Σχεδόν ένα μήνα μετά τις 19 Μαΐου βλέπουμε ανά την Ελλάδα να συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ποντίων, οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη την διάρκεια του 2019. Πολλά από τα πρωτοβάθμια ποντιακά σωματεία δίνουν αγώνα και καταφέρνουν με συνεχείς δραστηριότητες να διατηρούν ζωντανή τη μνήμη της γης του Πόντου και την Γενοκτονία των Ελλήνων που συντελέστηκε εκεί την περίοδο 1916 – 1923.Μετά από μερικές εβδομάδες λοιπόν είναι ευκαιρία να επικεντρωθούμε πιο ψύχραιμα και πιο αντικειμενικά σε όσα έλαβαν χώρα γύρω από την 19η Μαΐου από τον οργανωμένο ποντιακό χώρο στο ανώτατο επίπεδο.
Παράλληλα όμως θα θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες της τετράχρονης διακυβέρνησης της «πρώτη φορά αριστερά» απέναντι στον Ποντιακό Ελληνισμό.
Οι επιλεκτικές ευαισθησίες των αριστερών
Την Κυριακή 19 Μαΐου το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων στον Πειραιά η επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την αποφράδα ημέρα που πάτησε στην Σαμψούντα ο Μουσταφά Κεμάλ. Εκεί κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο αντιπρόεδρος του σώματος και βουλευτής Β΄ Πειραιά Δημήτρης Καμμένος. Ο Καμμένος θα μείνει στην ιστορία ως ο πιο βραχύβιος υφυπουργός της μεταπολίτευσης. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε λιγότερες από 12 ώρες μετά την ορκωμοσία του. Σε αυτή την κίνηση τον οδήγησαν οι έντονες αντιδράσεις των αριστερών υπερευαίσθητων του ΣΥΡΙΖΑ για ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οποία, όπως υποστήριζαν, έθιγε τους Εβραίους, ενώ τελικά επρόκειτο για φωτομοντάζ της εισόδου του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις αρχές Νοεμβρίου του 2015, ο τότε υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε τηλεοπτική συνέντευξη του αμφισβήτησε ευθέως την Γενοκτονία των Ποντίων. Σύσσωμος ο οργανωμένος ποντιακός χώρος ξεσηκώθηκε ζητώντας την αποπομπή του ανιστόρητου και προκλητικού αριστερού ιδεοληπτικού υπουργού από την κυβέρνηση. Όμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έγραψε τους Πόντιους στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Η δικαιολογία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι «η θέση αυτή ήταν προσωπική άποψη του Φίλη, η οποία δεν εκφράζει την γραμμή της κυβέρνησης για το θέμα αυτό».
Όλα καλά και ωραία λοιπόν! Όταν θίγεις κάποιον άλλο λαό καρατομείσαι σε μισή μέρα, άλλα άμα προσβάλλεις ένα μαρτυρικό κομμάτι του Ελληνισμού το προσπερνάμε. Εκεί φάνηκε περίτρανα για πρώτη φορά η επιλεκτική ευαισθησία αλλά και η στάση που επρόκειτο να ακολουθήσει στα εθνικά θέματα η διεθνιστική «πρώτη φορά αριστερά».
Από την πλευρά του ο ποντιακός χώρος, από τις ομοσπονδίες μέχρι τα πρωτοβάθμια σωματεία το «κατάπιε», χωρίς να προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις με τις οποίες θα έστελνε σαφές μήνυμα ότι δεν δέχεται να θίγει κανείς και για κανέναν λόγο τα ιερά και τα όσια του. Έτσι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνέχιζαν να παρίστανται με κάθε επισημότητα, ύστερα από πρόσκληση, σε εκδηλώσεις ποντιακών φορέων ανά την Ελλάδα, όπως επίσης και στις επετειακές εκδηλώσεις για την Γενοκτονία των Ποντίων σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
Η συμφωνία των Πρεσπών και το «σπάσιμο των αυγών»
Ερχόμαστε πλέον στο 2019 και στις 25 Ιανουαρίου, ημέρα που ψηφίστηκε στην Βουλή των Ελλήνων η συμφωνία των Πρεσπών από όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μερικούς άλλους πρόθυμους αποστάτες βουλευτές που εξελέγησαν με άλλα κόμματα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προδοτική πλειοψηφία που θα έδινε στα Σκόπια το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» και θα αναγνώριζε για τους κατοίκους της «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Τότε ορισμένα πρωτοβάθμια ποντιακά σωματεία, με πρώτη την Ένωση Ποντίων Πειραιώς–Κερατσινίου–Δραπετσώνας, όπως επίσης τον Σύλλογο Ποντίων Νομού Ευβοίας «Οι Κομνηνοί», αλλά και την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής καθώς και ορισμένα σωματεία που εδρεύουν στην Μακεδονία, αποφάσισαν να «σπάσουν αυγά ώστε να κάνουν ομελέτα», κατά την ιστορική φράση του Μάο, κηρύσσοντας ανεπιθύμητους στις εκδηλώσεις τους, όσους βουλευτές ψήφισαν την συμφωνία των Πρεσπών. Οι φορείς αυτοί ακολούθησαν τον δρόμο της αξιοπρέπειας και την υπερηφάνειας, διατρανώνοντας ότι τα ιστορικά και τα εθνικά μας δίκαια είναι αδιαπραγμάτευτα.
Συγκινητική ήταν επίσης η παρουσία ποντιακών φορέων κυρίως στην βόρεια Ελλάδα στις παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Χαρακτηριστική ήταν η πρωτοβουλία των μελών των ποντιακών συλλόγων της Ημαθίας, οι οποίοι στην παρέλαση της Βέροιας σταμάτησαν μπροστά στην εξέδρα των επισήμων και στρεφόμενοι προς τους πολιτικούς και τοπικούς άρχοντες τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή». Οι κινήσεις αυτές αποτέλεσαν κάποια σημάδια ότι ο οργανωμένος ποντιακός χώρος θα διεκδικούσε επιτέλους με την δυναμικότητα που πρέπει την κυβερνητική συμπαράσταση για την διεθνοποίηση του ζητήματος της γενοκτονίας.
Ο αριστερός πρωθυπουργός και τα καθρεφτάκια στους ιθαγενείς
Και έρχεται η παραμονή της 19ης Μαΐου, μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας —αυτός που κάλυψε τον αρνητή της γενοκτονίας Νίκο Φίλη— υποδέχθηκε στο γραφείο του στην Θεσσαλονίκη, προέδρους και εκπροσώπους ποντιακών ομοσπονδιών και σωματείων. Ο πρωθυπουργός είχε μαζί του και υποψήφιους ευρωβουλευτές ποντιακής καταγωγής. Κατά τη συνάντηση, ο Τσίπρας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δημιουργηθούν δυο μουσεία γενοκτονίας ένα στην Αθήνα και ένα την Θεσσαλονίκη, καθώς και την σύσταση ειδικής επιτροπής στη Βουλή. Επίσης δεσμεύθηκε ότι η έδρα Ποντιακών Σπουδών θα έχει πλέον την κρατική κάλυψη. Οι εκπρόσωποι των Ποντίων, δώρισαν στον πρωθυπουργό μία ποντιακή λύρα, μια κονκάρδα με το σήμα «G», σύμβουλο της Ποντιακής Γενοκτονίας και μία εικόνα, ενώ σε δηλώσεις τους αργότερα εξέφρασαν την ικανοποίηση τους από την συνάντηση. Για την ταμπακέρα όμως, δηλαδή την δέσμευση της κυβέρνησης για την διεθνοποίηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, απολύτως τίποτα. Την ίδια ημέρα ο Τσίπρας είχε τιμητική υποδοχή στην Κοζάνη με ποντιακούς χορούς και αφιερώσεις.
Στις 19 Μαΐου 2019, ανήμερα των 100 χρόνων από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα, έγινε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα η κεντρική εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων. Η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και η Προεδρεία της Δημοκρατίας από στρατιωτικό. Ακόμα και στα 100 χρόνια δεν είδαμε σε μία κεντρική εκδήλωση μνήμης, έστω για κατάθεση στεφάνου, ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε τον αρχιεπίσκοπο. Το ότι υπήρξαν ορισμένες από αυτές τις παρουσίες σε συναυλία λίγες ώρες αργότερα στο Ηρώδειο για την 100η επέτειο της γενοκτονίας δεν καλύπτει τις ηχηρές απουσίες τους από την ουσία της υπόθεσης. Μάλιστα ο πρωθυπουργός το απόγευμα, την ώρα της εκδήλωσης στο Σύνταγμα, έκανε την προεκλογική του ομιλία στο Πασαλιμάνι, μερικά μέτρα μακριά από το «Πυρρίχιο Πέτεγμα». Πάντως πρόλαβε να «τιμήσει» με την παρουσία του το βράδυ και μία επετειακή εκδήλωση, πολιτιστικού περιεχομένου, έτσι για να έχουν να λένε οι ποντιακής καταγωγής χειροκροτητές του.
Καταθέτουμε στεφάνι αλλά δεν σας αφήνουμε να δώσετε το ψήφισμα
Στην κεντρική εκδήλωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης, στην ομιλία του, παρουσία του εκπροσώπου της κυβέρνησης, κάλεσε την πολιτική ηγεσία της χώρας να πάρει ξεκάθαρη θέση για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας. Λίγη ώρα αργότερα ζήσαμε για πολλοστή φορά το ίδιο έργο. Η ίδια κυβέρνηση που κατέθετε στεφάνι στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της γενοκτονίας στον Άγνωστο Στρατιώτη, έδωσε για άλλη μία χρονιά εντολή στην Ελληνική Αστυνομία, να μην επιτραπεί η επίδοση του ψηφίσματος στην τουρκική πρεσβεία, παρατάσσοντας κλούβες. Παρότι η εφετινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα και η πορεία προς την τουρκική πρεσβεία είχαν περισσότερο κόσμο από ποτέ, το πλήθος αφού έφτασε στην διασταύρωση Βασιλίσσης Σοφίας και Ρηγίλλης, όπου παρατάχθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις, διαλύθηκε αμέσως ειρηνικά. Ούτε ένας συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου έστω για ακόμα μισή ώρα. Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Ταμέρ Τσιλιγκίρ, είπε μεταξύ άλλων ότι, «Δεν ωφελεί πια να μοιρολογούμε, να τραγουδάμε τραγούδια για την εξορία και να διηγούμαστε ιστορίες. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να επεκταθεί ο αγώνας». Τα γεγονότα έως τώρα δείχνουν ότι δεν εισακούεται.
Ούτε από τους επόμενους περιμένουμε κάτι
Δεν είναι σωστό και ούτε υπάρχει η πρόθεση να απαξιώσουμε τις προσπάθειες των ποντιακών ομοσπονδιών, αλλά το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να έρθει μόνο άμα «σπάσουν αυγά» όπως έκαναν κάποια πρωτοβάθμια σωματεία. Η «πρώτη φορά αριστερά» απέρχεται, αλλά μένουν μόνο τα ευχολόγια. Και σε αυτά είναι το πιθανότερο να μείνει και η επόμενη κυβέρνηση. Η εκτίμηση αυτή οφείλεται στο ότι δεν έχουμε ούτε επιλεκτικές ευαισθησίες ούτε επιλεκτική μνήμη, καθώς θυμόμαστε ότι ένας πρωθυπουργός της Νέας Δημοκρατίας (Κώστας Καραμανλής) και άλλος ένας πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ (Γιώργος Παπανδρέου) κατέθεσαν στεφάνι στο μαυσωλείο του γενοκτόνου Κεμάλ. Ο πρώτος που τίμησε τον «πατέρα των Τούρκων» ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το μακρινό 1959. Το διανοείστε; Εκατό χρόνια μετά, τρεις Έλληνες πρωθυπουργοί κατέθεσαν αυτοπροσώπως στεφάνι στον γενοκτόνο αλλά ούτε ένας στους γενοκτονημένους!
Θοδωρής Ασβεστόπουλος
δημοσιογράφος