Συμφωνία για την αγορά 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet από τη Γαλλία υπέγραψαν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας και ο Γάλλος ομόλογός του, Σεμπαστιάν Λεκορνί.
«Είχαμε μια γόνιμη και ειλικρινή συνάντηση στο πλαίσιο των μακροχρόνιων παραδοσιακών μας δεσμών, αξιών, της κοινής εμπιστοσύνης, του αλληλοσεβασμού που περιλαμβάνουν και τις προσωπικές μας σχέσεις. Επιβεβαιώσαμε το αυτονόητο ότι η Ελλάδα και Γαλλία είναι στενοί σύμμαχοι και φίλοι», είπε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του ο Νίκος Δένδιας.
Οι πύραυλοι μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε μονάδες επιφανείας του στόλου, είτε σε επάκτιες συστοιχίες, σε κάποια νησιά και να αποτελέσουν μέρος του πολυστρωματικού θόλου, όπως τον έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μάλιστα σημείωσε είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό από το να είναι τεχνολογικά πιο μπροστά έναντι μίας ενεργούς απειλής η οποία υπάρχει, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ.
Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται διαρκώς, ενώ αναφερόμενος o κ. Δένδιας στο ReAarm και στη συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών που αφορούν την αμυντική βιομηχανία, σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες ή χώρος για χώρες για κράτη τα οποία δεν συμμερίζονται το διεθνές δίκαιο και είναι ταραξίες σε μία περιοχή.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι οι θαλάσσιες οδοί, όλο το τελευταίο διάστημα, παρουσιάζουν μία έκνομη δραστηριότητα και αυτό είναι κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να το ανεχθεί και πρέπει να λάβουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αυτό δείχνει και η ισχυρή παρουσία της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, μία θαλάσσια περιοχή που η Γαλλία θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Μάλιστα σε ό,τι αφορά την αμυντική βιομηχανία ανέφερε ότι ήδη υπάρχει κατατεθειμένη πρόταση από την γαλλική πλευρά, για επιπλέον φρεγάτες Belharra να κατασκευαστούν στην Ελλάδα με μία συμμετοχή άνω του 40%.
Μάλιστα ο κ. Λεκορνί είπε ότι θα δώσει εντολή στην κατασκευάστρια εταιρεία να διευρύνει τις σχέσεις της στην Ελλάδα και να υπάρχει κάποιος ο οποίος να συνομιλεί μαζί τους, ενώ έκανε λόγο και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Στις 12 το μεσημέρι ο Γάλλος υπουργός πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου για συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, με έντονη κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και με τις διεργασίες στο τρίγωνο «Βρυξέλλες – Παρίσι – Βερολίνο» να κορυφώνονται με βασικό ζητούμενο την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
Οι δύο Υπουργοί θα επισκεφθούν εν συνεχεία από κοινού τη γαλλική Φρεγάτα “ALSACE” στον Λιμένα Πειραιά. Η παρουσία του Γάλλου υπουργού Άμυνας έρχεται να υπογραμμίσει ότι η στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, όχι μόνο παραμένει σε πλήρη ισχύ, αλλά και οδεύει ταχέως σε αναβάθμιση, με φόντο το 2026.
Φωτο: Eurokinissi
Πηγή: newsbomb.gr