Η Αθλητική Ένωση Μυκόνου προσπάθησε να αναδείξει με έναν μοναδικό τρόπο ένα κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα το οποίο δυστυχώς εξακολουθεί να απασχολεί χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπισή του. Πρόκειται για το θέμα των γυναικοκτονιών. Παρουσιάζοντας μια πρωτότυπη χορογραφία, η ομάδα πρωταθλητριών Αισθητικής Ομαδικής Γυμναστικής έστειλε το δικό της μήνυμα συμπαράστασης στις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση από τους συντρόφους τους, που συχνά δεν βρίσκουν την απαραίτητη στήριξη ώστε να εγκαταλείψουν το περιβάλλον στο οποίο ζουν.
Η ιδέα της χορογραφίας ανήκει στην προπονήτρια της ομάδας, Κατερίνα Γιακουμέλου, η οποία την εμπνεύστηκε πριν από δύο χρόνια. Μαζί με τον συνεργάτη της, Γιώργο Παπαθανασίου, εργάστηκαν εντατικά τους τελευταίους δύο μήνες για να την υλοποιήσουν και αυτή εν τέλει παρουσιάστηκε την Κυριακή 8/12, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του τμήματος Αισθητικής Ομαδικής Γυμναστικής, στη Μύκονο.
Η μουσική που συνόδευε την παράσταση περιλάμβανε φράσεις που μοιάζουν γεμάτες αγάπη και πάθος, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια μίας χειριστικής, επικίνδυνης και εν δυμάνει κακοποιητικής συμπεριφοράς. Επίσης, ακούγονται ανατριχιαστικές μαρτυρίες γυναικών που δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους.
Οι χορεύτριες καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο και στη συνέχεια μερικές εξ αυτών μίλησαν για τον σκοπό της πρωτοβουλίας τους λέγοντας ότι ήθελαν μέσω αυτής να δώσουν φωνή σε όσες υποφέρουν σιωπηλά.
Τέτοιου είδους κινήσεις δίνουν νόημα και νέα πνοή στον αγώνα για τη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία», που αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ για την ισότητα των φύλων, το 2022 καταγράφηκαν 89.000 γυναικοκτονίες σε διεθνές επίπεδο, το υψηλότερο νούμερο στην ιστορία. Το 55% αυτών των εγκλημάτων διαπράχθηκε από συντρόφους ή άλλους άνδρες του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος των θυμάτων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ημέρα 133 γυναίκες ή κορίτσια δολοφονούνται μέσα στα σπίτια τους! Στην πραγματικότητα, ο αριθμός αυτός είναι πιθανότατα ακόμα μεγαλύτερος, καθώς περίπου το 40% των περιπτώσεων δεν καταγράφονται επίσημα λόγω διαφορών στους νομικούς ορισμούς ανά χώρα.
Πηγή: Marie Claire