ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Γ. Φίλης: Ο χρόνος τρέχει υπέρ της χώρας μας για το Σκοπιανό
Γ. Φίλης: Ο χρόνος τρέχει υπέρ της χώρας μας για το Σκοπιανό
Ο Γιώργος Φίλης (τρίτος από αριστερά) ως ομιλητής σε εκδήλωση στην Παλιά Βουλή (φωτ.: Αλέξανδρος Βλάχος / ΑΜΠΕ)
05 Ιαν
0
Σχόλια

Γ. Φίλης: Ο χρόνος τρέχει υπέρ της χώρας μας για το Σκοπιανό

Τη θέση ότι η Αθήνα δεν πρέπει να δείξει ότι βιάζεται να επιλύσει το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, εξέφρασε μιλώντας στο «Κανάλι Ένα» ο δρ Γεωπολιτικής, καθηγητής Ευρωπαϊκών Θεμάτων Γιώργος Φίλης.

Αφετηρία για την Ελλάδα να μην περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία».

Όπως τόνισε ο γνωστός αναλυτής διεθνών ζητημάτων δεδομένης της δύσκολης θέσης στην οποία βρίσκεται η γειτονική χώρα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να έχει ως αφετηρία ότι δεν θα περιλαμβάνεται στο όνομα της ΠΓΔΜ ο όρος Μακεδονία.

«Το ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων αναζωπυρώνεται λόγω του φόβου της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας και γενικά του σλαβικού στοιχείου της, ότι κινδυνεύει από τον αλβανικό αλυτρωτισμό ο οποίος έχει να κάνει με τα γεγονότα του τελευταίου χρόνου. Τα Σκόπια επείγονται να γίνουν μέλη των ευρω-ατλαντικών θεσμών και κυρίως του ΝΑΤΟ.

Μέσα σε αυτό πλαίσιο φαίνεται ότι έχει αλλάξει η τακτική της σκοπιανής κυβέρνησης στο θέμα της ονοματοδοσίας, θα δούμε όμως αν η πραγματική τους στρατηγική έχει να κάνει με την γενικότερη αλλαγή στάσης και όχι μόνο για το όνομα, γιατί αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν ανοικτά θέματα με το Σύνταγμα, τον αλυτρωτισμό και την ιστορία της χώρας. Από εκεί θα δούμε αν οι γείτονες θα έχουν επί της ουσίας αλλαγή στάσης επί του ζητήματος», είπε ο κ. Φίλης.

Όπως σημείωσε, «το κυριότερο που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είναι ότι ο χρόνος δεν τρέχει υπέρ των Σκοπίων αλλά τρέχει υπέρ της χώρας μας. Άρα εμείς θα πρέπει να κρατήσουμε μία εφεκτική αρχικώς στάση, δηλαδή να συζητήσουμε βλέποντας ότι υπάρχει κάποια μετακίνηση της σκοπιανής θέσης, έστω και φαινομενική, αλλά επ’ ουδενί δεν πρέπει να δείξουμε ότι βιαζόμαστε να επιλύσουμε το θέμα διότι όσο η κατάσταση στο εσωτερικό των Σκοπίων θα γίνεται πιο δύσκολη τόσο περισσότερο θα μπορεί η Ελλάδα να περάσει τις βασικές γραμμές της».

Σχετικά με το θέμα των ονομάτων και των σεναρίων ο κ. Φίλης εκτίμησε ότι, «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι τίποτε απ’ όσα ακούγονται δεν είναι επίσημο, το σίγουρο όμως είναι ότι πρόκειται για μία πολύ καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να περάσει τα περισσότερα θέματα τα οποία μας ενδιαφέρουν που αφορούν και το Σύνταγμα της χώρας, το γράψιμο της Ιστορίας και τις αλυτρωτικές διακηρύξεις και οπωσδήποτε και το θέμα της ονομασίας. Αλλά για την ώρα ας δούμε τι θέλει να παρουσιάσει ο κύριος Νίμιτς και πως το αντιλαμβάνεται ο ξένος παράγοντας».

Όπως έκανε σαφές, «η Ελλάδα έχει μία χρυσή ευκαιρία, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή, να οδηγήσει τα Σκόπια σε μία λύση η οποία θα αποβεί αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες, αφού από τη μία τα Σκόπια θα σταθεροποιηθούν, όσο αυτό είναι δυνατόν μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται,και φυσικά η χώρα μας θα μπορέσει να βρει το δίκιο της και να καταφέρει να προωθήσει μία λύση η οποία δεν θα είναι εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων».

Στο ερώτημα για το αν αυτή η χρυσή ευκαιρία της Ελλάδας είναι η αποτροπή της χρήσης του όρου «Μακεδονία» ο δρ Γεωπολιτικής ήταν σαφής: «Στην κατάσταση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα Σκόπια θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει με αφετηρία το δόγμα να μην υπάρχει κανένας όρος “Μακεδονία” στο όνομα της γειτονικής χώρας. Μπορούν να βρεθούν πολλές ονομασίες. Έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να περάσουμε τις θέσεις μας, λόγω της πραγματικότητας με την κατάσταση που επικρατεί εκεί αλλά και της σημασίας της χώρας μας για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι, «παρά το γεγονός πως είμαστε οικονομικά αδύναμοι, το γεωπολιτικό βάρος της χώρας μας έχει αυξηθεί και εν πάσει περιπτώσει το ιστορικό δίκαιο σε τελική ανάλυση μπορεί να υποστηρίξει μία τέτοιου τύπου τοποθέτηση. Οπωσδήποτε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προσπαθήσει το καλύτερο δυνατό, συμπεριλαμβανομένου και της περίπτωσης να μην υπάρχει καμία χρήση της λέξης “Μακεδονία” στο όνομα των Σκοπίων».

Ένα άρθρο του Θοδωρή Ασβεστόπουλου αναδημοσιευμένο από το kanaliena.gr.

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.