ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Έδρα Ελληνικής Γλώσσας «Κλεάνθης Όλβιος» στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης
Έδρα Ελληνικής Γλώσσας «Κλεάνθης Όλβιος» στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
03 Απρ
0
Σχόλια

Έδρα Ελληνικής Γλώσσας «Κλεάνθης Όλβιος» στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκε η ομογένεια από χθεσινή ανακοίνωση του πανεπιστημίου Μελβούρνης, για την ευπρόσδεκτη και μεγάλη δωρεά του Κλεάνθη Όλβιου, των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό να ιδρυθεί στο πανεπιστήμιο Μελβούρνης Έδρα Ελληνικής Γλώσσας «Κλεάνθης Όλβιος» και στα αγγλικά «Kleanthis Olvios Greek Language Chair».

Το πανεπιστήμιο σημειώνει ότι η «Έδρα» θα συσταθεί πολύ σύντομα σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή. Υπάρχει πιθανότητα η νέα Έδρα αφού επανδρωθεί καταλλήλως, με παγκόσμιο διαγωνισμό για το διδακτικό προσωπικό της, να λειτουργήσει κανονικά από την αρχή του σχολικού έτους 2020. Ο δωρητής ορίζει τα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία της Έδρας, και το πέμπτο εκατομμύριο να τοκιστεί και από τους τόκους να δίνονται υποτροφίες στους καλύτερους μαθητές του VCE, για να σπουδάσουν την Ελληνική Γλώσσα ή και γι’ αυτούς που με άλλους τρόπους δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό.

Ποιος είναι ο Κλεάνθης Όλβιος
Ο Κλεάνθης Όλβιος γεννήθηκε στο Μοναστήρι των σημερινών Σκοπίων και μετανάστευσε στη Μελβούρνη το 1948, σε ηλικία 18 ετών μαζί με την οικογένειά του. Οι γονείς του, αλλά και αυτός ο ίδιος, ασχολήθηκαν με καταστήματα Milk Bar και λίγο αργότερα αγόρασαν ένα εστιατόριο στο St.Kilda. Ο πατέρας του είχε τη διορατικότητα –εκείνη την εποχή– να αγοράσει ακίνητα στο Fitzroy και το Airport West. Οι γονείς του άφησαν όλη αυτή την περιουσία στον ίδιο.

Είναι παντρεμένος και έχει δύο μεγάλα και επαγγελματικά τακτοποιημένα παιδιά, αλλά και εγγόνια και δισέγγονα. Σήμερα στην ηλικία των 90 ετών, όλη η περιουσία του ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια. Μετά από σοβαρή σκέψη και σπάνια φιλανθρωπικά αισθήματα, αλλά και ακραιφνή ελληνική εθνική συνείδηση, αποφάσισε να κάνει την παραπάνω μεγάλη και αξιέπαινη δωρεά, με την οποία θα διαιωνιστεί επάξια, το ελληνικό του όνομα, αλλά και η Ελληνική μας γλώσσα θα ευεργετηθεί στο ακαδημαϊκό στερέωμα της Αυστραλίας.

Πηγή: neoskosmos.com

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.