακαδημαϊκούς και βουλευτές για την άσκηση πίεσης στην Τουρκική κυβέρνηση να παραδώσει τα πρακτικά της Δίκης της Αμασείας το 1921 και να δώσει στοιχεία για την τύχη των σορών των απαγχονισθέντων
  2. Την μετονομασία της Πλατείας Ελευθερίας στην Θεσσαλονίκη ως Πλατεία Γενοκτονίας και Ολοκαυτώματος.

Ευχαριστούμε τους συμπατριώτες μας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για την εξαιρετική τους στάση και τα ξεχωριστά συμπεράσματα του Συνεδρίου τους .

Ακολουθεί το σχετικό χωρίο
Ζητούμε από την Τουρκική Κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των «Δικαστηρίων» τής Αμάσειας που εντοπίστηκαν πρόσφατα σε αποθήκες της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Τα εν λόγω «Δικαστήρια» καταδίκασαν σε εκτέλεση εκατοντάδες Έλληνες το 1921, οι οποίοι ήταν σημαντικές προσωπικότητες στον Εύξεινο Πόντο και όχι μόνο. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε πόσοι εκτελέστηκαν και που εναποτέθηκαν τα απαγχονισμένα κορμιά τους. Και αυτό δεν είναι πλέον μόνο αίτημα δικό μας, αλλά και Τούρκων βουλευτών για να λάμψει επιτέλους η αλήθεια.

Ιστορικό:

Όπως ενημερωθήκαμε, ένας Τούρκος βουλευτής, ο Ισκεντέρ Μπαϊχάν τού Εργατικού Κόμματος Emek Partisi, κατέθεσε πριν λίγες ημέρες σχετικό αίτημα στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Η εξέλιξη προέκυψε μετά από άρθρο τού Τούρκου συγγραφέα, ερευνητή, ιστορικού και οικονομολόγου, Νεβζάτ Οναράν στην ηλεκτρονική έκδοση τής εφημερίδας «Duvar» με θέμα τα Δικαστήρια της Αμάσειας το 1921 και την απόδειξη τής άμεσης εμπλοκής τού Μουσταφά Κεμάλ.

Ασκούνται πλέον εσωτερικές πιέσεις στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση να έχουν πρόσβαση οι μελετητές στα πρακτικά ώστε να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, να ανευρεθεί ο χώρος όπου ερρίφθησαν οι σοροί των θυμάτων και, κατόπιν ταυτοποίησης, να ταφούν τα υπολείμματα με τις πρέπουσες θρησκευτικές τιμές. Είναι μια ιστορική εξέλιξη που ξυπνά συνειδήσεις, αναδύει την ιστορική αλήθεια, εκθέτει τούς γενοκτόνους και τις πρακτικές εξόντωσης τού Ελληνισμού τού Πόντου και τής Μικράς Ασίας ευρύτερα. Τονίζουμε ότι τα “Δικαστήρια Ανεξαρτησίας” τής Αμάσειας δεν ήταν κάποιες μεμονωμένες ή περιθωριακές πρακτικές παραστρατιωτικών ή αντάρτικων ομάδων κατά τού Ελληνισμού. Ήταν επίσημη τουρκική κρατική πρακτική με εμπνευστή και πρωταγωνιστή τον Κεμάλ Μουσταφά.

Τέλος, ζητούμε από το Δήμο Θεσσαλονίκης, την μετονομασία τής πλατείας «Ελευθερίας» στο κέντρο τής πόλης σε πλατεία «Θυμάτων Γενοκτονίας και Ολοκαυτώματος» μιας και η εν λόγω πλατεία έχει πάρει το όνομα της λόγω τής έναρξης τού Κινήματος των Νεοτούρκων το 1908 από το συγκεκριμένο χώρο. Είναι παράδοξο να τιμούμε για πάνω από ένα αιώνα στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, τούς εμπνευστές τής Γενοκτονίας που υποστήκαμε.
Τονίζουμε δε ότι στην εν λόγω πλατεία οι Ναζί συγκέντρωσαν τούς εβραϊκής καταγωγής Θεσσαλονικείς στην πορεία για την εξόντωση τους. Μια τέτοια πλατεία θα έπρεπε να αποτελεί μνημείο λύτρωσης και δικαίωσης και όχι σημείο αναφοράς εγκλημάτων μισαλλοδοξίας κατά τής ανθρωπότητας.
Gus Tsilfides
Haralambos V. Vasiliadis
ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.