ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ.gr | Πέθανε ο Αντώνης Λιβάνης — Εκδότης και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ
Πέθανε ο Αντώνης Λιβάνης — Εκδότης και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ
(Φωτ.: kathimerini.gr)
13 Σεπ
0
Σχόλια

Πέθανε ο Αντώνης Λιβάνης — Εκδότης και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Απεβίωσε νωρίς το βράδυ της Τετάρτης, σε ηλικία 94 ετών, ο εκδότης Αντώνης Λιβάνης, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου, μέλος της Εθνικής Αντίστασης και εξορισθείς από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Ο Αντώνης Λιβάνης υπήρξε ο μακροβιότερος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Είχε διατελέσει γενικός διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, την περίοδο από το 1981 έως το 1989, ενώ υπήρξε και υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ από το 1993 έως το 1996. Τον περασμένο Ιανουάριο, με αφορμή την ονομαστική του εορτή, ο Αντώνης Λιβάνης είχε ανοίξει το σπίτι του ξανά. Αυτή τη φορά προκάλεσε συζητήσεις η παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που είχαν μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρούσα ήταν και η Φώφη Γεννηματά, γεγονός που είχε πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με την επόμενη ημέρα για την Κεντροαριστερά. Τον Αντώνη Λιβάνη αποχαιρέτησαν με συγκίνηση η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και ο Αλέξης Τσίπρας.

Μητσοτάκης: «Άφησε ξεχωριστό αποτύπωμα στην πολιτική ζωή»
Σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Ο Αντώνης Λιβάνης άφησε το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα στην πολιτική ζωή της χώρας, εργαζόμενος επί δεκαετίες στο πλευρό ενός σημαντικού πολιτικού. Με συνέπεια, διακριτικότητα και αποτελεσματικότητα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Ποιος ήταν ο Αντώνης Λιβάνης
Ο Αντώνης Λιβάνης είχε γεννηθεί το 1925 στην Πάτρα. Ήταν γόνος εύπορης οικογένειας εμπόρων με καταγωγή από τα Καλάβρυτα. Πολύ νέος αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση και καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Ναζί, αλλά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση ισχυρών συγγενών του. Σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις. Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο Λιβάνης έγινε δραστήριος παράγοντας της Πάτρας στην υπηρεσία του Γεωργίου Παπανδρέου, και ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ένας από τους κομματάρχες του. Όταν ο γιος του Γεωργίου Παπανδρέου Ανδρέας γύρισε στην Ελλάδα το 1961 με πρόταση του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή (για να αναλάβει το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών) και αποφάσισε το 1964 να μπει στην πολιτική, ο Αντώνης Λιβάνης έγινε Διευθυντής του Γραφείου του. Κατά τη διάρκεια της Χούντας των Συνταγματαρχών ο Αντώνης Λιβάνης συνελήφθη περνώντας συνολικά 5,5 χρόνια σε φυλακές και εξορία, με μεσοδιαστήματα ελευθερίας. Την περίοδο εκείνη η οικογένεια Λιβάνη αναγκάστηκε να εκποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να επιβιώσει. Μετά την επιστροφή του από την εξορία, το Πάσχα του 1972, δημιούργησε τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, που εξελίχθηκε σε μία από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της Ελλάδας στο χώρο των εκδόσεων.

Συμμετείχε στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κάτι που οδήγησε σε ανελέητο κυνηγητό από τις μυστικές υπηρεσίες της Χούντας με εντολή να συλληφθεί πάση θυσία. Ο Λιβάνης, όμως, κατάφερε να διαφύγει στη Ρώμη. Παρά την παρουσία του δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, στο ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά η ενεργός παρουσία του άρχισε το 1977, όταν έγινε η στροφή προς το Κέντρο εν όψει των εκλογών. Κατά την προεκλογική περίοδο του 1981, ο Αντώνης Λιβάνης κινητοποιήθηκε για να εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου βουλευτής Αχαΐας, όπως είχε κάνει με τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1964. Πράγματι, ο νεαρός τότε Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη πρώτος, ξεπερνώντας σε σταυρούς ακόμη και τον Μένιο Κουτσόγιωργα. Με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και Γενικός Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ (χωρίς ο ίδιος να είναι βουλευτής) στην οποία επέβαλλε σκληρή πειθαρχία. Κράτησε αυτές τις θέσεις ως την πτώση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 1989. Δεν δέχθηκε ποτέ να μπει στην επίσημη πολιτική και να γίνει βουλευτής. Όταν το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην εξουσία το 1993, διορίστηκε υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και έγινε ο βασικός χειριστής όλων των ενδοκυβερνητικών υποθέσεων. Την παλιά θέση του Αντώνη Λιβάνη στο πολιτικό γραφείο πρωθυπουργού ανέλαβε η Δήμητρα Λιάνη, με την οποία συγκρούστηκε αλλά τελικά συμβιβάστηκε. Ο Κώστας Σημίτης τού πρότεινε θέση στο υπουργικό συμβούλιο το 1996, αλλά δεν τη δέχτηκε. Ο Αντώνης Λιβάνης ήταν νυμφευμένος με την Κατερίνα Κατέχου με την οποία έκαναν δύο παιδιά, τον Ηλία (που σήμερα διευθύνει τον εκδοτικό οίκο) και την Γιώτα και είδε τρία εγγόνια, την Ηλέκτρα, την Μελίνα και τη Δέσποινα.

Πηγή: iefimerida.gr

ΣΧΟΛΙΑ
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.