Αφιερωμένη στη λύρα, Ποντιακή και Θρακική, ήταν η ετήσια θεματική μουσικοχορευτική εκδήλωση του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» το απόγευμα της Κυριακής 16 Μαρτίου στο Κεντρικό Αμφιθέατρο Πανεπιστημιούπολης Κομοτηνής. Η εκδήλωση συνδύασε τον χορό, τη μουσική, αλλά και την μάθηση, μιας και οι παρευρισκόμενοι γνώρισαν την ιστορία και τις ιδιότητες τόσο της Ποντιακής, όσο και της Θρακικής Λύρας, μέσα και από την έκθεση που δημιούργησε ο Σύλλογος.
Συνδυάζοντας δύο διαφορετικές παραδόσεις
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέλιος Νικολάου, οι ετήσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις τους έχουν κάθε χρόνο και διαφορετική θεματολογία, και φέτος αποφάσισαν να την αφιερώσουν στη Λύρα, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο μας, μιας και πέρα από την Ποντιακή λύρα, υπήρχε και η Θρακιώτικη στην περιοχή του Νέου Σιδηροχωρίου.
Για αυτό και δημιούργησαν μια έκθεση στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου, όπου παρουσιάζονται διαφορετικές εκδοχές της λύρας, με αυθεντικές λύρες του Πόντου και της Θράκης, καθώς και διαφορετικά είδη λύρας.
Η μουσικοχορευτική εκδήλωση κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο, με χορούς τόσο από τον Πόντο, όσο και την Ανατολική Θράκη, ενώ διανθίστηκε με φωτογραφικό υλικό και τις εισηγήσεις από τον Αναστάσιο Μωυσιάδη για την Ποντιακή Λύρα, και τον Αλέξανδρο Κοκκαλίδη, ερευνητή της Θρακιώτικης λύρας που έχει συγγράψει και βιβλίο για το παίξιμό της.
Οι δύο λύρες έχουν σημαντικές διαφορές, τόσο στο σχήμα όσο και στον ήχο που παράγεται και την φιλοσοφία τους, όμως η λύρα, ένα αρχέγονο όργανο που χαρακτηρίζει τους Πόντους, σίγουρα χαρακτηρίζει και τους Θρακιώτες, με την Θρακιώτικη λύρα να είναι ένα από τα «αδικημένα» μουσικά όργανα της Θρακιώτικης παράδοσης.
Για αυτό και θέλησαν με την εκδήλωσή τους να την αναδείξουν, με τη βοήθεια του Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής που παρουσίασε θρακιώτικους χορούς με τη συνοδεία της λύρας.
Τρεις εκθεσιακές ενότητες
Την επιμέλεια της έκθεσης έκανε η Αρχαιολόγος μουσειολόγος κ. Νάγια Δαλακούρα, που τόνισε πως στο πλαίσιο της πολύχρονης συνεργασίας της με το Σύλλογο, δημιούργησαν αυτή τη μικρή αλλά πολύ σημαντική έκθεση για τη λύρα, με τρεις εκθεσιακές ενότητες.
Η μία αφορά αυθεντικές λύρες της Ροδόπης, φερμένες και κατασκευασμένες από πρόσφυγες Πόντιους, όπως η Λύρα του Δανιήλ Εμμανουηλίδη από το Σαρτζούκ Νικοπόλεως, κατασκευασμένη το 1908, μια Λύρα του Χρήστου Γαντζίδη από το Πελέν Χερίανος Αργυρούπολης, κατασκευασμένη στα μέσα του 20 αιώνα, και τη Λύρα του Πολυχρόνη Παπαδόπουλου, από τα Ζιλμερά Τραπεζούντας, κατασκευασμένη στα μέσα του 20ου αιώνα.
Η δεύτερη παρουσίαζε τρία διαφορετικά είδη λύρας, με δείγματα ως εκθέματα κατασκευασμένα από τον Γιάννη Παγκοζίδη, και η τελευταία εκθεσιακή ενότητα αφορούσε τη λύρα της Θράκης όπως σώθηκε από τους πρόσφυγες από το Κωστί της Βόρειας Θράκης και την περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών.
Εκεί υπήρχαν δύο δείγματα, μια σύγχρονη λύρα κατασκευασμένη από τον Αλέξανδρο Κοκκαλίδη, και την αυθεντική λύρα του Γεώργιου Γκόρη, που είναι έκθεμα του Λαογραφικού Μουσείου Νέου Σιδηροχωρίου.
Πηγή: paratiritis-news.gr